luni, 12 noiembrie 2018

Călin Popescu Tăriceanu: 'România de astăzi, un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei'

Călin Popescu Tăriceanu: 'România de astăzi, un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei'

Astăzi a avut loc conferința națională a inițiativei civice România 3.0. Alături de fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, la eveniment a fost prezent și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Acesta a susținut un discurs în care a vorbit despre problemele legate de abuzuri cu care se confruntă România zi de zi.

"Am să intru direct în subiect, fără multe introduceri. Primul lucru la care vreau să vă atrag atenția.. dacă citiți presa de astăzi veți vedea următoarele știri. Prima știre.. o serie de miniștri renunță la protecția SPP pentru că serviciul a fost folosit pe post de broker politic. E, după părerea mea, o știre foarte îngrijorătoare pentru că ea arată o criză majoră de încredere în structurile de securitate ale statului. A doua știre care mi-a atras atenția e cea legată de un procuror șef de la Curtea de Apel Militară identificat de o victimă într-un dosar de prostituție. A treia știre, informații noi legate de un procuror din Prahova care a folosit metode ilegale de anchetă într-un alt dosar celebru. Părerea mea e că toate aceste dezvăluiri nu sunt decât vârful aisbergului. Fiecare dintre noi ar trebui să se întrebe câți români sunt victime ale abuzului fără ca noi să știm, până unde se întind tentaculele statului paralel", a spus Tăriceanu.

"România de astăzi, un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei și, ca să sintetizez, un regres imens în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor", a mai adăugat președintele Senatului.

Călin Popescu-Tăriceanu: "Mă aștept ca președintele Iohannis să continue să fie avocatul statului paralel"

Totodată, Călin Popescu Tăriceanu a lansat un nou atac la adresa șefului statului. Președintele ALDE a declarat că modificarea legilor justiției reprezintă un prim pas important care urmărește să rupă legătură între statul paralel și justiție.

Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis "să continue să fie avocatul statului paralel, întrucât în acest fel speră că va obține un al doilea mandat".

"Mă aștept ca președintele Iohannis să continue să fie avocatul statului paralel, întrucât speră că în acest fel va obține al doilea mandat, probabil așa cum l-a obținut și pe primul. Chiar și așa fiind lucrurile, nu cred că va mai avea argumente să respingă Legile Justiției, mai ales în fața noilor abuzuri care sunt aduse în atenția opiniei publice în fiecare zi, de care luăm cunoștință cu toții. În plus, mai am speranța că oameni onești din magistratură, care cred că formează majoritatea corpului magistraților, vor folosi Legile Justiției pentru reforma Justiției. Și reacțiile pe care le-am primit din interiorul corpului magistraților sunt foarte favorabile, pentru că ei consideră că, în acest fel, judecătorii își vor putea recâștiga independența și nu vor mai trebui să fie supuși presiunilor de tot felul în care au funcționat până acum", a declarat Tăriceanu, într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, Legile Justiției reprezintă "un prim pas important care urmărește să rupă această legătură bolnavă între statul paralel și Justiție".

Tăriceanu a susținut că în România există "un asalt al statului paralel" și a afirmat că ALDE, formațiunea pe care o conduce, a purtat în ultimii ani o bătălie continuă cu "statul paralel".

"Acest asalt care este dat de statul paralel, de cei care au ajuns să fie corupți de putere și care vor să aibă controlul butoanelor este unul consistent. Și acest asalt se manifestă și în țară și vedem că a început să se manifeste din ce în ce mai puternic și în străinătate. (...) ALDE, ca partid liberal, a purtat în ultimii ani o bătălie continuă cu statul paralel, pentru că eu cred că esența unei țări democratice și liberale este respectul fără niciun fel de concesie pentru drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Și am făcut acest lucru cu armele democratice care stau la dispoziția noastră, adică dezbaterea și votarea unor legi care să împiedice abuzurile sau organizarea unor dezbateri cu participarea asociației magistraților, pentru că adevărul este că majoritatea acestora sunt oameni onești, care atrag ei înșiși atenția asupra influenței nefaste a sistemului paralel", a declarat liderul ALDE într-o conferință de presă.

În opinia acestuia, o serie de informații - între care cele legate de renunțarea din partea autorităților la protecția SPP sau excluderea din magistratură a unui procuror - nu sunt "decât vârful aisbergului".

"Câți români sunt victimele abuzurilor fără ca noi să știm, până unde se întind în final tentaculele statului paralel? Pe zi ce trece vedem din ce în ce mai multe piese ale unui puzzle imens care apar la suprafață și ele ne oferă o imagine îngrijorătoare a României de astăzi, un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei - un regres imens în ceea ce privește respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, dacă este să iau ca reper chiar anul 1990, când încă Securitatea, la începutul acelui an, era extrem de prezentă în mințile noastre și nu numai. (...) Trăim astăzi într-o Românie care mi se pare un fel de țară sub asediu și asediul nu este al oamenilor politici care votează legile justiției, după o lungă dezbatere care a durat luni și care a fost distorsionată ca acțiune. (...) Lupta împotriva corupției n-are nicio legătură cu legile de organizare ale justiției", a afirmat Tăriceanu.

Comenteaza aceasta stire

Tăriceanu: În condițiile războiului politic total, România nu este pregătită să preia președinția Consiliului UE
De Neptun TV 25 octombrie 2018

În opinia sa, "cine crede că liderii europeni vor fi înțelegători, când în an electoral oamenii politici de la București se vor în război, se înșală", iar "România deja pierde teren și va avea enorm de pierdut dacă lucrurile nu se schimbă de urgență".

Curtea Constituțională a confirmat rezultatul de invalidare a referendumului pentru familie!
De Neptun TV 18 octombrie 2018

Curtea Constituțională a României (CCR) a confirmat, joi, rezultatul de invalidare a referendumului pentru familie, organizat pe 6 și 7 octombrie, din cauza neatingerii pragului legal de prezență de 30% necesar validării consultării populare.

Klaus Iohannis începe astăzi vizita de stat în Republica Italiană, prima după 45 de ani
De Neptun TV 14 octombrie 2018

Președintele va avea, și la Roma, o întrevedere cu Primarul orașului, Virginia Raggi, urmată de o întâlnire cu reprezentanții comunității românești, cea mai numeroasă din afara granițelor și cea mai mare comunitate străină din Peninsulă. La întâlnire va participa și primar, Virginia Raggi, a conchis Administrația Prezidențială.