luni, 19 august 2019

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2019. Cele mai importante prevederi: unde cresc și unde se reduc sumele

Guvernul a aprobat bugetul pentru 2019. Cele mai importante prevederi: unde cresc și unde se reduc sumele

Guvernul a adoptat, în ședința de vineri, bugetul pentru acest an au spus surse politice, pentru MEDIAFAX. Ministrul Finanțelor urmează să facă declarații de presă în care să ofere detalii despre prevederile proiectului.

 

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că la Ministerul Fondurilor în premieră au fost alocate 2,3 miliarde lei, în timp ce deficitul bugetar se va păstra la 2,5% din PIB.

"Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și am avut trei piloni principali în vedere, sănătatea, educați și investițiile publice. De asemenea, am alocat 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor luate de România față de partenerii NATO. De asemenea Ministerul Fondurilor în premieră am alocat 2,3 miliarde lei, din care credite bugetare alocate fondurilor europene. Valoarea PIB va depăși 1.000 miliarde lei. Deficitul bugetar va fi păstrat. la 2,5% din PIB", a declarat Viorica Dăncilă.

Prmeierul a dat asigurări că sunt acoperite în buget și creșterile de pensii și salarii.

"Asiguram finanțarea majorarii pensiilor și a salariilor din sistemul public plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea politicilor de stimulare economica măsuri asumate prin programul de guvernare continuăm creșterea punctului de pensie cu 15 la sută începând cu 1 septembrie 2019", a mai spus Dăncilă.

În proiectul de buget alocăm 49, 85 miliarde de lei pentru investiții, în creștere cu 45% față de 2018. La Ministerul Transporturilor fondurile sunt cu 6 miliarde de lei mai mari.

"Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din buget sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19% mai mari față de cele din 2018. Impozitul pe venit colectat la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale, respectiv 22 miliarde, comparativ cu 15 miliarde repartizat în 2018. Așadar bugetul anului 2019 este unul echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale și cele de dezvoltare", a afirmat premierul.

Mai mulți primari s-au declarat nemulțumiți de alocarea bugetară, spunând că sunt sume care vor fi acoperite tot de cetățeni.

Cele mai importante prevederi din proiectul de buget pe anul 2019. Unde cresc și unde se reduc sumele

Ministrul Eugen Teodorivici a prezentat vineri proiectul de buget aprobat în Guvern. Potrivit datelor făcute publice, creșterea economică prevăzută este de 5,5%, deficitul bugetar este de -2,55%, iar datoria publică este de 34,9% în anul 2019.

Bugetul prezentat de Guvern arată:

-creșterea economică 5,5%

-Produs Intern Brut 1.022,5 mld lei

-Câștig salarial brut 5,163 lei

-număr mediu de salariați- 5,282 mil. persoane

- deficitul bugetar este de -2,55% (comparativ cu anul trecut când a fost de 2,88%)

Câștigul salarial mediu net este de 3.085 în anul 2019, cu o majorare de 50,7%. Proiectul aprobat arată că deficitul la bugetul de pensii este de +0,2%, față de -0,5% în 2018 și -1,6% în anul 2017.

Datoria publică este de 34,9% în anul 2019, comparativ cu anul 2018, când era de 34,5%, sau cu 2017, când era de 35,2%.

Principalele cheltuieli:

- asistența socială- 107,6 mld lei

-personal- 102,5 mld. lei

- bunuri și servicii 46,5 mld. lei

-proiecte cu finanțare din fonduri europene- 38,1 mld. lei

Creșterile pentru salariați:

- creșteri pentru bugetari (din creșterile prevăzute pentru perioada 2018-2022) +1/4

-creștere salariul minim 2.080 lei (mai mult cu 10%)

-vouchere de vacanță 1.450 lei

indemnizație de hrană 4.160 lei (2X2.080)

Creșteri pentru pensionari:

-creșterea punctului de pensie 1.265 lei (+15%)

-creșterea pensie minimă 704 lei (+10%)

Domenii prioritare:

- Sănătate +6 mld lei

-Educație +9,8 mld lei

-Investiții +15,4 mld lei

-Transporturi +6 mld. lei

"Deficitul bugetar. Este important de precizat că este o scădere, deficitul pe acest an e stabilit la 2,5%. Un deficit care poate fi menținut dar este necesar un efort comun din parte MFP și a altora pentru a merge pe reformă și a aduce banii alocați din buget exact în zonele cu nevoie. Și am spus asistență socială. În sănătătate, iar un domeniu care sper și sunt convins de fapt că noul președinte al CNSAS alături e MS și MFP vor analiza și vor face ca acest buget de peste 37 miliarde lei pentru Casa de Sănătate să fie utilizat în cel mai eficient mod. E important de menționat că toate programele de sănătăte sunt acoperite integral cu necesarul de finanțare pentru 2019", a declarat Eugen Teodorovici.

"E foarte important de precizat că bugetul pentru pensii este pe excedent. A avut efect mutarea contribuțiilor de la angajator la angajat. Azi avem un plus de 2,0% din PIB. Anul trecut când menționam că Pilonul I de Pensii poate fi dus către o zonă care care să intre în pensie, că se poate face investiție pentru ca Pilonul să devină atractiv. Pentru 2019 avem estimată la 34,9% deci sub 35%. Venituri sunt 42,37 miliarde lei", a mai spus Teodorovici.

