vineri, 23 august 2019

Eduard Hellvig, la bilanțul SRI: 'Este important ca toate activitățile SRI să se încadreze strict în limitele Constituției'

Eduard Hellvig, la bilanțul SRI: 'Este important ca toate activitățile SRI să se încadreze strict în limitele Constituției'

Un altfel de SRI, fără abuzuri, în care toate activitățile să se încadreze strict în limitele Constituției și legilor. Un serviciu de informații transparent și o relație corectă cu instituțiile statului.

Este mesajul directorului SRI, Eduard Hellvig, la ședința de bilanț pentru anul 2016. Discursul vine după o perioadă gri din istoria serviciului angrenat în mai multe scandaluri, inclusiv cel al protocoalelor cu DNA.

Scandalul în care a fost implicat prim-adjunctul SRI Florian Coldea, cel al protocoalelor ilegale cu diferite instituții ale statului, cel al ofițerilor acoperiți în diverse domenii, sau deciziile CCR care au stabilit că  instituțiile de forță și-au depășit limitele constituționale, au creat un real prejudiciu de imagine Serviciului Român de Informații.

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, astăzi, la ședința de bilaț, că Serviciul de Informații trebuie să își recalibreze activitatea.

„Susțin democrația pentru că România nu poate progresa decât prin aceste valori. Este important pentru întreaga societate ca toate activitățile SRI să se încadreze strict în limitele Constituției și legilor care stabilesc clar granițele în interiorul cărora instituția noastră este chemată să opereze. Vrem să modernizam și mai mult parteneriatul pe care îl avem cu instituțiile statului – de aceea vom lucra pentru un model mai transparent de control și pentru o relație mai deschisă cu Parlamentul și societatea civilă”, a declarat Eduard Hellvig.

Este primul bilanț al SRI fără fostul prim adjunct Florian Coldea, și fără șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Discursul directorului SRI a fost cât se poate de clar: reforma substanțială a activității celui mai bine finanțat serviciu de informații din România, cu un buget de 2,3 miliarde de lei. Hellvig a solicitat o amplă dezbatere publică pentru un pachet modern de legislație de securitate națională.

El a amintit faptul că SRI funcționează după legi vechi de 26 de ani, complet depășite de dinamica tehnologică, geopolitică și socială. La bilanțul SRI a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis, care a declarat faptul că țara noastră a rămas într-o zonă de siguranță ca rezultat al eforturilor constante și al eficienței acțiunii preventive a SRI.

Potrivit raportului SRI, și în 2017, și în anii următori, serviciile de informații vor fi angrenate în confruntări directe care nu a fost încă resimțite. Hellvig spune că trebuie să fim atenți atât în țară cât și în exterior, la pericolele care vin dinspre terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice sau alte forme de agresiune informaționale.

Comenteaza aceasta stire