luni, 26 august 2019

Fenomene extreme în România! Codul roșu a făcut ravagii - mașini și acoperișuri, distruse de grindina uriașă!

Fenomene extreme în România! Codul roșu a făcut ravagii - mașini și acoperișuri, distruse de grindina uriașă!

Grindina și vijeliile au făcut ravagii în mai multe județe din țară. În Sălaj, Dolj și Maramureș furtuna a făcut prăpăd. A căzut grindină cât o bilă de biliard, iar mulți soferi s-au trezit cu mașinile ciuruite și parbrizele sparte. La Baia Mare, primarul a transmis potopul pe Facebook, ud până la piele.

O jumătate de oră a durat potopul care a făcut ravagii în județul Sălaj. La Zalău, bucățile de grindină, mai mari decât o nucă, au distrus acoperisurile caselor si zeci de mașini. Șoferii s-au trezit cu parbrizele sparte si caroseriile ciuruite.

La Baia Mare, grindina a distrus mașinile și a spart geamurile de la blocuri. Rafalele de vânt au doborât copaci în tot orașul și au luat pe sus acoperișurile de la blocuri. Primarul Cătălin Cherecheș a transmis live pe Facebook ud până la piele. Vijelia a făcut prăpăd și la Calafat, dar și în mai multe localități din judetul Dolj.

În total, ploile torențiale au creat probleme în 28 de localități din șase județe, pompierii intervenind pentru evacuarea apei din zeci de locuințe, curți, beciuri și străzi. Grindina de mari dimensiuni a afectat peste o sută de acoperișuri, 255 de mașini și 204 copaci, potrivit unui bilanț prezentat, miercuri, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

"În ultimele 24 de ore, Administrația Națională de Meteorologie, a emis 48 avertizări/atenționări pentru fenomene meteo periculoase, majoritatea de tip nowcasting, care anunțau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cantități de apă de până la 50 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autoritățile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive și operative care se impun. De asemenea, în contextul avertizărilor de vreme severă – Cod Portocaliu și Cod Roșu, au fost transmise mesaje de protecție a populației prin intermediul sistemului de avertizare Ro-Alert în județele Alba, Dolj, Maramureș și Sălaj", a anunțat, miercuri, IGSU.

Sursa citată a precizat că, în urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 28 localități din județele Bihor, Caraș-Severin, Dolj, Hunedoara, Maramureș și Sălaj.

Pompierii militari, sprijiniți de autoritățile locale, au intervenit pentru evacuarea apei din 41 locuințe, 108 curți și beciuri, dar și de pe 12 străzi.

Potrivit primelor estimări, din cauza căderilor de grindină, au fost afectate 93 acoperișuri de case, 10 acoperișuri de bloc, 2 acoperișuri de instituții publice, 255 autovehicule și 204 copaci.

Totodată, în localitatea Șimleu Silvanei din județul Sălaj, din cauza apei infiltrate în locuință, s-a dispus măsura preventivă de evacuare a 6 minori. Aceștia au fost relocați temporar la rude.

Circulația rutieră a fost afectată temporar din cauza apei și aluviunilor de pe carosabil pe 2 drumuri naționale (DN 1 și DN 66A) și pe un drum județean (DJ 108D).

"În această dimineață mai erau în desfășurare intervenții pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice periculoase în județele Hunedoara și Sălaj. Pompierii acționează cu motopompe pentru evacuarea apei din gospodăriile cetățenilor, dar și cu mijloace specifice pentru înlăturarea aluviunilor și materialelor rămase în urma scurgerii apelor", a mai transmis IGSU.

Pentru evitarea producerii unor situații de urgență, pompierii recomandă cetățenilor ca pe timpul manifestării vântului puternic, să rămână în spații închise care le asigură protecția.

De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanță față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire