sîmbătă, 24 august 2019

Fiscul șterge unele datorii ale persoanelor fizice. Cine sunt cei vizați de această măsură

Fiscul șterge unele datorii ale persoanelor fizice. Cine sunt cei vizați de această măsură

În primele zile ale fiecărui an, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) anulează anumite datorii existente la finele anului precedent. Astfel, la începutul lunii ianuarie 2019 au fost anulate automat datoriile până-ntr-o anumită sumă care figurau în evidențe la 31 decembrie 2018. 

Prin urmare, în primele șapte zile ale anului 2019 au fost șterse automat din evidența ANAF valabilă până la data de 31 decembrie 2018, datoriile fiscale mai mici de 40 de lei.

Potrivit Codului de procedură fiscală, ”creanțele fiscale restante administrate de organul fiscal central, aflate în sold la data de 31 decembrie a anului, mai mici de 40 lei, se anulează. Plafonul se aplică totalului creanțelor fiscale datorate și neachitate de debitori”.

Plafonul de 40 de lei a fost introdus, potrivit Codului de procedură fiscală, cu scopul de a a evita situațiile în care cheltuielile de executare, exclusiv cele privind comunicarea prin poștă, să fie mai mari decât creanțele fiscale supuse executării silite.

Creanțe fiscale sunt, în esență, impozitele, taxele și contribuțiile sociale, precum și dobânzile, penalitățile sau majorările aferente acestora.

Comenteaza aceasta stire