vineri, 22 iunie 2018

Doliu pentru Israel

Una din întrebările pe care și le-a pus presa israeliană după tragedia aeriană din Brașov a fost de ce exercițiul militar s-a desfășurat în România, atât de departe de teritoriul statului evreu? Cei șase militari din Israel, care au murit, aseară, sunt cunoscuți drept profesioniști în domeniul aviației. 

 

Forțele aeriene din Israel au început să înțeleagă că trebuie să plătească un anumit preț pentru a câștiga două lucruri importante: acumularea de experiență în situații riscante și construirea unor noi alianțe. Acest lucru este subliniat de cotidianul Haaretz în ediția on-line de marți. Potrivit Haaretz, condițiile de antrenament aerian din România sunt diferite de cele din Israel, din cauza reliefului variat. Conform editorialistului de la Haaretz, este puțin probabil ca echipajul elicopterului prăbușit în România să fi putut respecta procedurile israeliene la fel de strict cum ar face-o în Israel. Același ziar titrează că elicopterele CH-53 care participau la exercițiile militare, transportau dublul sarcinii umane normale, pe o distanță foarte mare. Motivul? Așa cerea specificul aplicației tactice, dar și din nevoia de a antrena cât mai mulți militari. Tot cotidianul Haaretz mai scrie că ancheta în cazul elicopterului israelian prăbușit în Brașov va fi complicată. Asta pentru că Israelul nu are experiența desfășurării unor investigații comune într-o țară străină și vor apărea diverse sensibilități în ceea ce privește gradul de coordonare între gazde și oaspeți. 

Marți, 86 de medici, rabini, precum și militari dotați cu câini de căutare au ajuns în România, la bordul a două avioane de tip Hercules. Aceștia vor asista la identificarea cadavrelor victimelor care avea vârste cuprinse între 24 și 48 de ani. Exercițiile aeriene israeliene în străinătate au fost reluate pe la jumătatea anilor 90. Până atunci, Israelul se autoizolase în încercarea de a-și ascunde strategiile de luptă. Două elicoptere israeliene au luat parte, luni, la exercițiul comun Blue Sky 2010. Acesta a avut ca obiectiv antrenarea pentru zboruri la mică altitudine, specifice operațiunilor de căutare, salvare și evacuare medicală. Premierul israelian, Benjamin Netaniahu, a anunțat că urmărește îndeaproape desfășurarea anchetei și că a discutat problema cu oficialii români.  Forțele aeriene ale Israelului au decis să încheie cu 3 zile mai devreme exercițiul comun cu forțele aeriene din România, ca urmare a accidentului de elicopter de luni. În 2006, Israelul și România au semnat un acord pentru cooperare militară și desfășurare de exerciții comune. De fabricație americană, elicopterul de tip CH-53 este cel mai mare al forțelor aeriene israeliene și face parte din flota statului evreu de la sfârșitul anilor '60. Aparatul de zbor este apreciat ca fiind extrem de versatil, atât în condiții de luptă, cât șI pentru transport. Elicopterul poate să ducă la bord 55 de soldați sau 24 de tărgi medicale, atunci când este folosit în operațiuni de salvare. Totusi, pe 18 iulie, ministerul Apararii a anunta ca un elicopter de același tip a a sesizat o defecțiune la bord și a aterizat de urgență în timpul zborului către aerodromul Boboc de la Buzău.

Comenteaza aceasta stire

Tânără arestată în Rusia - Karina este acuzată că spiona în favoarea României!
De Neptun TV 20 iunie 2018

Aceasta riscă până la 20 de ani în închisoare dacă va fi găsită vinovată, informează presa rusă.

ATAC ARMAT în fața unei școli din Marea Britanie
De Neptun TV 18 iunie 2018

Poliția a fost alertată de localnici care au auzit o serie de împușcături.

Summit istoric Donald Trump-Kim Jong-un: Cei doi lideri au dat mâna în Singapore
De Neptun TV 12 iunie 2018

Președintele american Donald Trump a declarat că summitul cu liderul nord-coreean Kim Jong-un s-a desfășurat "neașteptat de bine", anunțând că cei doi vor semna un document important, relatează site-ul agenției Reuters.

Donald Trump, izolat la summitul G7 pe fondul disensiunilor privind Rusia, comerț, schimbări climatice
De Neptun TV 9 iunie 2018

Trump, care a avut o întrevedere cu președintele francez Emmanuel Macron ]n cursul summitului, a declarat că relația este specială, dar uneori se întâmplă să fie testată atunci când vine vorba de comerț.

VULCANUL Fuego din Guatemala, cea mai violentă erupție din ultimii 40 de ani: Cel puțin 25 de persoane au murit, iar sute au fost rănite! GALERIE FOTO/VIDEO
De Mediafax 4 iunie 2018

Vulcanul, situat la aproximativ 40 Km sud-vest de capitala Ciudad de Guatemala, a revărsat o cantitate uriașă de lavă și cenușă, aruncând în aer bolovani de mari dimensiuni. Potrivit experților, această erupție este cea mai mare din 1974, relatează BBC.

Israelul a atacat obiective din Fâșia Gaza, în replică la cel mai amplu bombardament lansat din regiunea palestiniană după războiul din 2014. Raiduri de o violență extremă
De Neptun TV 30 mai 2018

Autoritățile militare de la Tel Aviv a anunțat că a lansat peste 35 de raiduri aeriene ce au vizat poziții ale Hamas și Jihadul Islamic, în replică la ceea ce Israelul a catalogat ca fiind cel mai amplu bombardament lansat din regiunea palestiniană după războiul din 2014.

ALERTĂ CU BOMBĂ înaintea finalei Ligii Campionilor: Stații ale metroului de la Kiev, evacuate!
De Neptun TV 26 mai 2018

Forțele de securitate au evacuat pasagerii după ce au primit un apel telefonic ce semnala presupusa existență a unei bombe, în jurul orei 13.

ACCIDENT FEROVIAR în Italia! Doi morți, printre care și un român, și 23 de răniți - GALERIE FOTO/VIDEO- GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 24 mai 2018

Printre persoanele decedate se numără și un mecanic al trenului care a lovit un camion ce staționa pe linia de cale ferată. Trei vagoane au deraiat în urma impactului.