luni, 25 martie 2019

Subiecte Evaluarea Națională 2018. Elevii au avut de povestit o întâmplare dintr-o cetate! Profesor de română: 'Totul a fost accesibil'

Subiecte Evaluarea Națională 2018. Elevii au avut de povestit o întâmplare dintr-o cetate! Profesor de română: 'Totul a fost accesibil'

Elevii care au terminat clasa a 8-a susțin, astăzi, prima probă de la EVALUAREA NAȚIONALĂ, cea la limba și literatura română.

Rezultatele finale la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2018 vor fi afișate pe 23 iunie. 

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, pentru elevii care au terminat gimnaziul, Evaluarea Națională începe luni, 11 iunie 2018, cu proba scrisă la limba și literatura română.

Proba la limba și literatura română conține două subiecte, de 40, respectiv 36 de puncte, iar elevii claselor a 8-a vor mai primi alte 14 puncte pentru redactarea întregii lucrări și 10 puncte din oficiu.

La primul subiect elevii au de rezolvat șase cerințe pe baza unui text la prima vedere și să redacteze o compunere.

 Al doilea subiect al examenului este format dintr-un alt text la prima vedere cu șase cerințe. De asemenea, elevilor li se va cere și să scrie o narațiune pe marginea unei teme date.

Examenul a început la ora 09.00 și durează două ore, iar elevii trebuie sa fie în săli cu o jumătate de oră mai devreme.

De asemenea, în săli, candidații nu vor avea acces cu telefoanele mobile, manuale, fișe sau alte materiale care ar putea reprezenta surse de inspirație. Elevii clasei a 8-a vor putea intra in sălile de examen doar cu buletinul sau certificatul de naștere.

Pe durata examenului de evaluare pentru proba de limba și literatura romană, sălile de clasă vor fi supravegheate video și audio.

UPDATE. Profesor de română: Subiectele la Evaluarea Națională nu au fost o surpriză. Totul a fost accesibil

Subiectele pe care le-au primit elevii de clasa a VIII-a nu au fost o surprinză, fiind vorba despre niște cerințe accesibile, a declarat, pentru Mediafax, Jolan Vasiliu, profesor de limba română. Subiectele de la examen și baremul de corectare vor fi afișate pe subiecte.edu.ro, la ora 15.00.

La primul subiect al examenului la limba română, elevii au primit un text la prima vedere din "Inocenții" de Ioana Pârvulescu, pe caza căruia au avut de răspuns la șase cerințe.

"La prima cerință s-au cerut sinonime contextuale pentru două cuvinte din text: crengi și întotdeauna. La îndemână era să răspundem cu <<ramuri>> și <<mereu>>. La cerința a doua era vorba despre rolul cratimei, care este acela de a asigura rostirea legată, de a evita hiatul, copiii știu cam ce este de răspuns aici. La următoarea cetință, li s-a ceut să precizeze modul de formare al cuvintelor <<auriu>> și <<des>>, deci, este vorba despre o derivare cu sufix și de o conversiune din adjectiv în adverb. Mai departe, se cereau două cuvinte care conțin hiat, avem acolo <<continuat>> și <<excursia>>. De asemenea, aau avut de scos din textul dat două idei principale sau secundare. Dacă textul este citit cu atenție, nu văd ce probleme ar putea pune", a explicat Jolan Vasiliu.

Absolvenții de gimnaziu au mai avut, la primul subiect, de argumentat că textul dat aparține genului epic.

"Avem demonstrația pe genul epic, din nou, o cerință accesibilă. Copiii trebuia să definească genul epic și să vină cu două trăsături pe care să le argumenteze pornind de la textul dat", a adăugat profesoara.

