duminică, 26 martie 2017

Federația Sanitas declanșează greva generală. Peste 80.000 de cadre medicale își cer drepturile - VIDEO

loading...

În jur de 80.000 de cadre medicale dar și personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas au declanșat greva generală, o parte dintre ei adunându-se, în acesastă dimineața, în fața Spitalului Floreasca.

"Greva este pe termen nelimitat. Fac un apel către parlamentari să se mobilizeze, astfel încât să se asigure cvorumul iar mâine ar trebui să fie plenul care să voteze toate amendamentele depuse de Sanitas. Sunt peste 82.000 de semnaturi adunate. În continuare personalul TESA din spitale e printre cele mai prost plătit din sistemul bugetar. Aceste două ordonanțe ale Guvernului, în loc să rezolve inechitățile, le-au adâncit și mai mult. În spital, asistentele și personalul TESA asigură acum o treime din necesar și sunt tratate doar urgențele. Am făcut apel către asociațiile de pacienți din țară să transmită în teritoriu, cazurile care nu sunt urgențe să rămână acasă. În cazul în care vom avea succes și parlamentarii vor vota amendamentele, vom fi obligați să încheiem această formă de protest", a declarat Marius Sepi, liderul Federatiei Sanitas, scrie Mediafax.

Sindicaliștii cer instroducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajați, în corpul ordonanței 20, privind salarizarea. De aceeași ordonanță cer să se țină cont și în cazul a 1.500 de salariați din creșe și grădinițe. De asemenea, aceștia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 și medicii și asistentele din asistență socială să fie plătiți pe grila spitalelor neclinice.

"Sunt de 40 de ani infiermieră în spitalul de Urgență Floreasca și am un salariu de 1.200 de lei. Vreau ca sporurile de vechime să fie plătite, orele suplimentare să fie platite, iar munca noastră să fie respectată. Avem medici buni, cinste lor, dar cine e în umbra medicului? Asistentii, brancardierul, lăcătușul mecanic, gunoierul, spălătoria, bucătăria, muncitorul necalificat, lor nu li s-a dat niciodată nimic în plus", spune Violeta Ghiță, infirmieră la Spitalul Floreasca.

"După tăierea salariului Guvernului Boc, salariile noastre au ajuns la 800-1.000 de lei. De 16 ani lucrez la Spitalul Floreasca, sunt lăcătuș mecanic iar salariul meu, cu toate sporurile, este de 1.500 de lei. Vrem ca parlamentarii să se gândeasca și la faptul că nu sunt suficiente locuri de muncă, nu avem cum să ne luam concedii pentru că nu are cine să ne înlocuiască", susține un alt protestatar.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) anunță că susține cauza și greva generală declanșată de personalul medical din România.

Suntem alături de toate cadrele medicale care sunt în grevă generală. Ca pacienți, cunoaștem lipsa de personal și problemele cu care se confruntă întreg sistemul sanitar, probleme care ne afectează și pe noi. Deși avem nevoie de servicii medicale, înțelegem că situația actuală i-a împins pe angajații acestui sistem către greva generală, însă ceea ce nu înțelegem este reacția, sau mai bine spus, lipsa de reacție a autorităților. Sper ca în aceste momente extrem de delicate, autoritățile să dea dovadă de responsabilitate față de cetățenii acestei țări și să găsească soluții fiabile care să vină în ajutorul pacienților”, a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

La Constanța, sute de salariați au întrerupt lucrul. Una dintre problemele reclamate o reprezintă inechitățile salariale din sistem.

La protest vor participa medici, infirmiere, asistenți sociali, dar și personal TESA.

Nemulțumiți sunt și asistenții medicali, atât din cauza salariilor proaste, cât și a volumului mare de muncă.

Și pacienții susțin greva din sănătate, chiar dacă știu că acest lucru îi va afecta și pe ei.

Ministerul Sănătății: Greva Sanitas nu îndeplinește condițiile legale

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației Sanitas că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative, potrivit Ministerului Sănătății.

Ministerul Muncii a transmis de vineri Federației SANITAS că demersul sindical nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative. (...) În acest caz: solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010; declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea dialogul social nr. 62/2011. Astfel, art. 17 alin. (1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că «nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal», potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății remis astăzi Mediafax.

Totodată, Ministerul Muncii a transmis Federației Sanitas că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”, valabilitatea acestuia fiind până la 31.12.2016. Astfel, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

"Menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv), părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor", potrivit documentului citat.

Prin urmare, nicio revendicare a Federației Sanitas, respectiv modificarea OUG nr. 43/2016 și a OUG nr. 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă, transmite Ministerul Sănătății.

"Ministerul Muncii atrage atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii nr. 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere.
Guvernul, prin Ministerul Sănătății, se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei", se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Galerie foto

loading...

Comenteaza aceasta stire

Coșmarul unor părinți care au copilul internat în spital: 'Gândacii colcăie peste tot, inclusiv pe mâncare!'
De Alin Tarnovschi 26 martie 2017

Aceasta este descoperirea unui tată care și-a internat copilul la Spitalul Județean de Urgență din Piatra-Neamț. Băiețelului său de câteva luni internat la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Mama băiețelului, terorizată de faptul că gândacii se plimbau prin pătuțul copilului, prin mâncare, prin întreg salonul.

Ziua Mondială de Luptă împotriva TBC! Mii de tineri se îmbolnăvesc anual de această boală!
De Ioana Paidos 24 martie 2017

Vești proaste vin de la medicii pneumologi de ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei. TBC afectează anual mii de oameni. În mare parte, pacienții sunt din rândul tinerilor. Vorbim despre o boală vindecabilă, dar care continuă să fie fatală în cazul neprezentării la medic.

CONSTANȚA. Poveștile tinerilor care suferă de sindromul Down ne oferă o adevărată lecție de viață - VIDEO
De Andreea Filip 21 martie 2017

Au reușit să-și depășească propriile limite, s-au integrat în societate, deși au întâmpinat piedici și spun răspicat că nicio barieră nu le stă în cale. Vorbim despre mii de copii cu sindromul Down din România pe care statul nu-i ajută și pe care societatea îi respinge. Astăzi, de ziua mondială a sindromului Down, persoanele care suferă de această afecțiune ne oferă o lecție de viață.

Efectele legii antifumat. Ce s-a schimbat la mai bine de un an de la implementarea legii
De Neptun TV 20 martie 2017

Aproximativ cu în urmă cu un an, România și-a asumat unul din cei mai importanți pași înainte în vederea protejării sănătății publice, prin intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2016 privind modificarea și completarea Legii 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii, potrivit Mediafax.

Hepatita C, boala 'tăcută' de care suferă 1,2 milioane de români. Cu ce probleme se confruntă pacienții
De Neptun TV 17 martie 2017

Hepatita C este în prezent una dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume. La nivel mondial, aproximativ 150 de milioane de persoane suferă de Hepatită C cronică, iar circa 700.000 mor anual din această cauză.

Urgența pentru copii a Spitalului Județean Constanța a fost dotată... de copii - VIDEO
De Ioana Paidos 15 martie 2017

Urgența Pediatriei din Constanța a fost dotată....de copii. Elevii de la o școală privată au organizat un târg unde au reușit să obțină suficienți bani, încât să cumpere echipamentele medicale și mobilier. Medicii pediatri spun că materialele noi le face mai ușoară soarta copilașilor bolnavi.

Asistentă acuzată că dormea în timp ce o mamă s-a plimbat ore în șir cu un bebeluș în stare gravă în brațe!
De Alin Tarnovschi 15 martie 2017

Scandal la Maternitatea din Botoșani. Al doilea copil nou-născut moare în spital după o infecție într-un interval de numai 7 luni.

Criză de vaccinuri în România! Vaccinul antihepatic B, o raritate în spitale și farmacii
De Neptun TV 3 martie 2017

Vaccinul antihepatic B, cel care se face la nou-născuți în primele 24 de ore de viață, lipsește din multe județe în momentul de față. Județul Argeș se confruntă cu o situație și mai gravă, având epuizate stocurile a trei vaccinuri: antihepatic B, Hexavalent și trivaccinul ROR, scrie Gandul.info.

Record miraculos! O fetiță care cântărea la naștere puțin peste 500 de grame a supraviețuit unei operații dificile - FOTO
De Neptun TV 2 martie 2017

O fetiță născută la numai 23 de săptămâni de sarcină și care a cântărit la naștere puțin peste 500 de grame a devenit cea mai tânără pacientă din lume care a supraviețuit unei operații abdominale majore.

Unul dintre inculpații din dosarul 'Portul', numit în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean Constanța!
De Robert Nenciu 28 februarie 2017

Consilierii județeni și-au desemnat astăzi reprezentantul în Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Constanța.

CONSTANȚA. Pacienții internați la Spitalul Județean de Urgență au primit brățări de identificare - VIDEO
De Ioana Paidos 27 februarie 2017

Zeci de pacienți din Spitalul Județean Constanța au primit brățări de identificare. Este vorba despre bolnavii care nu pot vorbi din cauza diverselor afecțiuni sau despre cei care au fost anesteziați. În zilele următoare, toate persoanele internate vor primi astfel de brățări pe care sunt trecute datele personale.

Modificare importantă la Spitalul Județean Constanța după ce un pacient viu a fost declarat mort: 'Toți bolnavii vor purta brățări de identificare'
De Alin Tarnovschi 24 februarie 2017

Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța a hotărât introducerea brățărilor de identificare pentru pacienți. Decizia a fost luată după ce familia unui pacient a fost anunțată că acesta ar fi murit, deși în realitatea era în viață.