duminică, 21 iulie 2019

Hepatita C, boala 'tăcută' de care suferă 1,2 milioane de români. Cu ce probleme se confruntă pacienții

Hepatita C, boala 'tăcută' de care suferă 1,2 milioane de români. Cu ce probleme se confruntă pacienții

Hepatita C este în prezent una dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume. La nivel mondial, aproximativ 150 de milioane de persoane suferă de Hepatită C cronică, iar circa 700.000 mor anual din această cauză.

Statisticile sunt și mai îngrijorătoare în ceea ce privește România: țara noastră înregistrează cel mai mare număr de pacienți cu hepatită C din întreaga Europă, conform vocea.biz.

Hepatita este o boala inflamatorie a ficatului, manifestata prin leziuni care afectează funcționarea acestui organ. Hepatita C este o boala virală infecțioasă produsă de virusul hepatitei C (VHC). De multe ori, simptomele de hepatită acută cu virus C pot să lipsească sau să fie necaracteristice, fiind confundate cu ale altor boli.

Astfel, în lipsa unui test de sânge, nicio persoană nu poate ști dacă este sau nu infectată, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Hepatita C – simptome

În cazurile în care simptomele sunt prezente, acestea pot fi: oboseală, disconfort abdominal, febră, lipsa apetitului, dureri abdominale, diaree, urina închisă la culoare, fecale deschise la culoare, icter (îngălbenirea ochilor și a pielii).

Datele European Liver Patients Association arată că hepatita C evoluează spre ciroză relativ lent în anii de după infecția inițială. În numeroase cazuri, pot să treacă mai mult de 20 de ani între momentul infectării și apariția unor complicații grave. Astfel, durata infecției este cel mai probabil factor care determină riscul de ciroză și de cancer hepatic.Cu cât este mai îndelungată durata infecției cu hepatita C, cu atât este mai mare riscul ca pacientul să dezvolte complicații cum este ciroza. De asemenea, cercetările au constatat că persoanele cu vârsta de peste 40 de ani sunt mai predispuse la evoluția mai rapidă a fibrozei.

Indiferent de vârstă, bărbații prezintă o probabilitate mai mare de a avea o evoluție mai rapidă a bolii decât femeile.

Hepatita C – cum se transmite

Virusul hepatitei C se transmite în principal prin sânge infectat și mai puțin prin fluide corporale. Astfel, virusul poate fi transmis prin contacte sexuale neprotejate, de la mama la copil în timpul sarcinii ori la naștere. Virusul poate rezista în mediul exterior minimum 16 ore, maxim 4 zile, astfel încât contactul accidental cu sânge sau obiecte contaminate reprezintă un risc mare de infectare, avertizează APAH-RO.

Grupele de risc crescut sunt:

  • persoanele care au suferit transfuzii de sange sau interventii chirurgicale inainte de 1992, cand au fost introduse teste eficiente pentru depistarea hepatitei C
  • persoanele care au primit produse de sange inainte de 1992, (de exemplu, cele diagnosticate cu hemofilie)
  • consumatorii (chiar si ocazionali) de droguri injectabile, care folosesc in comun ace si seringi
  • pacientii care au facut sau fac hemodializa
  • personalul medical si cel din siguranta publica (politie, pompieri etc.) care vin in contact cu sangele la locul de munca sau prin natura profesiei
  • persoanele infectate cu HIV
  • familiile celor infectati cu virusul hepatitei C
  • copiii ai caror mame sunt infectate cu VHC
  • persoanele cu boli hepatice sau care consuma mult alcool

România, pe primul loc în Europa la numărul cazurilor de hepatită C

Deși distribuția geografică este universală, cele mai afectate regiuni sunt în Africa de Nord și Asia Centrală și de Est, arată un studiu întocmit de Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP). Totuși, și în Europa numărul persoanelor infectate cu virusul hepatitei C este mare: aproximativ 12 milioane. Dintre acestea, peste 10% sunt români, conform Asociației Europene a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (ELPA).

Mai grav, bolnavii se confruntă cu probleme când vine vorba de accesul la tratament, a precizat pentru Vocea.biz Marinela Debu, președintele APAH-RO. Spre exemplu, anul trecut, în programul de tratament fără interferon au fost incluși doar pacienții cu ciroză.

Mai mult, programul este întrerupt în momentul de față din cauza negocierii contractelor cost-volum-rezultat.

"Negocierile sunt în termenul legal, ar trebui ca în următoarele zile sau săptămâni să se anunțe câștigătorii pe cele două categorii, adică cei 2.000 de pacienți pe care CNAS i-a anunțat pentru ciroza compensată și cei aproximativ 10.000 pentru celelalte situații – F2, F3, F4, adică ciroza decompensată”, a explicat Marinela Debu pentru Vocea.biz.

Comenteaza aceasta stire