Teodorovici, despre reducerea bugetelor de la servicii: Fără supărare, e vorba de banul public

Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, legat de reducerea bugetelor de la servicii, așa cum a anunțat Liviu Dragnea, că fondurile sunt publice și trebuie alocate acolo unde este nevoie, susținând că este exagerat să se vorbească despre pericol în zona siguranței publice pentru reducerea sumelor.

"Ca și guvern am făcut o propunere de buget. Am discutat-o în structurile CSAT. Dacă s-ar fi făcut această modificare de buget, atunci ar fi trebuit trecută prin CSAT. Acum vom vedea în Parlament, în comisii care vor fi propunerile și vom vedea la vot final. Toți care suntem în situație de acest tip, fără supărare, e vorba de banul public și indiferent că e cheltuit pe apărare, pe servicii, atunci el trebuie cheltuit eficient.

Ca ministru, că e zona de sănătate, socială, va trebui să acționez exact în acest sens, că vor fi supărați, banii aceștia trebuie alocați", a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor.

Întrebat dacă va fi afectată siguranța națională, cum ar fi paza SPP, prin reducerea bugetelor, Teodorovici a răspuns: "Cred că e prea mult spus. E mult prea mult spus că se afectează siguranța națională pentru faptul că tai sau realoci într-o anumită zona a economie. Despre siguranță națională putem să vorbim și în sănătate".

Liviu Dragnea a spus, duminică seară, după discuțiile despre buget, că intenționează ca o sumă importantă din fondurile serviciilor secrete să ajungă la Sănătate, pentru programele destinate copiilor, precum alocarea de vitamina D sau schemele pentru diabetici.

Conform proiectului inițial, bugetul SRI era de 2,4 miliarde lei, cu o creștere de 4,8% față de anul trecut, cel al Serviciului de Telecomunicații Speciale de 604 milioane lei, cu o creștere de 69%, bugetul SPP de 233 milioane lei, în creștere cu 20% iar bugetul SIE de 309 milioane lei, în creștere cu 8,5%.

Teodorovici, despre creșterea economică de 5,5%: Are la bază modul în care evoluează economia

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a spus, vineri, că bugetul din acest an a fost fundamentat de Guvern pe o creștere economică de 5,5%, luând în calcul modul în care evoluează economia.

„Nu am nicio îndoială că se va realiza (creșterea economică de 5,5% din acest an față de anul trecut - n.red.)”, a subliniat Eugen Teodorovici, vineri, într-o întâlnire cu presa, la Guvern. El a continuat că această creștere are bază „modul în care evoluează economia”.

În plus, ministrul Finanțelor a insistat că, în anii trecuți, creșterea economică a fost cea anunțată de Guvern, nu de alte instituții financiare internaționale și locale.

„Uitați-vă la toate aceste analize și la diferețele dintre ceea ce au spus dânșii și ceea ce a spus Guvernul României”, a punctat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor a insistat că anul trecut economia României a crescut cu 4,4% față de anul anterior, nu cu 4%.

De asemenea, acesta a precizat că în cazul României, atât intern, cât și pe plan extern, sunt prea multe discuții legate de faptul că România nu atinge ținta de creștere economică de 5%, în condițiile în care oricum această creștere este mai ridicată decât a altor țări.

De asemenea, oficialul de la Finanțe a precizat că dacă Guvernul nu își va realiza ținta de investiții, de aproape 50 de miliarde de lei, ușor peste 3% din PIB, nu va putea obține creșterea economică dorită.

Eugen Teodorovici: Guvernul nu taie din banii bugetelor locale

Ministrul Eugen Teodorovici a declarat vineri, legat de nemulțumirile primarilor cu privire la bugetul pe 2019, că nu e primărie de comună cu buget sub 2 milioane de lei și că edilii ar trebui să fie mulțumiți, dar că Executivul trebuie să poarte discuții cu toate structurile administrative.

"Și aici trebuie să facem o discuție așezată. Avem patru structuri în România. Aș fi fost bucuros dacă primeam o propunere asupra cărora aceștia să fie de acord. Bucureștean fiind, nu pot să sesizez că tot impozitul pe venit de 22 miliarde de lei, 39% sunt la București. Guvernul trebuie să poarte discuții cu toate cele patru structuri. Sunt convins că au fost primarii de comune, având un minim de 2 milioane de lei pe comună, sigur că nu au cum să fie nemulțumiți. Gândiți-vă că nu e primărie de comună cu buget sub 2 milioane de lei. Primării de orașe și municipii… Nevoiele sunt la fiecare nivel foarte mare, dar nu putem să dăm bani într-o direcție și două treimi s-o lăsăm fără bani", a declarat Eugen Teodorovici, întrebat fiind dacă proiectul arată în acord cu ceea ce au spus primarii că au necesar.

"Cu siguranță vor vedea cifrele, își vor face bugetele și își vor da seamă că nu e vorba de tăiere. Guvernul nu taie din banii bugetelor locale. Imi spunea o doamna că trebuie să fiu bucuros că există excedent. (…) Guvenul a alocat cam 7 miliarde de lei în plus pentru local", a mai spus ministrul de Finanțe.

În weekend, Firea a transmis și o scrisoare bucureștenilor în care anunță că prin proiectul de buget pe 2019, Primăriei i se taie 25% din buget, adică 180 de milioane euro, subliniind că este dovada că Liviu Dragnea îi urăște pe cetățeni.

Ulterior, președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, ca răspuns acuzațiilor Gabrielei Firea, că bugetul Capitalei nu s-a redus, ci a crescut, iar cei aleși să facă ce au promis în campanie, nu să dea banii pe prostii.

Comenteaza aceasta stire