sîmbătă, 23 februarie 2019

Goana după dezertori

Fuga din postul de  pază devenise un fenomen iar evenimentele se terminau, nu de puține ori cu tragedii. În noiembrie 2000, trei jandarmi fugeau din  unitatea din Cernavoda, având asupra lor arme și muniție. Urmărirea fugarilor a implicat cea mai mare desfășurare de forțe pentru o asemenea situație: aproape  trei mii de oameni i-au hăituit, timp de patru zile, pe  dezertori, toți în vârstă de 21 de ani. Echipajele poliției și ale jandarmilor au fost însoțite non-stop de reporterii Neptun TV. 24 noiembrie 2000. Într-o perioadă în care dezertările militarilor țineau prima pagină a ziarelor, vestea că trei jandarmi au fugit din post  din unitatea de la Cernavodă, înarmați până-n dinți, a mobilizat un număr impresionant de forțe de ordine. Peste trei mii de polițiști și jandarmi au luat la periat toate  satele din împrejurimi pentru a-i găsi pe fugari. Alături de autorități s-a aflat și reporterul Neptun TV, Cătălin Manea. Forțe de ordine din șase  județe au fost mobilizate pentru prinderea  cât mai rapidă a dezertorilor. De la zi la zi, tensiunea creștea, mai ales că fugarii nu ezitau să folosească puștile mitralieră atunci când se simțeau încolțiți. Au tras cu arma după un polițist din localitatea Siliștea care-i somase. Pentru că timpul trecea în avantajul dezertorilor,  oamenii legii scotoceau toate satele unde aveau informații că s-ar putea ascunde. Însă aceștia se deplasau pe timpul nopții, așa că existau puțini martori care să-i vadă. După patru zile de căutări,  indivizii au fost prinși la Brăila. Motivele dezertării au făcut obiectul mai multor anchete cerute de mai marii ministrului de Interne de la acea vreme. Tinerii au povestit, la interogatoriu,  că băuseră în noaptea respectivă și au fugit de frica unui superior. Au existat dezertori din postul de santinelă, de la uzine de armament sau de la graniță. Însă nicicând  în România nu a fost o desfășurare de forțe mai mare ca în cazul de la Cernavodă. Unul de referință în istoria Neptun TV care a avut, la acea oră, cei mai mulți jurnaliști pe teren, alături de autorități.

Comenteaza aceasta stire

Berlinale 2019 începe astăzi. România prezentă cu un singur lungmetraj, după succesul răsunător de anul trecut cu Touch me not
De Mediafax 7 februarie 2019

Cea de-a 69-a ediție a Festivalului de Film de la Berlin debutează joi, iar România este prezentă la eveniment cu un singur lungmetraj, semnat de regizorul Marius Olteanu și inclus în secțiunea necompetițională Forum.