miercuri, 19 iunie 2019

Emmanuel Macron pledează pentru evitarea unui haos mondial

Emmanuel Macron pledează pentru evitarea unui haos mondial

Președintele francez Emmanuel Macron, aflat duminică la Berlin, a cerut Germaniei să deschidă împreună cu Franța o "nouă etapă" în construcția europeană pentru a împiedica lumea să "alunece în haos" și pentru a garanta pacea, relatează AFP.

"Europa și, în cadrul ei, cuplul franco-german, au obligația de a nu lăsa lumea să alunece în haos și de a o însoți pe drumul către pace" și, pentru aceasta, "Europa trebuie să fie mai puternică, mai suverană", a declarat șeful statului francez într-un discurs pronunțat în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german).

"Lumea noastră este la răscruce de drumuri", a adăugat el, avertizând împotriva riscului ca "naționalismul fără memorie" și "fanatismul fără repere" să preia controlul.

"De aceea, această nouă responsabilitate franco-germană trebuie să ofere Europei instrumentele suveranității sale", a declarat președintele francez, menționând necesitatea construirii unei politici comune de apărare și a unei politici migratorii cu un sistem de azil armonizat.

"Această nouă etapă ne provoacă teamă, pentru că fiecare trebuie să împartă capacitatea sa de decizie, politica sa externă, de migrație și de dezvoltare, o parte din bugetul său și chiar resursele fiscale", a adăugat Macron, subliniind necesitatea de a face euro "o monedă internațională ce dispune de un buget".

Mai înainte, președintele francez Emmanuel Macron a participat la evenimentul "Youth for Peace - 100 Years after World War I, 100 Ideas for Peace" unde le-a cerut tinerilor să lupte pentru o Europă pașnică și deschisă, relatează dpa.

"Ne aflăm într-un punct foarte important al istoriei", a spus Macron în timpul evenimentului organizat în capitala germană la care au participat tineri din întreaga lume.

"O generație tânără poate construi viitorul numai dacă știe trecutul. Creați o Europă deschisă, ambițioasă", le-a spus Macron celor prezenți.

18 noiembrie este o zi națională de doliu în Germania în semn de solidaritate cu rudele celor uciși în Primul Război Mondial și de amintire a tuturor victimelor războiului.

În ultimele zile, 500 de tineri din 48 de țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta despre apărarea păcii și întărirea coeziunii.

"Mai presus de toate, avem nevoie de idei noi", a declarat la rândul său președintele german Frank-Walter Steinmeier.

"Avem responsabilitatea de a reînnoi și de a menține" unitatea europeană clădită până acum, a spus el, referindu-se la aceasta ca fiind un "miracol".

Comenteaza aceasta stire

CRIZĂ politică în Rep. Moldova. Parlamentul a fost dizolvat. Alegeri anticipate în 6 septembrie
De Mediafax 9 iunie 2019

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, suspendat temporar din funcție în urma unei decizii CCM, a declarat că există două soluții la criza politică actuală, organizarea de proteste masive sau presiunea din partea partenerilor externi.

Momente emoționante: Polițist german, în lacrimi după ce a ajutat românii din diaspora să voteze. Clipul, preluat de Poliția din Munchen! VIDEO
De Mediafax 29 mai 2019

Într-un clip postat de unul din românii care au așteptat la coadă ca să voteze la consulatul din Munchen, Marius Șortan, se observă cum românii scandează ”Polizei! Danke polizei!” și îi aplaudă pe polițiștii germani care au lărgit perimetrul instituției cu garduri mobile astfel încât să poată vota cât mai mulți oameni.

Financial Times: Demisia Theresei May riscă să conducă la producerea unui Brexit fără niciun acord
De Mediafax 25 mai 2019

Demisia premierului Theresa May deschide drumul unei competiții haotice pentru conducerea Partidului Conservator și amplifică probabilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, comentează cotidianul Financial Times.

Alegerile europene au început. Unde își exercită cetățenii deja dreptul la vot
De Neptun TV 23 mai 2019

Marea surpriză pe scena olandeză o reprezintă Partidul Forumul pentru Democrație, care a fost fondat cu doar 2 ani în urmă de Thierry Baudet. Prin discursuri populiste, afirmații scandaloase și nefondate, partidul aspiră la un referendum privind ieșirea Olandei din UE, acuzând UE de atacurile teroriste de pe continent care, conform partidului, au avut loc din cauza unei proaste gestionări a migrației ilegale. Partidul dorește și retragerea Olandei din Acordul de la Paris privind lupta împotriva schimbărilor climatice, ieșirea din Schengen și, la dorința cetățenilor, din zona euro. Partidul este estimat să obțină 5 locuri, ceea ce ar aduce o pondere mai mare familiei Conservatorilor și Reformiștilor din Parlamentul European.