duminică, 25 august 2019

Gravidele, bătaia de joc a birocrației! Femeile sunt purtate pe drumuri pentru analizele de care au nevoie!

Situaţia absurdă pentru gravidele neasigurate din România. Chiar dacă au dreptul legal la analize şi consultaţii gratuie, în realitate situaţia este alta. Femeile sunt purtate pe drumuri de la medicul de familie la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, apoi la ANAF şi iar la CJAS. Iar consecinţele sunt grave. Din cauza biroicraţiei, multe dintre acestea renunţă să se mai ducă la medic şi să îşi facă investigaţiile de care au nevoie în sarcină.

O constănțeancă de 26 de ani, gravidă în luna a treia,  trece printr-un adevărat calvar.

Tânăra a mers la medicul de familie să își ia trimitere pentru analize și consult de specialitate, știind că beneficiază gratuit de aceste servicii medicale chiar dacă nu este asigurată. Numai că lucrurile s-au complicat. Femeia a fost trimisă la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate pentru a obține adeverința din care să reiasă că are dreptul la consultații fără plată.

Aici, însă, surpriză. Nici vorbă de gratuitate. I s-a spus că trebuie să achite contribuția la asigurările de sănătate pe ultimele 6 luni.

"M-a trimis la un sediu ANAF. De acolo mi s-a spus să merg la alt sediu. Am fost și am plătit, iar când m-am întors la Casa de Asigurări mi s-a spus că nu se poate și că trebuie să merg la Hârșova. De la Hârșova, m-a trimis înapoi la Constanța", a declarat tânăra.

Deși a bătut la multe uși, nu a reușit să își rezolve problema. Femeia spune că nu poate beneficia de servicii gratuite pentru că nu i-a fost emis cardul de sănătate. Acesta ar putea ajunge la Constanța fix în momentul în care  trebuie să nască. Din păcate, nu este  singurul caz de acest fel.

"Am fost la Casa de Asigurări, m-au trimis la medicul de familie să iau o adeverință și să mă întorc. M-am întors și mi-au spus că nu se dă nicio adeverință. Am făcut naveta de vreo trei-patru ori după care m-am lipsit și mi-am făcut analizele pe banii mei", a declarat o altă tânără.

Medicii de familie susțin că gravidele sunt purtate pe drumuri din cauza sistemului informatic.

"Problema apare în momentul în care când dai acte în regim de asigurat și în sistem îți arată că este neasigurat. Practic, în acest moment pacientul nu poate beneficia de analize gratuite, de consultul gratuit. Dacă acest lucru se rezolvă în sistemul informatic, probabil că apoi lucrurile vor fi rezolvate", a susținut dr. Laura Condur, președintele Asociației Medicilor de Familie.

Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate văd lucrurile foarte simplu. Aceștia spun că femeile trebuie să vină cu o adeverință care să ateste că sunt însărcinate și sunt trecute automat în sistemul informatic drept asigurate.

"Dacă gravida respectivă nu are card emis, beneficiază de toate serviciile medicale decontate pentru că medicii știu sau ar trebui să știe faptul că dumnealor trebuie să verifice în platforma informatică dacă este asigurată și nu are card emis. Această informație trebuie listată și folosită ca și document justificativ", a explicat Aurelia Rădoi, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța.

Grav este că din cauza birocrației excesive, multe femei ajung să nu-și mai monitorizeze sarcina. Tocmai din această cauză mulți copii vin pe lume prematur.

Comenteaza aceasta stire