joi, 23 noiembrie 2017

Guvernul pregătește a doua rectificare bugetară pozitivă, bazată pe o creștere economică de 6,1%. Ce ministere primesc bani în plus

Guvernul pregătește a doua rectificare bugetară pozitivă, bazată pe o creștere economică de 6,1%. Ce ministere primesc bani în plus

Ministerul Finanțelor anunță că rectificarea bugetară finalizată în luna noiembrie a acestui an este una pozitivă, are la bază consultări premergătoare cu toate ministerele și s-a realizat cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB.

„Rezultatele economice de până în prezent argumentează posibilitatea realizării unei creșteri economice de 6,1% față de 5,6% cât s-a estimat la elaborarea primei rectificări bugetare și de 5,2%, estimare avută în vedere la elaborarea bugetului pe anul 2017. Astfel, PIB nominal estimat s-a majorat de la 837,2 miliarde lei la 842,5 miliarde de lei”, se arată într-un comunicat al Finanțelor.

Modificarea veniturilor și cheltuielilor bugetului general consolidat pe anul 2017 este consemnată mai jos.

La venituri

Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 280,2 milioane de lei.

Bugetele componente ale bugetului general consolidat au înregistrat majorări ale veniturilor (spre exemplu: bugetele asigurărilor sociale + 325,0 milioane de lei, bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate +269,7 milioane de lei, bugetele locale + 1.020,8 milioane de lei), iar alte bugete diminuări ale veniturilor (spre exemplu: bugetul de stat – 655,5 milioane de lei).

La cheltuieli

Cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 503,8 milioane de lei.

S-au asigurat fonduri suplimentare, după cum urmează:

La bugetele locale s-au alocat 611,9 milioane lei pentru:

• plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, +550 de milioane de lei

• finanțarea sistemului de protecție a copilului +61 milioane de lei

• finanțarea învățământului particular sau confesional acreditat +0,9 milioane de lei.

La Ministerul Muncii și Justiției Sociale: +630,9 milioanede lei per sold; s-au asigurat suplimentar 537 de milioane de lei pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap, alocațiilor de stat pentru copii, a indemnizațiilor pentru creșterea copilului și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate aferente indemnizațiilorși 115,9 milioane lei pentru majorarea transferurilor de echilibrare către bugetul asigurărilor sociale de stat; au fost identificate și economii la unele naturi de cheltuieli și prin urmare s-au redus 22 de milioane de lei.

La Ministerul Afacerilor Interne: +363,5 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 400 de milioane de lei pentru plata pensiilor militare de stat cuvenite cadrelor militare trecute în rezervă și polițiștilor cărora le-au încetat raporturile de serviciu în anul 2017, precum și pentru plata diferențelor rezultate în urma recalculării drepturilor de pensii; s-a redus suma de 36,5 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Transporturilor: +293,9 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 345,6 milioane de lei pentru asigurarea cofinanțării naționale și a cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor cu finanțare din fonduri externe nerambursabile postaderare aferente perioadei 2014-2020; s-a redus suma de 51,7 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Sănătății: +281,0 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 287,2 milioane de lei, în principal pentru acțiunile și programele de sănătate, pentru plata salariilor medicilor rezidenți, personalului medical din structurile de primiri urgențe, precum și pentru majorarea transferurilor către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate; s-a redus suma de 6,2 milioane de lei aferentă economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Justiției: +232,1 milioane de lei per sold; s-a asigurat suplimentar suma de 240,2 milioane de lei pentru achitarea tranșelor aferente anului 2017 pentru hotărârile judecătorești care au ca obiect drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sistemul justiției; s-a redus suma de 8,1 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

La Ministerul Educației Naționale: +30,0 milioane de lei per sold; s-au asigurat 50 de milioane de lei pentru plata hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale pentru personalul din instituțiile de învățământ universitar de stat; s-a redus suma de 20 milioane lei aferenta economiilor înregistrate la unele naturi de cheltuieli.

Bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate: + 269,7 milioane de lei, pentru servicii medicale și medicamente.

Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat: +323 milioane de lei pentru asigurarea necesarului pentru plata pensiilor de asigurări sociale.

Diminuări au fost operate la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (-78,5 milioane de lei), Ministerul Finanțelor Publice (-51,9 milioane de lei), Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice si Fondurilor Europene (-43,7 milioane de lei per sold, dar s-a alocat suplimentar 71,5 milioane lei pentru PNDL), Ministerul Culturii și Identității Naționale (-27,8 milioane de lei), Ministerul Mediului (-27,4 milioane de lei), având în vedere, în principal, gradul de execuție a cheltuielilor.

„Proiectul Ordonanței de Urgență privind a doua rectificare bugetară pentru anul 2017, poate fi consultat pe site-ul instituției și va fi pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Guvern”, precizează Ministerul Finanțelor.

Comenteaza aceasta stire

Guvernul pregătește a doua rectificare bugetară pozitivă, bazată pe o creștere economică de 6,1%. Ce ministere primesc bani în plus
De Neptun TV 11 noiembrie 2017

Ministerul Finanțelor anunță că rectificarea bugetară finalizată în luna noiembrie a acestui an este una pozitivă, are la bază consultări premergătoare cu toate ministerele și s-a realizat cu încadrarea în deficitul de 2,96% din PIB.

Proteste față de modificările aduse Codului Fiscal! Oamenii au ieșit în stradă îngrijorați că vor scădea salariile!
De Robert Nenciu 8 noiembrie 2017

Protestele au continuat și astăzi chiar în timpul ședinței de Guvern în care a fost aprobată ordonanța privind modificarea Codului Fiscal. Atât în București, cât și în mai multe orașe din țară oamenii au ieșit în stradă nemulțumiți de faptul că, spune ei, odată cu trecerea contribuțiilor la angajat le vor scădea salariile. La Constanța, președintele BNS, Dumitru Costin a fost prezent la mitingul din fața Prefecturii, acolo unde aproximativ 300 de sindicaliști au cerut stoparea modificării Codului Fiscal.

Noul Cod Fiscal a fost adoptat de Guvern! Ce măsuri vor fi luate de la 1 ianuarie!
De Neptun TV 8 noiembrie 2017

Instituirea contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar și scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri și creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

CODUL FISCAL, modificat mâine prin ordonanță de urgență - sindicatele anunță proteste!
De Robert Nenciu 7 noiembrie 2017

Executivul va modifica mâine Codul Fiscal printr-o ordonanță de urgență în ședința de Guvern. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul Mihai Tudose, care a declarat că în ordonanță va fi inclusă și trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat. Sindicatele și patronatele, dar și primarii își exprimă, în continuare, nemulțumirea față de unele dintre modificările Codului Fiscal. La Mioveni, peste 6.000 de salariați au protestat astăzi, împotriva viitoarelor modificări fiscale.