duminică, 25 august 2019

Financial Times: Demisia Theresei May riscă să conducă la producerea unui Brexit fără niciun acord

De Mediafax 12:00, 25 mai 2019 63 vizite Externe
Financial Times: Demisia Theresei May riscă să conducă la producerea unui Brexit fără niciun acord

Demisia premierului Theresa May deschide drumul unei competiții haotice pentru conducerea Partidului Conservator și amplifică probabilitatea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, comentează cotidianul Financial Times.

Theresa May a renunțat, în lacrimi, la efortul de a produce Brexit, anunțându-și demisia și deschizând drumul unei competiții haotice pentru postul de lider al Partidului Conservator și perspectivelor mai mari de ieșire a Marii Britanii din UE fără niciun acord. La doar câteva ore după ce Theresa May și-a anunțat finalul mandatului de trei ani la conducerea Guvernului, Boris Johnson și alți rivali conservatori au semnalat intențiile de a participa la competiția care are rolul de a aduce un nou premier Marii Britanii până la sfârșitul lunii iulie.

"Vom părăsi Uniunea Europeană pe 31 octombrie, cu acord sau fără. Sarcina viitorului nostru lider trebuie să fie retragerea Marii Britanii în mod adecvat din UE, prin finalizarea procedurii Brexit", a declarat Boris Johnson, fost ministru de Externe.

Boris Johnson este în mod clar favorit pentru a deveni prim-ministru al Marii Britanii, majoritatea deputaților conservatori preferând un adept al Brexit capabil să obțină susținerea bazei eurosceptice a formațiunii politice.


Criza Brexit a afectat-o pe Theresa May și Partidul Conservator, formațiune care riscă să obțină un rezultat dezastruos în scrutinul europarlamentar desfășurat în Marea Britanie joi. Dan Hannan, un eurodeputat conservator, a declarat că se așteaptă ca formațiunea politică să nu obțină niciun mandat în viitorul Parlament European.

Dat fiind că Bruxellesul a respins deja orice renegociere a Acordului Brexit elaborat de Theresa May cu UE în noiembrie 2018, candidații pro-Brexit pentru postul de lider conservator le-au semnalat deja deputaților că sunt dispuși să producă retragerea din Uniunea Europeană fără niciun acord dacă va fi necesar. Decizia finală privind noul lider va fi luată de circa 100.000 de membri ai Partidului Conservator, majoritatea eurosceptici. Aproximativ 75% dintre membrii formațiunii susțin un Brexit fără acord, conform sondajelor efectuate de institutul ConservativeHome.

Și Jeremy Hunt, actualul ministru de Externe, a confirmat că va candida pentru funcția de lider conservator, alăturându-se unui grup de cel puțin 15 miniștri sau deputați care speră să o înlocuiască pe Theresa May. "Jeremy Hunt vrea renegocierea Acordului Brexit cu Bruxellesul, dar a semnalat că ar accepta și o retragere fără acord. Acest lucru ar însemna ca Marea Britanie să renunțe la o serie de acorduri comerciale, la drepturi ale cetățenilor, iar problema frontierei nord-irlandeze ar fi în continuare nerezolvată. Într-un discurs emoționant rostit de la Downing Street, Theresa May a avertizat Partidul Conservator să nu urmeze o direcție ideologică, recomandându-i viitorului lider să încerce ajungerea la un acord prin compromis pe tema Brexit", notează editorialiștii George Parker, Jim Pickard și Sebastian Payne într-un articol publicat în cotidianul Financial Times sub titlul "Theresa May demisionează după eșecul Brexit".

Theresa May va fi premier interimar până când va fi desemnat un nou lider conservator și se va întâlni cu președintele SUA, Donald Trump, care efectuează o vizită de stat în Marea Britanie în perioada 3-5 iunie.

Donald Trump este prieten cu Boris Johnson, iar rivalii din Partidul Conservator cred că președintele SUA va folosi vizita pentru susținerea fostului ministru britanic de Externe. "Boris va primi susținerea lui Trump, fie că îi place ori nu", a declarat un oficial conservator.

Boris Johnson este dornic să primească susținerea conservatorilor moderați, pentru a demonstra că este capabil să readucă unitatea în cadrul unui partid divizat de Brexit, însă, în același timp, vrea să colaboreze cu activiștii eurosceptici.

Amber Rudd, un politician eurofil care este ministru al Muncii și Pensiilor, a semnalat, conform unor apropiați, că analizează posibilitatea de a-l susține pe Boris Johnson, dar doar dacă renunță la opțiunea unui Brexit fără acord.

Comenteaza aceasta stire