vineri, 23 august 2019

FLUX24: Secretele soțului sârb al ambasadorului olandez la București: CRIMA DE LA BELGRAD

FLUX24: Secretele soțului sârb al ambasadorului olandez la București: CRIMA DE LA BELGRAD

Bratislav Grubačić, soțul sârb al actualui ambasador olandez la București, Stella Ronner Grubačić, a fost acuzat de implicare în asasinarea jurnalistei sârbe Dado (Dade) Vujasinović, în aprilie 1994 la Belgrad.

Informația apare în presa din fosta Iugoslavie. El nu a fost însă niciodată acuzat oficial, dar presa sârbă și croată au scris de relația sa apropiată cu jurnalista moartă despre care oficial se spune că s-ar fi sinucis chiar dacă mai mulți anchetatori susțin pista crimei. Mai mult părinții jurnalistei au susținut că acesta ar fi avut un rol în moartea acesteia, scrie flux24.ro.

 Grubačić este considerat un intim al Puterii de la Belgrad, el având și mai multe afaceri în Serbia, dar are legături și în Kosovo, unde a fost implicat într-un alt scandal legat de ambasada americană în Serbia.

 Bratislav Grubačić apare în celebrele fotografii din Poiana Brașov de Revelion cu soția sa-ambasadorul Olandei, Nelu Iordache și cu un alt personaj la fel de interesant de care vom vorbi mai jos.

Grubačić, un fost jurnalist, a cunoscut-o pe Stella la Belgrad in anul 2000 când aceasta era ambasadorul Olandei în Croația și era implicată într-un scandal privind susținerea homosexualilor.

Sârbul era cunoscut ca un apropiat al lui Bojan Bugarči, consilier de politică externă al președintelui sârb de la aceea vreme Slobodan Milošević (Slobodan Miloșevici), scria presa croată din Elveția, dar apare și în relații apropiate cu actualul președinte sârb, Aleksandr Vucic.

 În presa croată din străinătate sunt citați părinții lui Dado Vujasinović care îl acuzau pe Grubačić de implicare în asasinarea fiicei lor.

Autoritățile sârbe l-au absolvit însă pe Grubačić de acuzații, varianta oficială fiind sinuciderea jurnalistei, dar presa de la Belgrad a scris mult pe subiect vorbind chiar de implicarea serviciilor secrete sârbe și susținând că ar fi fost vorba o crimă.

Raportul final prin care s-a închis cazul a fost realizat de procurorii olandezi.

Bratislav Grubačić, originar din Niš, ar fi fost un lider al Uniunii Tineretului Socialist din Serbia, unde a funcționat și Bojan Bugarči, dar a fost implicat și în mai multe negocieri politice la nivel înalt la Belgrad, printre care cu Zoran Djindjic și mulți politicienii sârbi actuali.

 Un personaj reținut pentru trafic cu droguri din Olanda apare în fotografiile cu ambasadorul Tărilor de Jos în Poiana Brașov de Revelion.

În afară de Nelu Iordache în fotografii separate cu acesta apare în preajma lui Stella Ronner Grubacic și fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie, comisarul sef Petru Pitcovici, reținut într-un dosar de trafic cu droguri din Olanda.

 Acesta a fost pozat la masa cu Nelu Iordache, jucand sah, in seara zilei de 1 ianuarie 2018, cu cateva minute inainte de cina luata de afacerist cu Stella Ronner Grubacic, timp in care ambasadoarea se intretinea la bar cu alte persoane. Despre Petru Pitcovici trebuie spus ca, in 2016, a fost retinut de DIICOT si apoi arestat pe motiv ca ar fi sprijinit o grupare de traficanti de droguri de mare risc pe ruta Olanda-Romania, scrie Lumea Justiției.

Petru Pitcovici, reținut de DIICOT înmai 2016, era denumit “Nașul” în discuțiile traficanților de droguri pe care i-ar fi ajutat. Bărbatul care a dat banii pentru cocaina din Olanda spunea că Pitcovici știa că trei persoane merg să aducă droguri în țară, potrivit anchetatorilor DIICOT.

Pitcovici a fost ridicat din fața unui restaurant din Capitală, unde era împreună cu bărbatul care a plătit pentru aducerea drogurilor în țară.

Sursă text: flux24.ro

Comenteaza aceasta stire