vineri, 15 decembrie 2017

Gabriel Sandu a fost pedepsit exemplar

Gabriel Sandu a fost pedepsit exemplar

A fost pedepsit exemplar pentru ca nimeni să nu mai îndrăznească în viitor să facă ce a făcut el. Și, probabil, pentru a i se închide și lui însuși gura. După ce fostul ministru al Comunicațiilor a făcut un denunț la Washington, adresat Procurorului General al Statelor Unite, care vizează înalți demnitari americani, Tribunalul din Ilfov a luat decizia, deloc întâmplător, de a-l mai ține după gratii cel puțin un an. Și, implicit, sub o strictă supraveghere.

Faimosul ”culoar” a funcționat. Culoarul din Justiție. Așa cum l-a denumit Daniel Dragomir, unul dintre foștii șefi ai SRI. Spre deosebire de generalul Dumitru Dumbravă, care i-a spus ”câmp tactic”.  La numai o zi după ce a devenit public faptul că fostul ministru al Comunicațiilor a făcut un denunț penal la Procurorul General al Statelor Unite împotriva a doi ambasadori americani în România și a două mega-societăți, legat de afacerea Microsoft și de presiunile exercitate pentru semnarea și virarea ilegală a zeci de milioane de euro, Tribunalul din Ilfov a luat o decizie fără precedent.

A anulat sentința judecătorească prin care Gabriel Sandu urma să fie pus în libertate în baza deciziei comisiei de eliberări condiționate din penitenciar, din care întotdeauna face parte și un judecător de drepturi și libertăți, a răspuns pozitiv recursului formulat de procurorii DNA și a decis – asta este fără precedent – ca fostul ministru al Comunicațiilor să nu mai poată solicita punerea în libertate decât peste un an. Nici celui mai periculos criminal nu i s-a mai întâmplat așa ceva.

Gabriel Sandu ispășește o pedeapsă de trei ani pentru implicarea sa în afacerea Microsoft, iar atunci când a fost reținut de DNA a făcut public faptul că nu acceptă să devină țap ispășitor pentru toți demnitarii statului care au participat a jaful Microsoft.

Ulterior a făcut plângeri și denunțuri penale, care există la DNA, dar nu au generat anchete, acestea trimițând, cu probele aferente, la Traian Băsescu, la Emil Boc, la conducătorii Microsoft, la Elena Udrea și – sau mai ales – la trei ambasadori aflați în România, doi dintre aceștia reprezentând Statele Unite. Gabriel Sandu susține și oferă în acest sens probe, aflate în posesia DNA, că toți aceștia au format un grup criminal organizat, care a fraudat zeci de milioane de euro.

Întrucât autoritățile din România nu au reacționat și nu au verificat denunțurile sale, el s-a adresat atât Procurorului General al Statelor Unite cât și președintelui Donald Trump. Și iată, a fost pedepsit cu promtitudine.

Dincolo de drama unui om, care este aruncat după gratii și pedepsit chiar de sistemul pe care l-a slujit până la un punct și căruia i-a umplut buzunarele cu bani furați și care apoi s-a împotrivit continuării acestei fărădelegi, motiv pentru care se și află unde se află și dincolo de decizia luată ieri de un judecător de la Tribunalul lfov, în mod obligatoriu trebuie să observăm că sistemul ticăloșit continuă să funcționeze.

Dacă lucrurile ar sta altfel, atunci cu certitudine astăzi Gabriel Sandu ar fi liber și, în libertate fiind, ar putea denunța pe toate posturile de televiziune uriașa fraudă denumită Microsoft și traficul de influență exercitat de trei ambasadori, doi ai Statelor Unite și unul al Austriei. Au fost instituții și persoane interesate să-i închidă cumva gura. Și să-l avertizeze să se oprească. Omerta a funcționat.

Dar asta înseamnă, nici mai mult nici mai puțin, că în ciuda deciziilor Curții Constituționale, în ciuda uriașului scandal generat de parteneriatul ilegal SRI-DNA, moșit de Traian Băsescu, în ciuda declarațiilor venite din toate părțile din interiorul aparatului de Justiție și de la vârful SRI că nu mai există un câmp tactic, că deciziile judecătorilor nu mai sunt influențate, că nu se mai dau sentințe politice, iată că totul a fost infirmat. Și încă la lumina zilei. În cazul lui Gabriel Sandu, câmpul tactic a funcționat la perfecție.

             Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Justiție, principii și o dilemă

Pe altă parte, structura de forță a statului băsist (îl numesc așa după creatorul său) cu Parchetul General și DNA pe post de vârfuri de lance, hotărâte până la disperare să apere status-quo-ul cele conferă puteri de arbitru discreționar, ferit în mod meșteșugit de orice răspundere și responsabilitate.

Încotro se duc radicalii liberi?

State cu guverne mult mai stabile, cu majorități mult mai confortabile s-au prăbușit literalmente sub greutatea colosală a unor manifestații de tip radical, organizate de formațiuni politice din opoziție și susținute activ de către radicalii liberi din stradă. Așa au căzut în mod nedemocratic mai multe guverne, în special din lumea a treia. Iar România nu este departe de lumea a treia. În locul guvernelor care au căzut, inițial au fost instalate guverne de tip marionetă, care au putut fi dirijate de afară. Iar ulterior s-a generalizat haosul.

'Politically Correct': despre abrevieri și etichete aberante. Astăzi, despre TFL

Deși sună bine la prima vedere, termenul lasă loc la o serie de întrebări legitime. Prima dintre ele ar fi: oare cele două etichete – „frumos“ și „liber“ – îi definesc cel mai bine pe cei tineri? De ce „frumos“, și nu „inteligent“? Poate pentru că, în era Facebook, Instagram, etc. și a revistelor glossy, adjectivul „inteligent“ este, cumva, desuet?

