luni, 19 august 2019

EPIDEMIE DE GRIPĂ, declarată în România! Care sunt MĂSURILE impuse - anunțul Ministrului Sănătății

EPIDEMIE DE GRIPĂ, declarată în România! Care sunt MĂSURILE impuse - anunțul Ministrului Sănătății

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt 54 de decese din cauza bolii.

„Deși seară aveam o parte din datele pe care direcțiile de sănătate publică le-au transmis, nu au fost concludente, pentru că nu toate spitalele raportaseră cazurile de gripă. Am refăcut raportările și putem spune că s-a înregistrat a treia săptămână consecuvită epidemică. (...) Vorbim de o evoluție epidemică a gripei. (...). S-a constatat epidemia, având a treia săptămână epidemică”, a declarat ministrul Sorina Pintea.

Potrivit ministrului Sănătății, această formă de gripă are forme de manifestare ușoare și medii.

„Nu putem afirma că ne confruntăm cu un sezon gripal mai sever față de sezonul precedent, ci că s-a înregistrat un număr mai mare de decese, mai devreme. Diferența e că avem un număr mai mare de cazuri și un număr mai mare de cazuri confirmate clinic. Gripa evoluează pe tot teritoriul țării, chiar dacă la intensități diferite. Din fericire, această gripă este datorată unei tulpini care are forme ușoare și medii de manifestare, tulpina inclusă în vaccinul achiziționat de către Ministerul Sănătății și în vaccinurile din România. Evoluția previzionată, obiectivul Ministerului Sănătății e reducerea număruluui de cazuri severe și de decese cu gripă. Măsurile pe care Ministerul le-a transmis în teritoriu încă de la debutul sezonului gripal din 17 ianuarie sunt cele care se aplică și în cazul în care se constată epidemia”, a mai spus Pintea.

De asemenea, vaccinarea vaccinarea rămâne și în perioada următoare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor, arată ministrul: „Specialiștii estimează că această circulație intensă se va menține inclusiv în luna februarie”.

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la 54, de la începutul sezonului, a informat Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, marți seară, că din cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau și de alte boli, alți cinci pacienți decedați nefiind cunoscuți și cu alte afecțiuni.

Limitarea accesului vizitatorilor în mod real

Ministerul Sănătății a transmis către toate spitalele din țară recomandări suplimentare, odată cu declararea epidemiei de gripă, informează Sorina Pintea, precizând că una dintre măsuri vizează accesul vizitatorilor „în mod real” în toate unitățile sanitare, în special în secțiile cu risc.

„Au mai fost transmise recomandări suplimentare - limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unitățile sanitare, special în secțiile cu risc, refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecțiilor respiratorii acute, instituirea terapiei antivirale imediat după internare la toți pacienții care prezintă tabloul clinic compatibil cu gripa, instituirea tratamentului cu profilactic la contacții pacienților internați, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat, refacerea stocurilor de echipamente de protecție și utilizarea corespunzătoare a acestora, refacerea urgență a stocurilor cu antiseptice și dezinfectate pentru asigurarea igienei riguroase a mâinii și suprafețelor”, a precizat Sorina Pintea, în cadrul unei conferințe de presă.

Pintea a mai precizat și recomandările pentru populație pe care le-a transmis, potrivit acesteia, din 17 ianuarie.

„Gripă avem în fiecare an. (...) Nu cred că este cazul să ne panicăm, trebuie să aplicăm măsurile pe care le-am comunicat. (...) Regulile pentru populație: consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologia asemînătoare gripei, respectarea etichetei tusei și strănutului, igiena adecvată a mâinilor, purtarea echipamentului de protecție adecvat, continuarea vaccinării antigripale.

Potrivit ministrului, în cursul zilei de miercuri, Institutul Național de Sănătate Publică va reaminti unităților sanitare procedurile privind „managementul contacților, al focarelor și cazurilor severe de gripă”.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, miercuri dimineață că e declarată epidemie de gripă, deoarece au fost înregistrate trei săptămâni epidemice consecutiv și sunt 54 de decese din cauza bolii.

Comenteaza aceasta stire