joi, 18 iulie 2019

DNA, explicații privind implicarea SRI în anchete!

DNA trebuie să explice în ce mod a fost implicat Serviciul Român de Informaţii în dosarul care îl vizează pe omul de afaceri Sorin Strutinsky. Conform apărătorilor săi mai multe probe din dosar ar fi fost obţinute abuziv cu ajutorul serviciului secret, în baza protocolului de colaborare dintre Ministerul Public şi SRI, încheiat în anul 2009, acum desecretizat.

DNA, explicații privind implicarea SRI în anchete!

Solicitarea a fost făcută în dosarul în care omul de afaceri Sorin Strutinsky este judecat alături de fostul edil al Constanței Radu Mazăre. Apărătorul lui Sorin Strutinsky a cerut judecătorilor Curții Supreme să solicite DNA să lămurească în ce mod a fost implicat SRI în această anchetă, pentru că ar avea indicii că mai multe probe au fost obținute ilegal cu ajutorul serviciului secret. 

Cererea a fost formulată pe baza desecretizării protocolului încheiat în 2009 între Ministerul Public și Serviciul Român de Informații.

"Întrucât în dosarul nostru existau indicii clare cu privire la implicarea acestor organisme în activitatea de urmărire penală, plus că în dosar mai existau niște adrese din partea DNA București cu care anumite informații care au fost obținute în baza unor mandate de supraveghere tehnică au fost puse la dispoziția unor beneficiari secundari constând în două unități militare aparținând SRI-ului, am solicitat calitatea de judecată să pună în vedere printr-o adresă DNA-ului să ne precizeze ce probe au fost obținute cu sprijinul DNA-ului, care a fost sensul  pentru care au fost date acele informații către SRI, în contextul în care SRI nu este organ de cercetare penală. În acest context, dorim să clarificăm care dintre probe au fost puse la dispoziție în mod nemijlocit și direct de către SRI, care acte de urmărire penală au fost îndeplinite de către echipele mixte formate din procurori DNA și ofițeri din cadrul SRI, tocmai în lumina deciziilor date de către CCR și dorim, într-un final, devoalarea acestor situații în modul concret pentru a putea discuta despre legalitatea administrării unor asemenea probe, modul în care este afectată valabilitatea, legalitatea administrării unor asemenea probe în asemenea condiții", a declarat Marius Mocanu, avocatul lui Sorin Strutinsky.

O solicitare similară a fost făcută și de avocații lui Rudel Obreja, în dosarul “Gala Bute”. Apărătorii au ccerut instanței supreme să îi clarifice dacă DNA și SRI au făcut un plan comun de acțiune în cazul lui Obreja, dacă DNA a comunicat operativ în 60 de zile realizările sau informațiile celor de la SRI și dacă SRI a acordat sprijin tehnic-operativ procurorilor. 

Comenteaza aceasta stire