duminică, 21 aprilie 2019

Greșeli în manualele de matematică și română. Asociația Părinților: Să-și asume Editura erorile!

Greșeli în manualele de matematică și română. Asociația Părinților: Să-și asume Editura erorile!

Mai multe greșeli au fost depistate în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a, dar și în manualul de Matematică și Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a. MEN susține că inițial cel din urmă manuscris avea mai multe erori, care au fost corectate de redactori.

În manualul de Matematică și Explorarea Mediului pentru elevii din clasa I-a , scris de autorii Tudora Pițilă și Cleopatra Mihăilescu, la pagina 25 este o greșeală. Inițial, informația este scrisă corect, însă când propoziția este reluată, aceasta este greșită: “Citim: 12 este mai mare decât 16”.

Ministerul Educației Naționale a transmis, pentru MEDIAFAX, că inițial manuscrisul avea mai multe greșeli care au fost corectate de redactor.

“În acest manuscris, au fost corectate mai multe greșeli, această eroare fiind remediată inițial de către redactor, însă în amplul proces de inserare a corecturilor în manual de către tehnoredactor, aceasta se pare că a fost omisă. Atât în manuscrisele aferente clasei I, cât și în cele pentru clasa a II-a au fost sesizate și corectate numeroase erori. Specificăm că varianta electronică a manualului de Matematică și Explorarea Mediului - clasa I a fost deja corectată și postată pe platforma manuale.edu.ro”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educației Naționale, citând din răspunsurile Editurii Didactice și Pedagogice.

Reprezentanții Asociației Părinților susțin că Editura Didactică și Pedagogică trebuie să-și asume greșeala, chiar dacă este una minoră.

“Este o greșeală pe care Editura Didactică și Pedagogică trebuie să și-o asume. Este una minoră, practic vorbim de o singură greșeală la nivel de manual, dar pe care trebuie să și-o asume și să facă astfel încât să nu apară astfel de greșeli. (...) Chiar dacă putem discuta despre timpul limită pe care l-au avut ca să elaboreze aceste manuale, totuși nu putem vorbi despre astfel de greșeli”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Asociației Părinților, Iulian Cristache.

Totodată, Cristache mai precizează că greșeala putea fi evitată pentru că manuscrisele sunt verificate de mai multe ori.

“Nu vreau să vorbesc despre un complot pentru că acolo m-ar duce gândul în prima fază, având în vedere că sunt patru sau cinci filtre până la tehnoredactarea acestui manual, iar greșelile sunt elementare. Nu pot să cred că cineva nu știe că 12 este mai mic decât 16”, a mai adăugat Iulian Cristache.

De asemenea, au fost depistate mai multe greșeli de punctuație și dezacorduri și în manualul de Limba Română pentru elevii din clasa a VI-a. De exemplu, într-un text nu se face acordul între subiect și predicat. Astfel, propoziția este: “Castelul medieval aveau”.

Totodată, se observă o incoerență la denumirea operelor literare, care sunt scrise între ghilimele, iar ulterior cu text italic.

Mai multe greșeli au fost descoperite, luna trecută, în manualul de Geografie pentru clasa a VI-a, iar Editura Didactică și Pedagogică a anunțat ca va retipări cărțile. De asemenea, au fost depistate și greșeli în manualul de Biologie, la fel pentru elevii din clasa a VI-a, iar MEN a anunțat că va trimite o erată în școli.

În prezent, Ministerul Educației Naționale a format o comisie care verifică manualele elaborate pentru anul școlar 2018-2019, iar concluziile vor fi anunțate la încheierea procesului de control.

Comenteaza aceasta stire

Admiterea la școlile de poliție nu se organizează anul acesta. Motivul invocat de autorități
De Neptun TV 3 aprilie 2019

În anul calendaristic curent nu va exista posibilitatea tehnică pentru a mai putea fi organizată o nouă sesiune de admitere, anunță MAI.

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar 2019 - 2020
De Neptun TV 2 aprilie 2019

În prima etapă de înscriere în învățământul primar au fost depuse la nivel național 150.084 de cereri.

Dezastru național la simularea de la Bacalaureat! Rata de promovare de 36,88%!
De Neptun TV 30 martie 2019

Rezultatele de la simularea de la Bacalaureat, organizată de Ministerul Educației Naționale în perioada 11-13 martie, arată o rată cumulată de promovare, la clasele XI-XII, de 36,88%, în creștere cu 0,36% față de anul trecut, când a fost de 36,52%.

REZULTATE SIMULARE BAC 2019, anunțate astăzi. Notele obținute la simularea examenului de Bacalaureat nu se contestă
De Mediafax 29 martie 2019

Notele obținute nu se contestă și pot fi trecute în catalog în baza unei cereri scrise, depusă de elevi sau de părinții acestora.

Neptun TV, gazdă pentru 'Școala altfel'! Copiii au pășit în redacție și au învățat cum se realizează știrile!
De Neptun TV 26 martie 2019

Neptun TV a fost, astăzi, gazdă pentru “Școala Altfel”. Elevi de la Școala nr 39 din Constanța au învațat cum se realizează știrile - și chiar au încercat să le facă.