vineri, 15 decembrie 2017

Guvernul umflă bugetul statului paralel

Guvernul umflă bugetul statului paralel

Premierul Star Trek, Mihai Tudose, cu o întârziere de aproape trei săptămâni, a definitivat proiectul de buget pe 2018. Având ca punct de plecare o creștere estimată a economiei de 5,5 procente. Va fi cel mai mare buget din istoria României. De aproape 200 de miliarde de euro. În timp ce partidul care îl susține la guvernare pe Tudose declară că se luptă împotriva statului paralel, primul-ministru are o viziune total diferită. Acesta a decis să pompeze bani în toate instituțiile de forță. Ce semnificație au cifrele în acest context?

Filozofia bugetului pe 2018 este diferită de viziunea și angajamentul PSD. Din cel puțin trei puncte de vedere. Al învățământului și sănătății. Al investițiilor în obiective de natură să pună în mișcare morișca economică. Al statului paralel.

Și vom începe cu statul paralel. El este definit ca un ansamblu de persoane , instituții și părți de instituții, în general din zona de forță a statului și care, într-un mod neconstituținal și nedemocratic, tinde să invadeze puterile legitimate prin vot popular, respectiv prin opțiunea electorală.

Vrem nu vrem, derapajele de la democrație ale statului român sunt provocate tocmai din interiorul acelor instituții coordonate de președintele Klaus Iohannis, care au menirea să apere democrația și statul de drept. A pompa bani cu nemiluita în aceste instituții, fără a controla ce se întâmplă cu aceșt bani și fără a controla derapajele de la democrație, înseamnă un act de sinucidere pentru o majoritate parlamentară care a declarat război statului paralel.

Ori acest fenomen nu se întâmplă de azi de ieri. Și guvernele Ponta și guvernul Grindeanu, ca să nu mai vorbim de celelalte guverne ale României, au procedat la fel. Fiecare buget și fiecare rectificare de buget le-a adus și mai multe fonduri. Un caz cu totul și cu totul special îl prezintă Serviciul Român de Informații, unde anomaliile se produc din cel puțin două perspective.

1). Acest servicu de spionaj intern are un buget de șase ori mai mare decât SIE, serviciul de spionaj extern al României și asta în condițiile în care planeta și regiunea în care ne aflăm devin din ce în ce mai instabile. Și în timp ce în toate celelalte state democratice raportul este invers.

2). Conform deciziei CCR, SRI ar trebui să aibă activitatea mult diminuată, întrucât nu mai trebuie să execute milioane de interceptări în beneficiul procurorilor, activitatea sa reducându-se teoretic în acest domeniu doar la antiterorism și contraspionaj.

Este o enigmă de ce, în aceste condiții, SRI va avea un buget mai mare cu 13,2% decât în 2017, anul în care deja bugetul a fost pentru a zecea oară umflat consecutiv. Spre deosebire de sănătate, unde bugetul crește cu doar 4,6%, sau Educație, unde creșterea e din nou nesemnificativă, deși prin lege, de mai mulți ani, ar fi trebuit să beneficieze de un fond care să se ridice la nu mai puțin de 6% din Produsul Intern Brut. Transporturile, în condițiile în care ni s-a răcit gura vorbind despre absența infrastructurii rutiere, feroviare, navale și aeriene, nu vor avea alocate decât 1,7 miliarde de euro. Din totalul de 197,5 miliarde de euro, cât va reprezenta în 2018 bugetul statului.

Una dintre cele mai mari tragedii poate fi consemnată în domeniul investițiilor, unde nu vor fi alocate decât 4,2 procente din PIB, în ciuda faptului că ar fi necesare cel puțin 10 procente pentru a asigura o dezvoltare durabilă a României.

Nu aș vrea să-și imagineze cineva că sunt un dușman al Serviciului Român de Informații doar pentru faptul că, la fiecare nou buget și la fiecare nouă rectificare, observ cu îngrijorare cum instituția devine din ce în ce mai supraponderală. Dar efectiv așa stau lucrurile. Și îmi place să dau un exemplu simplu. Dacă în acest moment ar fi scoase de la SRI toate vilele, hotelurile, casele de odihnă și zonele de agrement, România ar putea avea peste noapte un nou ONT Carpați.

Deși, în cifre absolute, SRI bate toate recordurile, creșteri semnificative au și celelalte instituții de forță. Ministerul de Interne crește cu 20,7%. Serviciul de Infomații Externe cu 15,9%. SPP cu 19,35%. Iar STS, cu 21,9%.

De creșteri semnificative beneficiază și Armata, dar în acest caz știm și care sunt obiectivele. Nu le enumăr aici, din lipsă de spațiu, dar creșterile din domeniul Apărării, în linii mari, răspund unei necesități.  

Dacă, printr-un moratoriu, ar fi oprite creșterile bugetare ale instituțiilor de forță timp de 5-10 ani, ar putea fi alocate fonduri substanțial mărite atât ministerelor sociale, aflate în grea suferință, cât și Transporturilor, într-o suferință și mai mare și, de asemenea, ar fi asigurată o creștere semnificativă în domeniul investițiilor.

În plan politic, însă, concluzia este de-a dreptul spectaculoasă, dacă luăm pe de-o parte în calcul ceea ce afirmă coaliția majoritară referitor la statul paralel și, pe de altă parte, maniera în care Guvernul acestei coaliții răsfață și în anul viitor părți ale acestui stat paralel.

   

           Editorial de Sorin Roșca Stănescu 

Comenteaza aceasta stire

Justiție, principii și o dilemă

Pe altă parte, structura de forță a statului băsist (îl numesc așa după creatorul său) cu Parchetul General și DNA pe post de vârfuri de lance, hotărâte până la disperare să apere status-quo-ul cele conferă puteri de arbitru discreționar, ferit în mod meșteșugit de orice răspundere și responsabilitate.

Încotro se duc radicalii liberi?

State cu guverne mult mai stabile, cu majorități mult mai confortabile s-au prăbușit literalmente sub greutatea colosală a unor manifestații de tip radical, organizate de formațiuni politice din opoziție și susținute activ de către radicalii liberi din stradă. Așa au căzut în mod nedemocratic mai multe guverne, în special din lumea a treia. Iar România nu este departe de lumea a treia. În locul guvernelor care au căzut, inițial au fost instalate guverne de tip marionetă, care au putut fi dirijate de afară. Iar ulterior s-a generalizat haosul.

'Politically Correct': despre abrevieri și etichete aberante. Astăzi, despre TFL

Deși sună bine la prima vedere, termenul lasă loc la o serie de întrebări legitime. Prima dintre ele ar fi: oare cele două etichete – „frumos“ și „liber“ – îi definesc cel mai bine pe cei tineri? De ce „frumos“, și nu „inteligent“? Poate pentru că, în era Facebook, Instagram, etc. și a revistelor glossy, adjectivul „inteligent“ este, cumva, desuet?

Greșeala fatală a lui Ludovic Orban

Mișcările de protest, chiar dacă nu au fost spontane și chiar dacă nu au fost legale, pentru că nimeni nu a solicitat o autorizație pentru ele, au avut totuși, până duminică, o legitimitate morală.

Ungaria da, România ba
De Sorin-Lucian Ionescu 11 decembrie 2017

Și mai interesant și surprinzător (pentru unii) este că Ungaria atrage O TREIME din investișiile chineze în Europa Centrală și de Est, deci nu mai e vorba doar de fostele țări comuniste. Iar importurile Chinei din Ungaria (cel mai probabil high tech, că doar nu grîu, oi sau porumb) au cresut în ultima vreme cu 20%! Numai anul trecut, schimburile bilaterale au crescut cu peste 10%, ajungînd la aproape 9 miliarde de dolari, ceea ce face din Ungaria al treilea partener economic și comercial al Chinei din Europa!? Ungaria a fost clar, anul trecut, cea mai importantă sursă de importuri a Chinei din Europa.

Scânteia care îl aruncă în aer pe Liviu Dragnea

În linii mari, PSD este în prezent dominat de trei grupări. Cea mai consistentă este alcătuită din cei care au perceput pericolul statului paralel și care s-au angajat într-o luptă fără precedent împotriva acestuia. În esență, statul paralel este perceput ca fiind tot ce intervine în deciziile importante, fără a avea o legitimitate conferită de Constituție sau de electorat.

La câtă suveranitate renunțăm?

Și dacă pilonii care susțin întregul eșafodaj al gândirii moderne încep să se clatine sau chiar dispar, atunci tot ceea ce știm trebuie reevaluat. Și analizat dintr-o cu totul și cu totul altă perspectivă. Prin urmare, mai este România un stat suveran? Mai este politica noastră externă o expresie a politicii interne? Da sau nu?

Radicalii liberi

Dacă acestea sunt obiectivele reale sau nu, aceasta este o dilemă care va continua să frământe opinia publică. Dacă România este sau nu expusă unor atacuri cum sunt cele reclamate de demonstranți, din nou trebuie să stabilim cu certitudine.

China ciudată
De Sorin-Lucian Ionescu 7 decembrie 2017

Cu siguranță ați mai auzit, referitor la China, sintagme gen țară a contrastelor, exotică sau impresionantă. Dar ciudată? Pentru cetățeanul occidental, chiar și pentru cel european, este.

Gabriel Sandu a fost pedepsit exemplar

Faimosul ”culoar” a funcționat. Culoarul din Justiție. Așa cum l-a denumit Daniel Dragomir, unul dintre foștii șefi ai SRI. Spre deosebire de generalul Dumitru Dumbravă, care i-a spus ”câmp tactic”.

Suntem totemiști

Imaginați-vă un prehominid acum 3.5 milioane de ani. Mic, pipernicit, neajutorat. Se aude un foșnet în ierburi. - O fi vântul, zice. Și era un prădător care tocmai îi închide șansa de a-și transmite prin urmași, genele. Sau e un prădător și fuge... Cu toate că era vântul. O reacție fals pozitivă a celor care au lăsat urmași.

Guvernul umflă bugetul statului paralel

Filozofia bugetului pe 2018 este diferită de viziunea și angajamentul PSD. Din cel puțin trei puncte de vedere. Al învățământului și sănătății. Al investițiilor în obiective de natură să pună în mișcare morișca economică. Al statului paralel.

Ambasadori americani acuzați de trafic de influență

Printr-un amplu document, sunt precizate faptele pentru care aceștia sunt incriminați în dosarul Microsoft. Compania însăși face și ea obiectul sesizării.

Denunț adresat Procurorului General al Statelor Unite

Voi posta de fapt două denunțuri. Unul adresat Procurorului General al Statelor Unite, Jeff Sessions, și altul chiar președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Cele două documente au un conținut identic. Informațiile din aceste documente nu pot fi sub nicio formă ignorate de autoritățile din Statele Unite. Și nici nu vor fi.

În România s-a declanșat Războiul Rece!

Din ce în ce mai multe persoane și instituții, nu numai din România ci și din străinătate, sunt antrenate într-un veritabil Război Rece declanșat la București. Disputa acestuia, care îi are drept protagoniști principali, pe de-o parte, pe liderii majorității iar pe de altă parte pe însuși președintele Klaus Iohannis, se desfășoară în jurul a două teme incendiare.

Kovesi 'mama justiției' sau 'mama ei de justiție'!?

Dacă trecem pe lângă faptul că șefa anticorupției se afla la aceiași masă cu un judecat chiar pentru fapte de corupție și asta înaintea unei pronunțării unei decizii ce urmează să o ia, definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casație și Justiție chiar în procesul lui, interesant și cu multe semne de întrebare este unul dintre subiectele abordate la întrunirea acestui ONG și anume „scoaterea în afara legii a PSD”?!

Agenția European-Occidentală a Medicamentului
De Sorin-Lucian Ionescu 21 noiembrie 2017

În România, subiectul relocării Agenției Medicamentului și a șanselor reale ale României în această candidatură a fost cel mai bine acoperit de DC News, în particular de jurnaliștii Val Vâlcu și Bogdan Bolojan. Nimeni n-a scris mai mult ca ei pe subiect.

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.