luni, 22 iulie 2019

Explicația meteorologilor pentru furtuna care a devastat vestul țării: 'Temperatura a scăzut brusc cu 15-16 grade'

Explicația meteorologilor pentru furtuna care a devastat vestul țării: 'Temperatura a scăzut brusc cu 15-16 grade'

Furtuna care a ucis, ieri, opt oameni și a rănit aproape 150, provocând importante pagube materiale, a fost cauzată de scăderea bruscă a temperaturii, cu 15-16 grade Celsius, un front atmosferic de aer rece intrând în contact cu aerul cald din vestul României, explică meteorologii români. În total, specialiștii ANM au emis, ieri, 47 de avertismente tip nowcasting, dintre care 12 cod portocaliu și 35 cod galben.

"Aceste fenomene au fost asociate unui front atmosferic rece, extins dinspre Bosnia-Herțegovina, peste Serbia și Ungaria, front care s-a deplasat foarte rapid către vestul României în după-amiaza zilei de 17 septembrie.

Recomandare: METEO. Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni, în județul Constanța - PROGNOZA ANM

Evoluția acestui sistem frontal a fost anunțată de către Administrația Națională de Meteorologie în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul și nordul țării, pentru care în data de 17 septembrie au fost emise atenționări/avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate (de tip nowcasting).

Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus (nori de furtună) asociați acestui front atmosferic, în condițiile unui contrast termic deosebit de puternic (scăderea temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade) a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol (500 — 600 metri), în timp ce vârful acestora a atins 10.000 — 13.000 metri.

Pe același subiect: FURTUNĂ ÎN VEST. 8 morți și 145 de răniți, 212 localități din 15 județe sunt afectate! BILANȚ IGSU

Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, de tip supercelular, cu caracter distructiv, a fost monitorizat și gestionat cu ajutorul radarului meteorologic și imaginilor satelitare, în acord cu practicile internaționale în domeniul avertizării fenomenelor convective severe", explică specialiștii meteorologi.

Potrivit ANM, în după-amiaza zilei de 17 septembrie 2017, începând cu ora 15:00, în partea de vest a țării, cerul s-a înnorat treptat, iar vântul s-a intensificat.

Recomandare: SISTEM ALERT. Românii vor primi alerte pe telefonul mobil înainte de furtuni, incendii sau alte calamități

"La ora 15:06, Administrația Națională de Meteorologie a emis primul mesaj Cod galben pentru fenomene meteorologice periculoase imediate cu o anticipație de o oră până la șase ore (de tip nowcasting), pentru județele Timiș și Arad, cu următorul conținut:

Fenomene meteorologice așteptate: intensificări ale vântului, care vor depăși la rafală 55-60 km/h, izolat 70 km/h și care trecător pot lua aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice. Fenomene asociate: averse de ploaie care vor cumula izolat 15-20 l/mp, izolat grindină", precizează sursa citată.

Ieri, până la miezul nopții, pe măsură ce aria manifestărilor de vreme severă s-a deplasat spre nord-est, au fost emise 47 de mesaje pentru fenomene meteorologice periculoase imediate (nowcasting), dintre care 12 cod portocaliu și 35 cod galben, spun specialiștii din cadrul ANM.

Amintim că o furtună violentă a lovit, ieri seară, zona de vest a României. Conform datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în urma fenomenelor meteo severe, opt persoane au decedat (Arad — 1, Bistrița Năsăud — 2, Timiș — 5), iar 137 de persoane au fost rănite (Alba — 6, Arad — 15, Bihor — 35, Bistrița-Năsăud — 15, Cluj-Napoca — 5, Hunedoara — 1, Maramureș — 10, Sălaj — 1, Timiș — 49).

Comenteaza aceasta stire

ALERTĂ METEO. După caniculă vin PLOILE - cod GALBEN de vijelii până la ora 23.00! Care sunt județele afectate
De Neptun TV 2 iulie 2019

În Sudul României, miercuri după-amiaza, va persista vremea călduroasă, izolat caniculară în Lunca Dunării și disconfortul termic se va menține accentuat.

O NOUĂ ALERTĂ METEO! Cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale în 25 de județe din țară! CONSTANȚA, sub COD GALBEN!
De Neptun TV 27 iunie 2019

Avertizarea Cod portocaliu intră în vigoare joi, la ora 13.00, și este valabilă până vineri, la ora 1.00.

ALERTĂ METEO. Noi coduri portocalii și galbene - ploi, grindină și vijelii în mai multe zone!
De Neptun TV 22 iunie 2019

Vremea va fi călduroasă, îndeosebi în sudul și estul țării, unde în orele amiezii disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități.