duminică, 19 februarie 2017

Federația Sanitas declanșează greva generală. Peste 80.000 de cadre medicale își cer drepturile - VIDEO

loading...

În jur de 80.000 de cadre medicale dar și personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas au declanșat greva generală, o parte dintre ei adunându-se, în acesastă dimineața, în fața Spitalului Floreasca.

"Greva este pe termen nelimitat. Fac un apel către parlamentari să se mobilizeze, astfel încât să se asigure cvorumul iar mâine ar trebui să fie plenul care să voteze toate amendamentele depuse de Sanitas. Sunt peste 82.000 de semnaturi adunate. În continuare personalul TESA din spitale e printre cele mai prost plătit din sistemul bugetar. Aceste două ordonanțe ale Guvernului, în loc să rezolve inechitățile, le-au adâncit și mai mult. În spital, asistentele și personalul TESA asigură acum o treime din necesar și sunt tratate doar urgențele. Am făcut apel către asociațiile de pacienți din țară să transmită în teritoriu, cazurile care nu sunt urgențe să rămână acasă. În cazul în care vom avea succes și parlamentarii vor vota amendamentele, vom fi obligați să încheiem această formă de protest", a declarat Marius Sepi, liderul Federatiei Sanitas, scrie Mediafax.

Sindicaliștii cer instroducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajați, în corpul ordonanței 20, privind salarizarea. De aceeași ordonanță cer să se țină cont și în cazul a 1.500 de salariați din creșe și grădinițe. De asemenea, aceștia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 și medicii și asistentele din asistență socială să fie plătiți pe grila spitalelor neclinice.

"Sunt de 40 de ani infiermieră în spitalul de Urgență Floreasca și am un salariu de 1.200 de lei. Vreau ca sporurile de vechime să fie plătite, orele suplimentare să fie platite, iar munca noastră să fie respectată. Avem medici buni, cinste lor, dar cine e în umbra medicului? Asistentii, brancardierul, lăcătușul mecanic, gunoierul, spălătoria, bucătăria, muncitorul necalificat, lor nu li s-a dat niciodată nimic în plus", spune Violeta Ghiță, infirmieră la Spitalul Floreasca.

"După tăierea salariului Guvernului Boc, salariile noastre au ajuns la 800-1.000 de lei. De 16 ani lucrez la Spitalul Floreasca, sunt lăcătuș mecanic iar salariul meu, cu toate sporurile, este de 1.500 de lei. Vrem ca parlamentarii să se gândeasca și la faptul că nu sunt suficiente locuri de muncă, nu avem cum să ne luam concedii pentru că nu are cine să ne înlocuiască", susține un alt protestatar.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) anunță că susține cauza și greva generală declanșată de personalul medical din România.

Suntem alături de toate cadrele medicale care sunt în grevă generală. Ca pacienți, cunoaștem lipsa de personal și problemele cu care se confruntă întreg sistemul sanitar, probleme care ne afectează și pe noi. Deși avem nevoie de servicii medicale, înțelegem că situația actuală i-a împins pe angajații acestui sistem către greva generală, însă ceea ce nu înțelegem este reacția, sau mai bine spus, lipsa de reacție a autorităților. Sper ca în aceste momente extrem de delicate, autoritățile să dea dovadă de responsabilitate față de cetățenii acestei țări și să găsească soluții fiabile care să vină în ajutorul pacienților”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

La Constanța, sute de salariați au întrerupt lucrul. Una dintre problemele reclamate o reprezintă inechitățile salariale din sistem.

La protest vor participa medici, infirmiere, asistenți sociali, dar și personal TESA.

Nemulțumiți sunt și asistenții medicali, atât din cauza salariilor proaste, cât și a volumului mare de muncă.

Și pacienții susțin greva din sănătate, chiar dacă știu că acest lucru îi va afecta și pe ei.

Ministerul Sănătății: Greva Sanitas nu îndeplinește condițiile legale

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației Sanitas că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației SANITAS că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative. (...) În acest caz: solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010; declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea dialogul social nr. 62/2011. Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că «nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal», potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății remis astăzi Mediafax.

Totodată, Ministerul Muncii a transmis Federației Sanitas că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”, valabilitatea acestuia fiind până la 31.12.2016. Astfel, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

"Menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv), părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor", potrivit documentului citat.

Prin urmare, nicio revendicare a Federației Sanitas, respectiv modificarea OUG nr. 43/2016 și a OUG nr. 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă, transmite Ministerul Sănătății.

"Ministerul Muncii atrage atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii nr. 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere.
Guvernul, prin Ministerul Sănătății, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei", se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Galerie foto

loading...

Comenteaza aceasta stire

ALERTĂ DE SĂNĂTATE. Epidemia de RUJEOLĂ se EXTINDE - VIDEO
De Ioana Paidos 17 februarie 2017

Mii de cazuri de rujeolă în România! Cei mai mulți pacienți sunt copii cu vârsta de până în 14 ani. În acest sezon rece, 16 micuți și-au pierdut viața, iar un al 17-lea deces din cauza rujeolei este în curs de confirmare.

Semnal de alarmă tras de medici: zeci de constănțeni au ajuns la spital cu accidente vasculare cerebrale!
De Ioana Paidos 16 februarie 2017

Semnal de alarmă tras de medicii constănțeni! În ultimele două săptămâni, zeci de pacienți au ajuns la spital cu accidente vasculare cerebrale. Pacienți nu sunt doar vârstnici, ci și tineri de 35 de ani.

Scene șocante la spital: o bătrână a leșinat după ce a așteptat ore în șir să fie consultată - FOTO
De Alin Tarnovschi 13 februarie 2017

O bătrânică a mers la Spitalul Județean Satu Mare, Secția Interne, să se interneze. Femeia a așteptat liniștită pe banchetă, cu bagajele pregătite, doar că nimeni nu a venit să o întrebe de sănătate.

Alertă în sistemul de sănătate! Gripa și lipsa vaccinării fac ravagii printre pacienți: alte șase persoane și-au pierdut viața!
De Alin Tarnovschi 13 februarie 2017

Încă șase persoane au decedat în ultima săptămână din caute gripei. Decesele s-au înregistrat pe fondul unor infecții respiratorii acute severe și a lipsei de vaccinare, spun reprezentantii Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Situație îngrijorătoare din cauze gripei: alte două persoane au murit în ultima săptămână, bilanțul total fiind de 14 morți!
De Neptun TV 2 februarie 2017

În ultima săptămână, au fost înregistrate alte două persoane care au decedat din cauza infecțiilor respiratorii severe. Astfel, numărul deceselor a urcat la 14. Niciuna dintre persoanele decedate nu fusese vaccinată, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.

Situație îngrijorătoare la Constanța! Spitalul de Boli Infecțioase face internări pe bandă rulantă - VIDEO
De Ioana Paidos 30 ianuarie 2017

Mare atenție la bolile de sezon! Peste 80.000 de români au fost diagnosticați, săptămâna trecută, cu pneumonii, infecții respiratorii și gripe. Situația este îngrijorătoare și în județul Constanța, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de gripă, după București și Iași.

Sistemul informatic al Casei de Asigurări de Sănătate lucrează mai mult offline din cauza problemelor tehnice
De Neptun TV 30 ianuarie 2017

Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate este indisponibilă din cauza unor probleme tehnice, informează luni Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate.

Situație dezastruoasă la Ministerul Sănătății: vaccinurile obligatorii lipsesc sau sunt insuficiente - VIDEO
De Ioana Paidos 27 ianuarie 2017

'Am găsit o situație dezastruoasă la Ministerul Sănătății'. Acesta este anunțul făcut de actualul ministru de resort, Florian Bodog, care susține că vaccinurile obligatorii lipsesc sau sunt insuficiente.

'Secretul lui Radu', calea către un mod de viață sănătos - VIDEO
De Andreea Bajdechi 26 ianuarie 2017

Alimentația sănătoasă este ingredientul principal pentru o viață fericită. Copiii trebuie învățați să facă alegeri corecte în dietă pentru a fi evitată creșterea necontrolată în greutate și bolile pe care le cauzează această problemă.

Spitalele din România colcăie de infecții, sunt supraaglomerate, iar dezinfectanții sunt un lux!
De Alin Tarnovschi 23 ianuarie 2017

Spitalele românești sunt supraaglomerate, infecțiile nosocomiale (intraspitalicești) sunt subraportate, dezinfectanții sunt greu de găsit și Institutul Cantacuzino nu-și îndeplinește rolul pe deplin, au descoperit experții europeni de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).

Vaccinul împotriva hepatitei B lipsește din maternități, inclusiv la Constanța
De Ioana Paidos 23 ianuarie 2017

Mai multe maternități din țară au terminat stocurile de vaccin împotriva hepatitei B. Situația este întâlnită și la Constanța.