vineri, 26 aprilie 2019

Emmanuel Macron pledează pentru evitarea unui haos mondial

Emmanuel Macron pledează pentru evitarea unui haos mondial

Președintele francez Emmanuel Macron, aflat duminică la Berlin, a cerut Germaniei să deschidă împreună cu Franța o "nouă etapă" în construcția europeană pentru a împiedica lumea să "alunece în haos" și pentru a garanta pacea, relatează AFP.

"Europa și, în cadrul ei, cuplul franco-german, au obligația de a nu lăsa lumea să alunece în haos și de a o însoți pe drumul către pace" și, pentru aceasta, "Europa trebuie să fie mai puternică, mai suverană", a declarat șeful statului francez într-un discurs pronunțat în Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german).

"Lumea noastră este la răscruce de drumuri", a adăugat el, avertizând împotriva riscului ca "naționalismul fără memorie" și "fanatismul fără repere" să preia controlul.

"De aceea, această nouă responsabilitate franco-germană trebuie să ofere Europei instrumentele suveranității sale", a declarat președintele francez, menționând necesitatea construirii unei politici comune de apărare și a unei politici migratorii cu un sistem de azil armonizat.

"Această nouă etapă ne provoacă teamă, pentru că fiecare trebuie să împartă capacitatea sa de decizie, politica sa externă, de migrație și de dezvoltare, o parte din bugetul său și chiar resursele fiscale", a adăugat Macron, subliniind necesitatea de a face euro "o monedă internațională ce dispune de un buget".

Mai înainte, președintele francez Emmanuel Macron a participat la evenimentul "Youth for Peace - 100 Years after World War I, 100 Ideas for Peace" unde le-a cerut tinerilor să lupte pentru o Europă pașnică și deschisă, relatează dpa.

"Ne aflăm într-un punct foarte important al istoriei", a spus Macron în timpul evenimentului organizat în capitala germană la care au participat tineri din întreaga lume.

"O generație tânără poate construi viitorul numai dacă știe trecutul. Creați o Europă deschisă, ambițioasă", le-a spus Macron celor prezenți.

18 noiembrie este o zi națională de doliu în Germania în semn de solidaritate cu rudele celor uciși în Primul Război Mondial și de amintire a tuturor victimelor războiului.

În ultimele zile, 500 de tineri din 48 de țări din Europa, Africa și Orientul Mijlociu s-au întâlnit la Berlin pentru a discuta despre apărarea păcii și întărirea coeziunii.

"Mai presus de toate, avem nevoie de idei noi", a declarat la rândul său președintele german Frank-Walter Steinmeier.

"Avem responsabilitatea de a reînnoi și de a menține" unitatea europeană clădită până acum, a spus el, referindu-se la aceasta ca fiind un "miracol".

Comenteaza aceasta stire

Explozii la biserici în Sri Lanka în timpul sărbătorii de Paște: Cel puțin 156 de morți și peste 400 de răniți
De Mediafax 21 aprilie 2019

Într-o singură biserică, biserica Sf. Sebastian din Katuwapitiya, la nord de Colombo, mai mult de 50 de persoane au fost ucise, a declarat un oficial al poliției pentru Reuters.

Proteste violente în Irlanda de Nord: O tânără jurnalistă a murit în urma unui 'incident de natură teroristă'
De Neptun TV 19 aprilie 2019

Incidentul a avut loc în urma unei serii de percheziții efectuate de autorități în cartierul Creggan. Disidenții Republicani sunt considerați vinovați pentru moartea femeii. Polițiștii au fost ținta unui atac cu sticle cu petrol.

Primele IMAGINI din interiorul Catedralei Notre-Dame după incendiul devastator: Altarul și crucea, neatinse de flăcări
De Mediafax 16 aprilie 2019

Liderul popurului francez a lăudat „curajul” și „profesionalismul” pompierilor, aceștia reușind să salveze fațada edificiului și două turnuri importante.

Parlamentul britanic a votat: Brexitul a fost AMÂNAT până pe 30 iunie
De Neptun TV 9 aprilie 2019

Discuțiile cu opoziția laburistă pentru a încerca ieșirea din impasul Brexitului vor fi reluate după summitul UE de miercuri, a anunțat între timp guvernul britanic, dând de înțeles că dialogul nu s-a soldat încă cu un acord, potrivit France Presse.

PERICOL de RĂZBOI: Rusia a activat navele de atac și sistemele de rachetă, din cauza exercițiului NATO la care participă și România, în Marea Neagră
De Neptun TV 8 aprilie 2019

Navele de recunoaștere, navele de atac și sistemele de rachete de pe litoralul rus al Mării Negre au fost plasate în misiune, informează agenția de presă Tass și postul Russia Today.

Theresa May cere Consiliului European amânarea Brexit până pe 30 iunie
De Neptun TV 5 aprilie 2019

May a afirmat că dacă un acord va fi aprobat până la această, Marea Britanie va propune ca extinderea Brexitului să se încheie mai devreme.