sîmbătă, 29 aprilie 2017

Federația Sanitas declanșează greva generală. Peste 80.000 de cadre medicale își cer drepturile - VIDEO

loading...

În jur de 80.000 de cadre medicale dar și personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas au declanșat greva generală, o parte dintre ei adunându-se, în acesastă dimineața, în fața Spitalului Floreasca.

"Greva este pe termen nelimitat. Fac un apel către parlamentari să se mobilizeze, astfel încât să se asigure cvorumul iar mâine ar trebui să fie plenul care să voteze toate amendamentele depuse de Sanitas. Sunt peste 82.000 de semnaturi adunate. În continuare personalul TESA din spitale e printre cele mai prost plătit din sistemul bugetar. Aceste două ordonanțe ale Guvernului, în loc să rezolve inechitățile, le-au adâncit și mai mult. În spital, asistentele și personalul TESA asigură acum o treime din necesar și sunt tratate doar urgențele. Am făcut apel către asociațiile de pacienți din țară să transmită în teritoriu, cazurile care nu sunt urgențe să rămână acasă. În cazul în care vom avea succes și parlamentarii vor vota amendamentele, vom fi obligați să încheiem această formă de protest", a declarat Marius Sepi, liderul Federatiei Sanitas, scrie Mediafax.

Sindicaliștii cer instroducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajați, în corpul ordonanței 20, privind salarizarea. De aceeași ordonanță cer să se țină cont și în cazul a 1.500 de salariați din creșe și grădinițe. De asemenea, aceștia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 și medicii și asistentele din asistență socială să fie plătiți pe grila spitalelor neclinice.

"Sunt de 40 de ani infiermieră în spitalul de Urgență Floreasca și am un salariu de 1.200 de lei. Vreau ca sporurile de vechime să fie plătite, orele suplimentare să fie platite, iar munca noastră să fie respectată. Avem medici buni, cinste lor, dar cine e în umbra medicului? Asistentii, brancardierul, lăcătușul mecanic, gunoierul, spălătoria, bucătăria, muncitorul necalificat, lor nu li s-a dat niciodată nimic în plus", spune Violeta Ghiță, infirmieră la Spitalul Floreasca.

"După tăierea salariului Guvernului Boc, salariile noastre au ajuns la 800-1.000 de lei. De 16 ani lucrez la Spitalul Floreasca, sunt lăcătuș mecanic iar salariul meu, cu toate sporurile, este de 1.500 de lei. Vrem ca parlamentarii să se gândeasca și la faptul că nu sunt suficiente locuri de muncă, nu avem cum să ne luam concedii pentru că nu are cine să ne înlocuiască", susține un alt protestatar.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) anunță că susține cauza și greva generală declanșată de personalul medical din România.

Suntem alături de toate cadrele medicale care sunt în grevă generală. Ca pacienți, cunoaștem lipsa de personal și problemele cu care se confruntă întreg sistemul sanitar, probleme care ne afectează și pe noi. Deși avem nevoie de servicii medicale, înțelegem că situația actuală i-a împins pe angajații acestui sistem către greva generală, însă ceea ce nu înțelegem este reacția, sau mai bine spus, lipsa de reacție a autorităților. Sper ca în aceste momente extrem de delicate, autoritățile să dea dovadă de responsabilitate față de cetățenii acestei țări și să găsească soluții fiabile care să vină în ajutorul pacienților”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

La Constanța, sute de salariați au întrerupt lucrul. Una dintre problemele reclamate o reprezintă inechitățile salariale din sistem.

La protest vor participa medici, infirmiere, asistenți sociali, dar și personal TESA.

Nemulțumiți sunt și asistenții medicali, atât din cauza salariilor proaste, cât și a volumului mare de muncă.

Și pacienții susțin greva din sănătate, chiar dacă știu că acest lucru îi va afecta și pe ei.

Ministerul Sănătății: Greva Sanitas nu îndeplinește condițiile legale

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației Sanitas că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației SANITAS că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative. (...) În acest caz: solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010; declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea dialogul social nr. 62/2011. Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că «nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal», potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății remis astăzi Mediafax.

Totodată, Ministerul Muncii a transmis Federației Sanitas că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”, valabilitatea acestuia fiind până la 31.12.2016. Astfel, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

"Menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv), părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor", potrivit documentului citat.

Prin urmare, nicio revendicare a Federației Sanitas, respectiv modificarea OUG nr. 43/2016 și a OUG nr. 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă, transmite Ministerul Sănătății.

"Ministerul Muncii atrage atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii nr. 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere.
Guvernul, prin Ministerul Sănătății, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei", se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Galerie foto

loading...

Comenteaza aceasta stire

CONSTANȚA. Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean a fost luată cu asalt de Paște!
De Neptun TV 18 aprilie 2017

Peste 1.400 de oameni s-au prezentat în ultimele patru zile la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Constanța.

Soluții de prim ajutor în caz de accident, toxiinfecție alimentară sau infarct. Tu știi ce trebuie să faci până vine ambulanța?
De Alin Tarnovschi 17 aprilie 2017

Ați găsit o persoană căzută la pământ sau o persoană care are nevoie de acordarea primului ajutor. Ce trebuie să faceți în această situație?

Intervenții în premieră la Spitalul Județean de Urgență Constanța: 'Pacienții pot merge după numai 24 de ore'
De Ioana Paidos 12 aprilie 2017

Intervenții chirurgicale în premieră la Spitalul Județean Constanța. O pacientă aproape invalidă a fost operată la ambele șolduri în interval de o săptămână și va pleca acasă pe picioare. Medicii ortopezi spun că astfel de operații minim invazive sunt o premieră în țara noastră.

Goana după analize gratuite! Pacienții așteaptă săptămâni întregi pentru a găsi un laborator al cărui plafon nu a fost epuizat - VIDEO
De Ioana Paidos 5 aprilie 2017

Goana după analize medicale gratuite continuă în Constanța. Cei care trebuie să își facă analize aleargă dintr-un laborator în altul pentru a găsi unul al cărui plafon nu a fost epuizat.

Apel la viață pentru o fată de 16 ani care a învins cancerul și riscă să își piardă un picior din cauza unei grave erori medicale!
De Alin Tarnovschi 3 aprilie 2017

Florentina Doagă este o luptătoare care, la numai 16 ani, a învins una dintre cele mai dureroase forme de cancer: cancerul osos. Cu toate acestea, problemele ei sunt departe de a se finaliza, adolescenta fiind la un pas de a-și pierde piciorul din cauza unui lung șir de erori medicale.

Un nou val de îmbolnăviri în școlile din Constanța! Zeci de copii suferă de o boală gravă și extrem de contagioasă
De Ana-Maria Stancu 30 martie 2017

Un nou val de îmbolnăviri în școlile din Constanța. După ce, în ultima lună, au fost afectate de infecții respiratorii și de răceli, instituțiile de învățământ se confruntă cu apariția unei alte boli: scarlatina.