marţi, 20 martie 2018

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, întrebat despre subiectul închisorior CIA din România: 'Nu voi încălca legea ca să vă răspund la această întrebare'

Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, întrebat despre subiectul închisorior  CIA din România: 'Nu voi încălca legea ca să vă răspund la această întrebare'

Fost ofițer al SRI, Daniel Dragomir, a făcut o conferință de presă, la care a răspuns mai multor întrebări puse de presa interesată să afle noi informații "secrete". Dragomir a răspuns, cu aplombul dar și cu inteligența de care a dat dovadă în toate aparițiile sale — dar a refuzat să discute sau să răspundă la întrebări puse pe o anume temă — închisorile CIA din România.

Întrebarea de Flux24 dacă "are așa numitul Stat Paralel un rol în scandalul presupuselor închisori secrete CIA din România", răspunsul lui Dragomir este edificator, mai precis a refuzat categoric să răspundă: "Prea mulți oameni au încălcat legile pentru a mă băga la pușcărie. Nu voi face aceeași greșeala. Nu voi încălca legea ca să vă răspund la această întrebare".

Flux24 a insistat totuși, menționând un raport al Senatului american care a confirmat existența unor asemenea unități secrete ale CIA și "indicând că sume de bani ar fi fost plătite unor oficiali ai statului român", afirmă Flux24.

 

În opinia celor de la ro.sputnik.md, concluzia celor de la Flux24 nu este greșită — dar se pune și o altă problemă legată de refuzul lui Dragomir — posibilitatea ca SRI să fi avut o înțelegere cu principalul lor colaborator extern instituțional de la acea vreme, CIA, iar Dragomir, ofițer activ în acea vreme, să nu poată (încă) vorbi despre acest subiect. Mai mult, Dragomir a fost și decorat de CIA, sigur, datorită unor operațiuni la care a participat…

Spre meritul ei, agenția Flux24 realizează o analiză foarte interesantă a acestui subiect, pe care o reproducem, adăugând și câteva comentarii și informații.

Flux24 citează celebrul cotidian Washington Post, care spune că în 2003, după ce ambasadorul american în România, Michael Guest, a aflat că "CIA folosește o închisoare secretă în România, a intenționat să-și informeze superiorii din Departamentul de Stat". Dar, șeful unității CIA din România i-ar fi transmis ambasadorului că "acest lucru nu este posibil și că nimeni din departamentul de Stat, inclusiv Secretarul de Stat, nu este informat despre închisoare".

"În privința mitei dată oficialilor români, pretenția părții române a fost o sumă din șapte cifre, scria Washington Post. Dar din Washington DC au primit cu un milion de dolari în plus, mai spunea raportul american", scrie Flux24.

Mai mult, este citat un pasaj interesant al raportului senatorial, care menționează că, în 2003, "în statul în care a existat "Detention Site Black", CIA a dat bani până la cele mai înalte niveluri ale Guvernului" pentru a-și asigura cooperarea și sprijinul".

Denumirea "Detention Site Black", apare în legătură cu Romania, scrie agenția Flux24.

"În 2003, Sediul Central al CIA a cerut Stației CIA din (…) să identifice căi de sprijin pentru (…) în (…) pentru a le demonstra lui (…) și celor mai înalte straturi ale Guvernului [țării, blurat] că apreciem mult cooperarea și sprijinul lor pentru programul de detenție. Stația a răspuns cu o listă de nevoi de (x) milioane de dolari. Sediul central al CIA a transmis Stației cu (y) milioane de dolari mai mult decât s-a cerut pentru scopurile acestei finanțări. Deținuții CIA au fost transferați la Detention Site Black din statul (…) în toamna anului 2003", se citează în raport.

Întregul material poate fi citit AICI!

Comenteaza aceasta stire

Noi dezvăluiri ale lui Sebastian Ghiță: DNA este 'noua Securitate'! Coldea era protectorul lui Kovesi
De Neptun TV 19 martie 2018

Fostul deputat Sebastian Ghiță a declarat azi, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, că fostul prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, era protectorul procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi și că, deși SRI ajuta mai multe Parchete, DNA primea mai mult sprijin.

Noi acuzații împotriva procurorilor DNA
De Antonia Maer 8 martie 2018

O nouă înregistrare scandaloasă din sediul DNA a fost făcută publică seara trecută. De această dată este vorba de o filmare în care fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, plânge în timp ce semnează o declarație ce i-ar fi fost redactată de procurori. În respectiva declarație recunoștea toate învinuirile aduse de procurori, sub amenințarea că în caz contrar urma să înfunde pușcăria. Mai mult, aceasta era asistată de un avocat plătit chiar de către cea care a denunțat-o și care i-ar fi fost recomandat de procurorii DNA.

România 3.0: Dreptate până la capăt, pentru toți. Dumbravă la brutărie!

Au trecut deja trei luni de la audierea lui Dumbravă în Comisia SRI și de la devoalarea abuzurilor în care a fost implicat. Au trecut trei luni de când Parlamentul României a cerut declasificarea audierii și demiterea lui Dumbravă.

România 3.0: Terorism judiciar!

Site-ul luju.ro a scos ieri la iveală o probă a terorismului judiciar. O probă că PFA Kovesi are nevoie de o condamnare împotriva Antena 3 pentru a susține manipularea cu “festivalul inculpaților”.

Companie belgiană în negocieri cu Rompetrol, condamnată în Elveția pentru corupție!

Potrivit România Liberă, justiția elvețiană a condamnat DEME pentru corupție într-un caz de contracte gigantice cu Nigeria.

Daniel Dragomir: DNA nu avea temei juridic pentru datele Agenției de Cadastru. Legea nu era în vigoare
De Neptun TV 1 martie 2018

Daniel Dragomir susține că DNA nu avea temei juridic pentru a accesa baza de date a Agenției de Cadastru, pentru că, în 2013, când Direcția a semnat protocol cu Agenția de Cadastru, nu era în vigoare articolul din Codul de Procedură Penală invocat de procurorii DNA.

Daniel Dragomir: 'DNA a avut acces direct, fără mandat, la toate datele personale și documentele notariale ale românilor începând cu anul 2013'

Începând din anul 2013, chiar după numirea sa, Kovesi a încheiat și semnat personal un Protocol cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

FLUX24: Șefa DNA a mințit la CSM! Prinsă la CEDO cu un caz șocant. TORTURĂ
De Neptun TV 27 februarie 2018

Procurorul șef al DNA, Laura Kovesi, a declarat azi, în cadrul ședinței CSM, că nu există nicio condamnare la CEDO în dosare instrumentate de DNA după anul 2013 și nu i se poate imputa acest motiv în propunerea MJ de revocare din funcție, scriu jurnaliștii de la flux24.ro.

Ministerul Justiției a publicat raportul privind DNA - documentul conține discursul lui Toader și 11 anexe!
De Neptun TV 23 februarie 2018

Ministerul Justiției a publicat, azi, raportul privind activitatea conducerii DNA, acesta conținând discursul lui Tudorel Toader de joi seara, când a prezentat motivele pentru care solicită revocarea Laurei Codruța Kovesi. Documentul conține și 11 anexe, decizii ale unor instituții și regulamente

Ministrul Justiției a cerut revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi!
De Neptun TV 22 februarie 2018

Ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că raportul managerial de la DNA presupune activitatea Laurei Codruța Kovesi timp de un an, din februarie 2017 și până în februarie 2018.