marţi, 20 noiembrie 2018

Drumul lui Ovidiu, prin artă: expoziție specială la Muzeul de Artă din Constanța

Reconstituirea drumului exilului parcurs de poetul Ovidiu este marcată prin artă, în vechiul Tomis, la două mii de ani de la moartea acestuia. Muzeul de Artă din Constanţa se pregăteşte să primească o expoziţie specială, ale cărei lucrări au pornit la drum exact pe urmele poetului, din Roma până la Constanţa. În acest moment, picturile sunt expuse la Casa de Cultură din Mangalia, vechiul Callatis.

De Andreea Bajdechi 20:31, 14 septembrie 2017 50 vizite Cultura

Peste 60 de lucrări ale unor artiști români, dar și străini, dedicate poetului Ovidiu “au pornit”, luna trecută, pe drumul exilului pe care acesta l-a parcurs, după ce Împăratul roman Augustus l-a alungat pe țărmul îndăpărtat al Mării Negre. Ele au fost expuse, prima dată, la Sulmona.

Întreaga populație a venit să se bucure de această expoziție de altfel și ei stau sub semnul lui Ovidiu ca și noi. Cele două localitati sunt infratite nu doar prin infratirea fizica, ci si prin această spiritualitate.

Mai apoi, lucrările au ajuns la Roma, Brindisi, Corint, Nesebar și Balcic, în galerii impresionante. Au atras curiozitatea străinilor prin calitate și prin expresivitate, spun criticii, dar și prin imaginația creatorilor lor.

Operele se află acum la Mangalia, iar pe 13 octombrie constănțenii le vor putea admira la Muzeul de Artă. Acolo va avea loc și un spectacol artistic teatral ce va marca momentul în care poetul Ovidius Publius Naso a sosit în cetatea Tomis.

Proiectul „Drumul exilului” își dorește să promoveze moștenirea culturală tomitană și operele rămase de la unul dintre cei mai valoroși clasicii ai literaturii latine. 2017 marchează  2000 de ani de la moartea marelui poet roman.

Mai multe declarații și informații în materialul video.

Comenteaza aceasta stire

'Lumină, Ție', concert de excepție Nicolae Voiculeț la Muzeul Național al Literaturii Române
De Neptun TV 30 octombrie 2018

Nicolae Voiculeț este unul dintre demnii apărători și continuatori ai valorilor autentice, dedicându-se unui instrument complex, cu sonorități divine, precum naiul.

'Filarmonica de comedie', piesă de teatru de excepție pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanța
De Neptun TV 28 octombrie 2018

Vrajba vecinilor dintr-un bloc, milionarul de carton care cumpără o filarmonică, provincialul care caută să răzbească în București, muncitori cu probleme metafizice… Satira unei lumi pestrițe, cu țâfnele, candoarea și gândirea abisală a eternului locatar din spațiul Carpato- Danubiano- Pontic.

Ultimul REGE al României. Mihai I
De Neptun TV 25 octombrie 2018

Mihai s-a născut la Sinaia, fiind fiul principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al prințesei Elena a Greciei. Din partea tatălui este nepot al regelui Ferdinand I și al reginei Maria, iar din partea mamei nepot al regelui Constantin al Greciei.

'Te iubesc dar nu pe tine', piesă de teatru de excepție pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța
De Neptun TV 24 octombrie 2018

'Te iubesc dar nu pe tine', piesă care se va juca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Constanța duminică, 28 octombrie, începând cu ora 19,00. Prețul biletui este de 50 de lei.