luni, 19 august 2019

Gripa face ravagii la Constanța: Spitalul de Boli Infecțioase funcționează la capacitate maximă

Gripa face ravagii în întreaga ţară. 34 de oameni au murit în acest sezon rece, ultimul, un tânăr de 27 de ani din Târgovişte, chiar aseară. Situaţia este dramatică şi la Constanţa, unde Spitalul de Boli Infecţioase este arhiplin. În acest moment, 170 de pacienţi sunt internaţi, printre ei copii şi femei însărcinate.

Dintre cele 220 de paturi ale Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, 170 sunt ocupate acum de pacienți cu gripă. Un număr enorm, spun medicii care abia reușesc să facă față solicitărilor.

'Au fost cazuri severe, unele chiar cu insuficiență respiratorie. Spitalul este plin, nu avem locuri de internare', spune conf. univ. dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Constanța.

Din acest motiv, medicii sunt nevoiți să-i externeze pe bolnavi mai repede decât ar trebui, doar pentru a le face loc altora care vin la spital în stare gravă. Internați sunt acum 20 de copii, dar și femei însărcinate.

'Spitalul nostru are o anumită structură, pe secții, pe compartimente. Nu s-a mai respectat această structură, am internat pacienții efectiv pe unde a fost vreun locușcor, nu conta că era parter sau etaj', explică medicul.

Tot acest val de pacienți a dus la suprasolicitarea cadrelor medicale, care au avut nevoie, la rândul lor, de îngrijiri.

'Și lor le-a venit rău de muncă... leșinau și le puneam perfuzii, sau făceau puseu de tensiune pentru că au trebuit să asiste foarte mulți pacienți, și tocmai din cauza faptului că am internat pe unde am avut locuri - trebuiau să urce de la parter la etajul 1 și tot sus, jos, fugeau să le pune perfuziile și nu le a fost ușor și lor', a declarat managerul spitalului.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase spune că niciunul dintre pacienți nu s-a vaccinat antigripal în toamnă. Grav este că nici unii dintre medici nu s-au imunizat și au ajuns și ei să fie internați cu virusul AH1N1. Specialiștii atrag atenția că nu am scăpat de pericolul de a face gripă.

În această iarnă, 34 de români și-au pierdut viața din cauza virusului AH1N1. Ultimul caz a fost înregistrat aseară, la Târgoviște. Rudele tânărului de 27 de ani îi acuză pe medici că nu l-au transferat la București.

'În acest moment pot să confirm faptul că a sosit la Terapie Intensivă rezultatul investigațiilor privind cauza principală, și anume gripa AH1N! Ulterior au apărut complicații,  a fost transferat la terapie intensivă', a precizat dr. Elena Firoiu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

În Argeș, de la începutul sezonului rece au fost înregistrate 7 decese din cauza virusului AH1N1. Specialiștii spun că aceste persoane nu erau vaccinate și sufereau de alte afecțiuni cronice.

Comenteaza aceasta stire