vineri, 19 aprilie 2019

Hârșova, gazda proiectului cultural internațional „Comenius“

După ce au aflat amănunte despre tradițiile de nuntă din Turcia, meseriile pierdute și gastronomia din Portugalia, Carnavalul cu măști și costume de epocă al italienilor, dar și despre Festivalul medieval al francezilor, a venit rândul elevilor de la Liceul Teoretic „Ioan Cotovu” din Hârșova să vorbească despre tradiții. Parteneri ai proiectului internațional „Comenius“, aceștia le vor prezenta oaspeților ce avem mai frumos. 

„În această săptămână vom descoperi cultura poporului român pe care încă nu  o cunoaștem, dar suntem foarte curioși să o aflăm. Este pentru prima oară când venim în România“, a spus Domini Enouf, un profesor francez.

A fost ideea lui Mircea Lazăr, un elev din clasa XII-a  de la Liceul din Hârșova să le propună profesorilor, în urmă cu trei ani, această călătorie de cunoaștere interactivă a tot ceea ce înseamnă multiculturalitatea în spațiul european. 

„Avem o mare responsabilitate pentru că trebuie să le arătăm tot ce avem mai bun. Oaspeții ar trebui sa se întoarcă acasă cu gândul că România este de 1.000 de ori mai bună decât știau“, spune tânărul.

Timp de o săptămână, elevii din cele 4 țări vor cunoaște nu doar tradițiile dobrogenilor, ci și locurile pline de istorie. Unul dintre ele este și Cetatea Carsium, scăldată de apele Dunării.

Surprizele pregătite de gazde sunt numeroase. Serile culturale românești, turcești și lipovenești, călătoria în inima Deltei Dunării, dar și excursia la muzeul Carsium sunt doar câteva dintre ele.

„Aici totul e diferit, este foarte frumos și îmi place la nebunie“, a spus Tommaso Ierene, elev din Italia.

„Faptul că ne recunoaștem istoria, obiceiurile și tradițiile va demonstra lumii că poporul român nu piere și că va dăinui veșnic pe aceste ținuturi binecuvântate“, a spus Tudor Nădrag, primarul din Hârșova.

Elevii din Hârșova, alături de cei din țările partenere vor să promoveze prin acest proiect toleranța între popoare și respectul pentru diversitatea. 

Comenteaza aceasta stire

Admiterea la școlile de poliție nu se organizează anul acesta. Motivul invocat de autorități
De Neptun TV 3 aprilie 2019

În anul calendaristic curent nu va exista posibilitatea tehnică pentru a mai putea fi organizată o nouă sesiune de admitere, anunță MAI.

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar 2019 - 2020
De Neptun TV 2 aprilie 2019

În prima etapă de înscriere în învățământul primar au fost depuse la nivel național 150.084 de cereri.

Dezastru național la simularea de la Bacalaureat! Rata de promovare de 36,88%!
De Neptun TV 30 martie 2019

Rezultatele de la simularea de la Bacalaureat, organizată de Ministerul Educației Naționale în perioada 11-13 martie, arată o rată cumulată de promovare, la clasele XI-XII, de 36,88%, în creștere cu 0,36% față de anul trecut, când a fost de 36,52%.

REZULTATE SIMULARE BAC 2019, anunțate astăzi. Notele obținute la simularea examenului de Bacalaureat nu se contestă
De Mediafax 29 martie 2019

Notele obținute nu se contestă și pot fi trecute în catalog în baza unei cereri scrise, depusă de elevi sau de părinții acestora.

Neptun TV, gazdă pentru 'Școala altfel'! Copiii au pășit în redacție și au învățat cum se realizează știrile!
De Neptun TV 26 martie 2019

Neptun TV a fost, astăzi, gazdă pentru “Școala Altfel”. Elevi de la Școala nr 39 din Constanța au învațat cum se realizează știrile - și chiar au încercat să le facă.

CONSTANȚA. Licean premiat de NASA - Theodor a ajuns și în finala Olimpiadei Geniilor!
De Neptun TV 21 martie 2019

Un elev din Medgidia a fost premiat de NASA pentru eseul său despre organizarea unei stații orbitale în Cosmos. Theodor Florentin Furtună este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia și a participat și la Olimpiada Geniilor, unde s-a calificat în finală cu un proiect despre salvarea parcurilor naționale din România.