luni, 26 august 2019

Exercițiu la Mangalia: pompierii salvează mai multe persoane aflate într-un avion prăbușit în lac - FOTO/VIDEO

Se împlinesc doi ani de când pompierii constănţeni dădeau la vâsle ca să ajungă la victimele elicopterului SMURD căzut în lacul Siutghiol, pentru că motorul bărcii nu pornea. De atunci, autorităţile au încercat să înnoiască tehnica din dotare. Iau în calcul chiar cumpărarea unor echipamente de ultimă generaţie britanice. O parte din ele le-au fost prezentate astăzi, în cadrul unei simulări a unui dezastru aviatic, făcută la Saturn.

 

În mijlocul lacului din stațiunea Saturn, 10 oameni așteaptă cu sufletul la gură să fie salvați de echipele de intervenție.

Avionul în care se aflau s-a prăbușit în apa rece ca gheața. Este scenariul în care au acționat pompierii constănțeni, în colaborare cu o echipă de specialiști britanici, care și-au prezentat echipamentele de intervenție de ultimă generație.

 

Exercițiul s-a desfășurat și pe mare. Echipați în costume moderne, impermeabile și care mețin căldura corpului, salvatorii i-au adus la mal pe nauvragiați.

 

Exercițiul a simulat un dezastru aerian. În practică, totul a ieșit ca la carte. Dacă ne întoarcem în urmă cu doi ani, pe 15 decembrie, când în lacul Siutghiol se prăbușea un elicopter SMURD, situația era diametral opusă.

Operațiunea de salvare a celor patru membri ai echipajului a fost un fiasco. Motorul bărcii cu care au pornit în larg pompierii nu a funcționat, iar militarii au dat la vâsle până au ajuns la epavă. Mai mult, echipele de intervenție au căutat haotic zona în care s-a prăbușit elicopterul.

 

De atunci, autoritățile au început să ia măsuri pentru a îmbunătăți timpul de reacție și modul în care intervin pompierii. Acum, iau în calcul și achiziționarea echipamentelor performante folosite astăzi de britanici în simularea de la Saturn.

Exercițiul va continua și mâine, cu participarea Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare.

sursa video: ISU Dobrogea.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire