sîmbătă, 24 august 2019

Grupul de Investigații Politice a cerut redeschiderea dosarului lui Traian Băsescu

Preşedintele GIP Mugur Ciuvică a solicitat Oficilului Naţional de Prevenire şi Combatere a spălării banilor să reverifice două tranzacţii făcute de Băsescu: cumpărarea unui imobil în Şoseaua Bucureşti Ploieşti 137B şi cumpărarea şi apoi vânzarea unui teren în Aleea Privighetorilor.

Grupul de Investigații Politice a cerut redeschiderea dosarului lui Traian Băsescu

Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) face primul pas către redeschiderea dosarului și a răspuns că va reanaliza cele două cazuri, precizează jurnaliștii Antena 3.

Grupul de Investigații Politice a solicitat examinarea următoarelor tranzacții suspecte:

1. Cumpărarea de către Băsescu Traian a unui imobil situat în Șoseaua București Ploiești 137B (...) Cumpărarea imobilului din Șoseaua București - Ploiești nr. 137B reprezintă o operațiune prin care Băsescu a spălat o sumă de 280.000 de dolari a cărei proveniență n-o poate justifica.

2. Cumpărarea și vânzarea de către Băsescu Traian a unui teren din Aleea Privighetorilor (…)

În 15 octombrie 2002, Băsescu Traian s-a prezentat cu o sacoșă de bani la banca ABN AmroBank, unde a depus în numerar 110.000 de dolari. Deși Oficiul Național de Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor ar fi trebuit să se sesizeze în urma acestei operațiuni, acest lucru nu s-a întâmplat.

Potrivit propriilor sale declarații publice, Băsescu Traian nu deținea nici în conturi, nici în numerar banii necesari achiziționării imobilului din Șoseaua București - Ploiești. În 25 martie 2002, Băsescu Traian declara Agenției Mediafax: "Din punctul de vedere al banilor, am suficienți cât să încep să-mi construiesc o casă și insuficienți ca să o termin."

În iunie 2002, într-un interviu acordat cotidianului Jurnalul Național, Băsescu Traian declara "Nu reușesc să vând terenul (din Aleea Privighetorilor), deși aș vrea, pentru că până la 31 decembrie nu pot să-mi fac casa de care am nevoie./..../ Nu reușesc să contractez un credit la nivelul la care am nevoie pentru construcția casei, așa că va trebui să vând terenul din Aleea Privheghetorilor."

Prin urmare, în data de 21 octombrie 2002, Băsescu Traian și soția sa au plătit în numerar 280.000 dolari pentru cumpărarea unui imobil situat în Șoseaua București - Ploiești nr. 137B,

- fără a folosi bani din propriile conturi;

- fără a deține această sumă în mod legal în numerar;

- fără a folosi banii obținuți din vânzarea terenului din Aleea Privighetorilor.

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire