vineri, 23 februarie 2018

Doliu pentru Israel

Una din întrebările pe care și le-a pus presa israeliană după tragedia aeriană din Brașov a fost de ce exercițiul militar s-a desfășurat în România, atât de departe de teritoriul statului evreu? Cei șase militari din Israel, care au murit, aseară, sunt cunoscuți drept profesioniști în domeniul aviației. 

 

Forțele aeriene din Israel au început să înțeleagă că trebuie să plătească un anumit preț pentru a câștiga două lucruri importante: acumularea de experiență în situații riscante și construirea unor noi alianțe. Acest lucru este subliniat de cotidianul Haaretz în ediția on-line de marți. Potrivit Haaretz, condițiile de antrenament aerian din România sunt diferite de cele din Israel, din cauza reliefului variat. Conform editorialistului de la Haaretz, este puțin probabil ca echipajul elicopterului prăbușit în România să fi putut respecta procedurile israeliene la fel de strict cum ar face-o în Israel. Același ziar titrează că elicopterele CH-53 care participau la exercițiile militare, transportau dublul sarcinii umane normale, pe o distanță foarte mare. Motivul? Așa cerea specificul aplicației tactice, dar și din nevoia de a antrena cât mai mulți militari. Tot cotidianul Haaretz mai scrie că ancheta în cazul elicopterului israelian prăbușit în Brașov va fi complicată. Asta pentru că Israelul nu are experiența desfășurării unor investigații comune într-o țară străină și vor apărea diverse sensibilități în ceea ce privește gradul de coordonare între gazde și oaspeți. 

Marți, 86 de medici, rabini, precum și militari dotați cu câini de căutare au ajuns în România, la bordul a două avioane de tip Hercules. Aceștia vor asista la identificarea cadavrelor victimelor care avea vârste cuprinse între 24 și 48 de ani. Exercițiile aeriene israeliene în străinătate au fost reluate pe la jumătatea anilor 90. Până atunci, Israelul se autoizolase în încercarea de a-și ascunde strategiile de luptă. Două elicoptere israeliene au luat parte, luni, la exercițiul comun Blue Sky 2010. Acesta a avut ca obiectiv antrenarea pentru zboruri la mică altitudine, specifice operațiunilor de căutare, salvare și evacuare medicală. Premierul israelian, Benjamin Netaniahu, a anunțat că urmărește îndeaproape desfășurarea anchetei și că a discutat problema cu oficialii români.  Forțele aeriene ale Israelului au decis să încheie cu 3 zile mai devreme exercițiul comun cu forțele aeriene din România, ca urmare a accidentului de elicopter de luni. În 2006, Israelul și România au semnat un acord pentru cooperare militară și desfășurare de exerciții comune. De fabricație americană, elicopterul de tip CH-53 este cel mai mare al forțelor aeriene israeliene și face parte din flota statului evreu de la sfârșitul anilor '60. Aparatul de zbor este apreciat ca fiind extrem de versatil, atât în condiții de luptă, cât șI pentru transport. Elicopterul poate să ducă la bord 55 de soldați sau 24 de tărgi medicale, atunci când este folosit în operațiuni de salvare. Totusi, pe 18 iulie, ministerul Apararii a anunta ca un elicopter de același tip a a sesizat o defecțiune la bord și a aterizat de urgență în timpul zborului către aerodromul Boboc de la Buzău.

Comenteaza aceasta stire

Gala BAFTA 2018: Starurile, în negru pe covorul roșu! Ducesa Kate a purtat o rochie verde închis GALERIE FOTO
De Neptun TV 19 februarie 2018

Gala BAFTA nu impune un cod vestimentar, însă, anterior, directorul academiei, Jane Lush, a declarat că organizația sprijină aceste inițiative pentru schimbare.

MASACRUL DIN FLORIDA! Mărturiile supraviețuitorilor: un profesor și-a protejat elevii cu trupul său! Un ultim mesaj pentru mama: 'Dacă nu scap, să știi că te iubesc'
De Neptun TV 17 februarie 2018

O elevă în vârstă de 15 ani a mărturisit că l-a văzut pe atacator apropiindu-se și s-a trântit la podea prefăcându-se moartă.

ALERTĂ CU ANTRAX la Bruxelles, în clădirea unde se află Consulatul României! Patru persoane plasate în CARANTINĂ!
De Neptun TV 9 februarie 2018

Patru persoane au fost plasate în carantină în urma unei alerte cu antrax la Bruxelles. Pompierii au fost chemați în clărirea în care își are sediul secția consulară a României.

SpaceX a intrat în istorie: s-a lansat cu succes cea mai puternică rachetă din lume! Cele trei propulsoare au aterizat înapoi pe Pământ
De Neptun TV 7 februarie 2018

Cele trei propulsoarea s-au reîntors pe Pământ. Două dintre ele au aterizat în sincron, în aplauzele entuziasmate ale spectatorilor.

Avion militar rus doborât în Siria: pilotul, prins și ucis! O grupare islamistă care are legături cu Al-Qaida a revendicat atacul!
De Neptun TV 4 februarie 2018

Un avion militar rus a fost doborât ieriîn Siria, responsabilitatea pentru această acțiune fiind revendicată de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare militantă formată în urma fuziunii mai multor organizații islamiste, inclusiv Frontul Nusra, fosta ramura siriană a rețelei teroriste Al-Qaida.

Mii de persoane au fost evacuate în Hong Kong - o bombă din al doilea Război Mondial a fost descoperită!
De Neptun TV 3 februarie 2018

Poliția a închis zona în care a fost descoperită bomba, geniștii lucrând în cursul nopții pentru a neutraliza dispozitivul.

IMAGINI RARE: Cămile acoperite cu zăpadă după ce a nins în Arabia Saudită! GALERIE FOTO
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Mai multe fotografii arată câteva cămile acoperite de zăpadă, în timp ce localnicii au fost surprinși în timp ce se bucură de stratul de omăt.

Premiile Grammy 2018: Bruno Mars, cel mai premiat artist! Lista câștigătorilor din acest an
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Bruno Mars a primit premii pentru toate categoriile Grammy în care a fost nominalizat.

PROTESTE în Rusia - sute de oameni cer boicotarea alegerilor prezidențiale!
De Neptun TV 28 ianuarie 2018

Alte manifestații au avut loc în orașele Novosibirsk, Kurgan, Omsk, Magadan, Kemerovo și Yakuțk. Suporterii lui Navalnîi au declarat că așteaptă sute de persoane care să participe la manifestații similare în alte 118 orașe.

Accident feroviar grav, la Milano! Cel puțin patru persoane au murit și alte 100 au fost rănite, printre care și un român!
De Neptun TV 25 ianuarie 2018

La locul accidentului au ajuns mai multe ambulanțe și echipe de descarcerare.