joi, 22 august 2019

DISCRIMINARE. Cabinet stomatologic special pentru pacienții infectați cu HIV în Constanța!

În România secolului 21, persoanele seropozitive încă sunt discriminate şi lăsate fără acces la servicii medicale. Mulţi stomatologi refuză să le trateze, deşi acest lucru este interzis prin lege. Aşa s-a ajuns în situaţia în care pacienţii cu HIV sunt nevoiţi să străbată sute de kilometri până la cabinetele deschise special pentru ei, cum este cel de la Constanţa.

O banală durere de dinți înseamnă o alergătură de la un cabinet stomatologic la altul, pentru un român infectat cu HIV. Mai toți medicii refuză să îl trateze din simplul motiv că suferă de o boală contagioasă. Unii direct, alții invocând tot felul de scuze.

'În momentul în care am spus că sunt persoană seropozitivă, comportamentul lor a fost de amânare, de a căuta să mă respingă, să caute motive, în așa fel încât să nu rezolve problema cu care mă confruntam. Acest lucru m-a făcut să fiu dezamăgit, la un moment dat mă gândeam dacă este bine să mai divulg problema cu care mă confrunt', spune un pacient.

Pentru că tot mai mulți pacienți nu aveau acces la servicii stomatologice, la Constanța, Fundația Baylor Marea Neagră a înființat un cabinet special pentru cei infectați cu HIV. Aici vin seropozitivi chiar și din celălalt capăt al țării, care ajung să stea cu chirie pentru a beneficia de tratament.  

'Anul trecut am avut un pacient care a căutat pe Internet un cabinet, ne-a găsit pe noi și ne-a contactat. Este din Suceava și a venit în Constanța, s-a mutat cu chirie, a stat două luni la tratament', a declarat Rodica Mihai, asistent medical.

Să refuzi tratamentul unui pacient doar pentru că este seropozitiv este discriminare. Legea prevede sancțiuni de la o mie de lei până la o sută de mii de lei.

'În măsura în care luăm la cunoștință de un caz de discriminare suntem sesizați și avem obligația procedurală de a soluționa cazul prin respectarea unei proceduri', a declarat directorul Consiliul Național pentru Combaterea Discriminarii, Ferenc Csaba Asztalos.

 Medicii de la Baylor Marea Neagră spun că pacienții sunt refuzați în momentul în care în cabinet nu sunt respectate normele de igienă obligatorii. 

'Eu am vorbit și cu medici rezidenți de la noi dar și din alte orașe, care mi-au spus că nu au posibilitatea să respectăm. Știm cum ar trebui să facem dar nu sunt bani pentru mănuși, ochelari, ori toate acestea sunt probleme de natură administrativă', spune dr. Violeta Cîndea, medic în cadrul Fundației Baylor Marea Neagră.

Nu doar medicii sunt reticenți când vine vorba de tratarea persoanelor infectate cu HIV.

'Dacă aș lua o persoană de pe stradă și aș invita-o în cabinetul nostru stomatologic, și i-aș spune că oferim servicii ptr pers infectate cu HIV, credeți că ar accepta să fie tratată aici?', întreabă dr. Violeta Cîndea.

Dar nu toți oamenii gândesc așa. Mulți au încredere în medicul lor, indiferent de afecțiunile altor pacienți pe care îi tratează în același cabinet.

În România sunt înregistrate peste 13.000 de persoane infectate cu HIV. Un studiu făcut, anul trecut, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării arată că persoanele seropozitive sunt cea mai discriminată categorie din țară. 

Comenteaza aceasta stire