"La subiectul al doilea, avem ,de data aceasta, un text nonliterar cu primele cerințe care solicită informații din text. Ele sunt relativ ușoare, doar că trebuie foarte multă atenție în lectura textului și în formularea răspunsului. Urmează cerințele la gramatică. Avem două substantive la care se cer genul și cazul: <<gărzii>> este genul feminin și cazul genitiv, iar <<momentul>> este genul neutru și cazul acuzativ. La cerinața a patra, sunt două cuvinte subliniate într-o frază, unde se cere atât funcția sintactică, cât și valoare morfologică, astfel, avem un predicat verbal exprimat prin verb predicativ și un atribut adjectival exprimat prin adjectiv pronominal demonstrativ de identitate. Mai deprate, se cer două subordonate diferite din fraza dată, unde putem opta pentru atributivă sau circumstanțială de scop", a precizat Vasiliu.

De asemenea, elevii au mai avut de redactat o narațiune de 150-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută într-o cetate.

"Era de urmărit să existe într-adevăr o acțiune, o narațiune, să existe o succesiune logică a faptelor și să se precizeze contextul spațio-temporal, numărul de cuvinte, La genul acesta de texte este foarte simplu de văzut cine redactează cu ușurință și cine are dificultăți. Sigur, contează foarte mult cum ne formulăm ideile, să nu facem greșeli de scriere, ortografie, punctuație. Toate acestea au punctaje, iar astfel de greșeli duc la scăderea notei", a subliniat Jolan Vasiliu.

"În concluzie, vreau să spun că au fost niște subiecte de nivel mediu, care nu au reprezentat nicio surpriză, fiind vorba despre niște cerințe relativ accesibile", a mai spus profesoara de limba română.

Subiectele și baremul de corectare vor fi afișate de Ministerul Educației, la ora 15.00, pe site-ul subiecte.edu.ro.

Primul subiect este notat cu 40 de puncte, iar cel de al doilea cu 36 de puncte. Elevii vor mai primi 14 punte pentru redactarea întregii lucrări și alte 10 puncte din oficiu.

Aproximativ 150.000 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a s-au înscris la Evaluarea Națională.

Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației, pe 13 iunie, absolvenții clasei a VIII-a vor da examenul la matematică, urmând ca pe 14 iunie, elevii care aparțin minorităților să susțină proba scrisă la limba maternă.

Primele rezultate vor fi afișate pe 23 iunie, iar în aceeași zi, întrele orele 14.00 - 19.00, se vor putea depune contestațiile. După soluționarea contestațiilor, notele finale vor fi făcute publice pe data de 23 iunie.

În funcție de notele de la Evaluarea Națională, va fi stabilită media de admitere la liceu. Astfel, media examenului va avea o pondere de 80% iar media claselor V-VIII va conta în proporție de 20% în vederea stabilirii notei finale de admiterea la liceu.

Pentru sesizarea oricărei nereguli, Ministerul Educației pune la dispoziție Tel Verde: 0800 801 100, la care se poate suna în perioada 11-15 iunie, între orele 08.00-16.00, de luni până joi, iar vineri, în intervalul 08.00 - 14.00.

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Licean premiat de NASA - Theodor a ajuns și în finala Olimpiadei Geniilor!
De Neptun TV 21 martie 2019

Un elev din Medgidia a fost premiat de NASA pentru eseul său despre organizarea unei stații orbitale în Cosmos. Theodor Florentin Furtună este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia și a participat și la Olimpiada Geniilor, unde s-a calificat în finală cu un proiect despre salvarea parcurilor naționale din România.

Simulare Evaluare Națională: Elevii claselor VII-VIII susțin astăzi proba la matematică!
De Neptun TV 12 martie 2019

Elevii de clasa a VIII-a și, în premieră, cei de a VII-a, susțin, marți simularea Evaluării Naționale la proba Matematică. Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019.

SUBIECTE SIMULARE EVALUARE NATIONALA 2019 EDU.RO! Ce a picat la Limba Română
De Neptun TV 11 martie 2019

Simularea la Evaluarea Națională 2019 a început azi cu proba la Limba și Literatura Română, pentru elevii de clasa a VII-a și a VIII-a.