joi, 18 iulie 2019

Elena Udrea, CONDAMNATĂ la 6 ani de închisoare, Rudel Obreja, la 5 ani. Decizie definitivă în dosarul Gala Bute

Elena Udrea, CONDAMNATĂ la 6 ani de închisoare, Rudel Obreja, la 5 ani. Decizie definitivă în dosarul Gala Bute

Magistrații instanței supreme au condamnat-o, marți, pe Elena Udrea, la 6 ani de închisoare, în dosarul "Gala Bute". Decizia este definitivă.

Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis, marți, să mențină pedeapsa primită de Elena Udrea în primă instanță și să o condamne definitiv pe Elena Udrea, aflată în prezent în Costa Rica, la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul "Gala Bute".

Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

În același dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

 

Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracțiunile de participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței.

Elena Udrea a anunțat, pe 17 februarie, că se află în Costa Rica, iar în aprilie fostul ministru transmitea că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a declarat că este însărcinată, fiind logodită cu tatăl copilului.

Rudel Obreja a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute

Rudel Obreja a fost condamnat marți, de ÎCCJ, la 5 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, decizia fiind una definitivă.

Potrivit deciziei magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție, Rudel Obreja are de executat cinci ani de închisoare în dosarul Gala Bute, pentru complicitate la luare de mită. În aceeași cauză, judecătorii au admis o solicitare a fostului președinte a Federației Române de Box, iar acuzațiile de evaziune fiscală au fost desființate.

Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală și trei ani pentru încă o infracțiune de evaziune fiscală, instanța contopind pedepsele și dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.


La ultimul termen din dosarul Gala Bute, procurorul de caz a cerut instanței pedepse majorate și condamnare cu executare pentru cei care au primit pedepse cu suspendare pe fond. Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanță, la 6 ani de închisoare.

Avocatul fostului ministru a cerut, tot la ultimul termen din dosarul Gala Bute, eliminarea probelor obținute cu ajutorul SRI, menționând că acestea sunt nelegale. Apărătorul a mai solicitat rejudecarea dosarului.

"Am primit răspunsul pe care l-a formulat DNA în legătura cu activitățile desfășurate împreuna cu SRI. Referitor la ce a învederat DNA privitor la faptul că a beneficiat de sprijin de la SRI, apreciem că justificarea oferită de organul de urmărire penală pentru a justifica administrarea probelor nu poate fi primită. (...) Prevederile la care fac referire autorii excepției au atribuții exclusiv în domeniul siguranței nationale, neavând atribuții de cercetare penală. (...) Conform deciziei CCR, probele organelor de urmărire penală sunt nelegale. Probele obținute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal. Solutia juridică reglementată de Curte e obligatoriu a fi luată în considerare în această cauză. Soluția e retrimiterea cauzei la instanța de fond pentru a se discuta incidența probelor efectuate împreuna cu SRI", a spus, în sala de judecată, avocatul Veronel Rădulescu.

DNA a răspuns solicitării instanței supreme referitoare la implicarea SRI în dosarul Gala Bute, menționând că, pe parcursul urmăririi penale, a cerut SRI sprijin pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere, o expertiză și declasificarea unor interceptări pe mandate de siguranță națională.

Elena Udrea a anunțat, pe 17 februarie, că se află în Costa Rica, iar în aprilie fostul ministru transmitea că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie și că una dintre obligațiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a declarat că este însărcinată, fiind logodită cu tatăl copilului.

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanță, în martie 2017, la șase ani de închisoare pentru mai multe fapte. În același dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoș Botoroagă la doi ani și șase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Fostul președinte al Federației Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanța supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală și trei ani pentru încă o infracțiune de evaziune fiscală, instanța contopind pedepsele și dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare. Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracțiunile de participație improprie la abuz în serviciu și folosirea influenței.

 

 

Comenteaza aceasta stire