duminică, 25 august 2019

Explozie puternică în apropierea unei uzine nucleare din Iran

Explozie puternică în apropierea unei uzine nucleare din Iran

O explozie puternică a fost auzită, ieri, în apropierea unei uzine nucleare de maximă importanță pentru controversatul program de îmbogățire a uraniului în Iran. Cauzele deflagrației rămân necunoscute, deși agențiile de presă iraniene s-au întrecut în speculații. Tot ieri, pe fondul tensiunilor provocate de programul nuclear al Iranului, ambasadorului Marii Britanii a fost expulzat.

Conform agenției de presă FARS, zgomotul unei explozii puternice a fost auzit, luni, în apropierea unei uzine nucleare aflate lângă orașul iranian Isfahan. Agenția a înlăturat, însă, ulterior articolul de pe site-ul său, după ce viceguvernatorul provinciei Isfahan a negat incidentul. Dar informațiile contradictorii au continuat să apară, dându-le mari emoții responsabililor cu securitatea din regiune. Agențiile de presă iraniene s-au întrecut în a lansa zvonuri  despre posibila cauză a deflagrației. Uzina nucleară de lângă Isfahan este una de maximă importanță pentru programul controversat al Iranului, care se află sub supravegherea Agenției Internaționale pentru Energie Nucleară. Din cauza acestui program, despre care oficialii iranieni spun că are doar scopuri civile, atenția lumii întregi este ațintită spre Teheran. Tensiunile între regimul Iranian și comunitatea internațională au escaladat în ultima vreme. În urma sancțiunilor adoptate de Londra împotriva Iranului,    ambasadorul Marii Britanii la Teheran a fost expulzat.

Și ambasadorul Ungariei a fost convocat, ieri, după ce Budapesta a refuzat să permită avionului ministrului iranian de Externe să intre în spațiul său aerian. Acesta se îndrepta spre o reuniune internațională consacrată armelor chimice, care a avut loc în Olanda. Budapesta a explicat că decizia a fost luată din motive tehnice.  

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire