joi, 18 iulie 2019

Drumul lui Ovidiu, prin artă: expoziție specială la Muzeul de Artă din Constanța

Reconstituirea drumului exilului parcurs de poetul Ovidiu este marcată prin artă, în vechiul Tomis, la două mii de ani de la moartea acestuia. Muzeul de Artă din Constanţa se pregăteşte să primească o expoziţie specială, ale cărei lucrări au pornit la drum exact pe urmele poetului, din Roma până la Constanţa. În acest moment, picturile sunt expuse la Casa de Cultură din Mangalia, vechiul Callatis.

De Andreea Bajdechi 20:31, 14 septembrie 2017 56 vizite Cultura

Peste 60 de lucrări ale unor artiști români, dar și străini, dedicate poetului Ovidiu “au pornit”, luna trecută, pe drumul exilului pe care acesta l-a parcurs, după ce Împăratul roman Augustus l-a alungat pe țărmul îndăpărtat al Mării Negre. Ele au fost expuse, prima dată, la Sulmona.

Întreaga populație a venit să se bucure de această expoziție de altfel și ei stau sub semnul lui Ovidiu ca și noi. Cele două localitati sunt infratite nu doar prin infratirea fizica, ci si prin această spiritualitate.

Mai apoi, lucrările au ajuns la Roma, Brindisi, Corint, Nesebar și Balcic, în galerii impresionante. Au atras curiozitatea străinilor prin calitate și prin expresivitate, spun criticii, dar și prin imaginația creatorilor lor.

Operele se află acum la Mangalia, iar pe 13 octombrie constănțenii le vor putea admira la Muzeul de Artă. Acolo va avea loc și un spectacol artistic teatral ce va marca momentul în care poetul Ovidius Publius Naso a sosit în cetatea Tomis.

Proiectul „Drumul exilului” își dorește să promoveze moștenirea culturală tomitană și operele rămase de la unul dintre cei mai valoroși clasicii ai literaturii latine. 2017 marchează  2000 de ani de la moartea marelui poet roman.

Mai multe declarații și informații în materialul video.

Comenteaza aceasta stire