Greșeala fatală a lui Ludovic Orban

Mișcările de protest, chiar dacă nu au fost spontane și chiar dacă nu au fost legale, pentru că nimeni nu a solicitat o autorizație pentru ele, au avut totuși, până duminică, o legitimitate morală.

Ungaria da, România ba
De Sorin-Lucian Ionescu 11 decembrie 2017

Și mai interesant și surprinzător (pentru unii) este că Ungaria atrage O TREIME din investișiile chineze în Europa Centrală și de Est, deci nu mai e vorba doar de fostele țări comuniste. Iar importurile Chinei din Ungaria (cel mai probabil high tech, că doar nu grîu, oi sau porumb) au cresut în ultima vreme cu 20%! Numai anul trecut, schimburile bilaterale au crescut cu peste 10%, ajungînd la aproape 9 miliarde de dolari, ceea ce face din Ungaria al treilea partener economic și comercial al Chinei din Europa!? Ungaria a fost clar, anul trecut, cea mai importantă sursă de importuri a Chinei din Europa.

Scânteia care îl aruncă în aer pe Liviu Dragnea

În linii mari, PSD este în prezent dominat de trei grupări. Cea mai consistentă este alcătuită din cei care au perceput pericolul statului paralel și care s-au angajat într-o luptă fără precedent împotriva acestuia. În esență, statul paralel este perceput ca fiind tot ce intervine în deciziile importante, fără a avea o legitimitate conferită de Constituție sau de electorat.

La câtă suveranitate renunțăm?

Și dacă pilonii care susțin întregul eșafodaj al gândirii moderne încep să se clatine sau chiar dispar, atunci tot ceea ce știm trebuie reevaluat. Și analizat dintr-o cu totul și cu totul altă perspectivă. Prin urmare, mai este România un stat suveran? Mai este politica noastră externă o expresie a politicii interne? Da sau nu?

Radicalii liberi

Dacă acestea sunt obiectivele reale sau nu, aceasta este o dilemă care va continua să frământe opinia publică. Dacă România este sau nu expusă unor atacuri cum sunt cele reclamate de demonstranți, din nou trebuie să stabilim cu certitudine.

China ciudată
De Sorin-Lucian Ionescu 7 decembrie 2017

Cu siguranță ați mai auzit, referitor la China, sintagme gen țară a contrastelor, exotică sau impresionantă. Dar ciudată? Pentru cetățeanul occidental, chiar și pentru cel european, este.

Gabriel Sandu a fost pedepsit exemplar

Faimosul ”culoar” a funcționat. Culoarul din Justiție. Așa cum l-a denumit Daniel Dragomir, unul dintre foștii șefi ai SRI. Spre deosebire de generalul Dumitru Dumbravă, care i-a spus ”câmp tactic”.

Suntem totemiști

Imaginați-vă un prehominid acum 3.5 milioane de ani. Mic, pipernicit, neajutorat. Se aude un foșnet în ierburi. - O fi vântul, zice. Și era un prădător care tocmai îi închide șansa de a-și transmite prin urmași, genele. Sau e un prădător și fuge... Cu toate că era vântul. O reacție fals pozitivă a celor care au lăsat urmași.

Guvernul umflă bugetul statului paralel

Filozofia bugetului pe 2018 este diferită de viziunea și angajamentul PSD. Din cel puțin trei puncte de vedere. Al învățământului și sănătății. Al investițiilor în obiective de natură să pună în mișcare morișca economică. Al statului paralel.

Ambasadori americani acuzați de trafic de influență

Printr-un amplu document, sunt precizate faptele pentru care aceștia sunt incriminați în dosarul Microsoft. Compania însăși face și ea obiectul sesizării.

Denunț adresat Procurorului General al Statelor Unite

Voi posta de fapt două denunțuri. Unul adresat Procurorului General al Statelor Unite, Jeff Sessions, și altul chiar președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Cele două documente au un conținut identic. Informațiile din aceste documente nu pot fi sub nicio formă ignorate de autoritățile din Statele Unite. Și nici nu vor fi.

În România s-a declanșat Războiul Rece!

Din ce în ce mai multe persoane și instituții, nu numai din România ci și din străinătate, sunt antrenate într-un veritabil Război Rece declanșat la București. Disputa acestuia, care îi are drept protagoniști principali, pe de-o parte, pe liderii majorității iar pe de altă parte pe însuși președintele Klaus Iohannis, se desfășoară în jurul a două teme incendiare.

Kovesi 'mama justiției' sau 'mama ei de justiție'!?

Dacă trecem pe lângă faptul că șefa anticorupției se afla la aceiași masă cu un judecat chiar pentru fapte de corupție și asta înaintea unei pronunțării unei decizii ce urmează să o ia, definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casație și Justiție chiar în procesul lui, interesant și cu multe semne de întrebare este unul dintre subiectele abordate la întrunirea acestui ONG și anume „scoaterea în afara legii a PSD”?!

Agenția European-Occidentală a Medicamentului
De Sorin-Lucian Ionescu 21 noiembrie 2017

În România, subiectul relocării Agenției Medicamentului și a șanselor reale ale României în această candidatură a fost cel mai bine acoperit de DC News, în particular de jurnaliștii Val Vâlcu și Bogdan Bolojan. Nimeni n-a scris mai mult ca ei pe subiect.

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.