marţi, 23 octombrie 2018

Doliu pentru Israel

Una din întrebările pe care și le-a pus presa israeliană după tragedia aeriană din Brașov a fost de ce exercițiul militar s-a desfășurat în România, atât de departe de teritoriul statului evreu? Cei șase militari din Israel, care au murit, aseară, sunt cunoscuți drept profesioniști în domeniul aviației. 

 

Forțele aeriene din Israel au început să înțeleagă că trebuie să plătească un anumit preț pentru a câștiga două lucruri importante: acumularea de experiență în situații riscante și construirea unor noi alianțe. Acest lucru este subliniat de cotidianul Haaretz în ediția on-line de marți. Potrivit Haaretz, condițiile de antrenament aerian din România sunt diferite de cele din Israel, din cauza reliefului variat. Conform editorialistului de la Haaretz, este puțin probabil ca echipajul elicopterului prăbușit în România să fi putut respecta procedurile israeliene la fel de strict cum ar face-o în Israel. Același ziar titrează că elicopterele CH-53 care participau la exercițiile militare, transportau dublul sarcinii umane normale, pe o distanță foarte mare. Motivul? Așa cerea specificul aplicației tactice, dar și din nevoia de a antrena cât mai mulți militari. Tot cotidianul Haaretz mai scrie că ancheta în cazul elicopterului israelian prăbușit în Brașov va fi complicată. Asta pentru că Israelul nu are experiența desfășurării unor investigații comune într-o țară străină și vor apărea diverse sensibilități în ceea ce privește gradul de coordonare între gazde și oaspeți. 

Marți, 86 de medici, rabini, precum și militari dotați cu câini de căutare au ajuns în România, la bordul a două avioane de tip Hercules. Aceștia vor asista la identificarea cadavrelor victimelor care avea vârste cuprinse între 24 și 48 de ani. Exercițiile aeriene israeliene în străinătate au fost reluate pe la jumătatea anilor 90. Până atunci, Israelul se autoizolase în încercarea de a-și ascunde strategiile de luptă. Două elicoptere israeliene au luat parte, luni, la exercițiul comun Blue Sky 2010. Acesta a avut ca obiectiv antrenarea pentru zboruri la mică altitudine, specifice operațiunilor de căutare, salvare și evacuare medicală. Premierul israelian, Benjamin Netaniahu, a anunțat că urmărește îndeaproape desfășurarea anchetei și că a discutat problema cu oficialii români.  Forțele aeriene ale Israelului au decis să încheie cu 3 zile mai devreme exercițiul comun cu forțele aeriene din România, ca urmare a accidentului de elicopter de luni. În 2006, Israelul și România au semnat un acord pentru cooperare militară și desfășurare de exerciții comune. De fabricație americană, elicopterul de tip CH-53 este cel mai mare al forțelor aeriene israeliene și face parte din flota statului evreu de la sfârșitul anilor '60. Aparatul de zbor este apreciat ca fiind extrem de versatil, atât în condiții de luptă, cât șI pentru transport. Elicopterul poate să ducă la bord 55 de soldați sau 24 de tărgi medicale, atunci când este folosit în operațiuni de salvare. Totusi, pe 18 iulie, ministerul Apararii a anunta ca un elicopter de același tip a a sesizat o defecțiune la bord și a aterizat de urgență în timpul zborului către aerodromul Boboc de la Buzău.

Comenteaza aceasta stire

Marea Britanie ar putea EXTINDE perioada post-Brexit
De Neptun TV 21 octombrie 2018

Discuțiile dintre Marea Britanie și UE s-au blocat în mare măsură, din cauza dezacordului privind separarea Irlandei. Prima dorește asigurări că nu se va mai reveni la o graniță clasică cu Irlanda, dacă nu este stabilită în timp util o relație comercială viitoare cu UE.

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE. Arabia Saudită RECUNOAȘTE că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul!
De Neptun TV 20 octombrie 2018

Autoritățile din Arabia Saudită au recunoscut că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în consulatul din Istanbul și au anunțat că doi înalți oficiali au fost concediați în urma incidentului care a provocat o criză internațională și relații tensionate între Riyad și Occident, relatează Reuters.

Eurobarometru: Doar 49% dintre români văd apartenența la Uniunea Europeană ca fiind un lucru bun!
De Neptun TV 17 octombrie 2018

Procentul românilor care consideră că apartentența la Uniunea Europeană este un lucru bun este de doar 49%, în scădere cu zece procente față de ultimul sondaj realizat în urmă cu șase luni, conform Eurobarometrului făcut public miercuri de Parlamentul European.

Două țări europene vor construi un zid la graniță pentru a împiedica răspândirea pestei porcine
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Autoritățile se așteaptă ca amplasarea gardurilor să dureze aproximativ o săptămână.

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren
De Neptun TV 12 octombrie 2018

Cel puțin 31 de persoane au murit în urma unei alunecări de teren provocate de ploile abundente care au afectat Uganda, a informat vineri un oficial din cadrul Guvernului, relatează site-ul agenției Reuters.

Decizie ISTORICĂ. Malaysia a decis ABOLIREA pedepsei cu moartea - printre condamnați se află și doi cetățeni români
De Mediafax 11 octombrie 2018

Noul Guvern din Malaysia a decis abolirea pedepsei cu moartea pentru toate infracțiunile și va opri toate execuțiile care erau programate, informează site-ul agenției Associated Press.

Donald Trump amenință cu taxe suplimentare: China nu este pregătită pentru o înțelegere comercială cu Statele Unite
De Neptun TV 10 octombrie 2018

Fondul Monetar Internațional a avertizat marți că războiul comercial dintre Statele Unite și China reprezintă un risc real de a transforma lumea într-un loc „mai sărac și mai periculos”.

20 de morți într-un accident rutier; victimele erau prieteni și rude care se îndreptau spre o petrecere
De Neptun TV 8 octombrie 2018

Oficialitățile nu au anunțat deocamdată numele victimelor, dar unele au fost dezvăluite de pe conturile de socializare ale rudelor și alte surse de pe internet.

Cutremur puternic: Cel puțin 11 morți, peste 100 de răniți
De Neptun TV 7 octombrie 2018

Jackson Hilaire, șeful poliției din regiunea nord-vestică a țării, a declarat că șapte persoane au decedat în Port-de-Paix, iar alte patru și-au pierdut viața în zona orașului Gros-Morne, a declarat primarul Jean Renel Tide.

TRAGEDIE ÎN TURCIA. Sfârșit cumplit pentru o familie de români - Andreea și părinții ei au murit striviți într-un microbuz!
De Neptun TV 1 octombrie 2018

Trei români, membri ai aceleiași familii, au decedat la locul accidentului, iar un ghid turistic de origine din Rusia a murit ulterior în urma rănilor suferite.

Avertisment pentru românii aflați în vacanță în Grecia: furtună de puterea unui uragan!
De Neptun TV 28 septembrie 2018

Grecia este deja în alertă. Pompierii din zona Atenei au primit 400 de apeluri pentru tăierea unor copaci, înainte de a fi doborâți de vânt peste oameni, case sau mașini.