sîmbătă, 23 iunie 2018

Hero

Hero

DeFacto este un brand de îmbrăcăminte din Turcia, cu magazine în toată Europa, așa cum mai sunt vreo cîteva, prezente inclusiv în România. În general marfă ieftină, imaginație puțină, calitate ok, către modestă. DeFacto are doar un magazin la Piața Unirii din București, care din păcate are doar prea puțină legătură cu cele purtînd același nume, din Turcia. De acolo mi-am luat lucruri de calitate, care în capitala României nu se găsesc, ioc. Dar atît cu reclama gratuită.

Unul dintre tricourile altminteri lipsite de inspirație ale brandului e alb, cu o inscripție neagră, pe care scrie în engleză (slavă Domnului că nu în turcește): ''Erou - eroii sunt nemuritori''. Costă 14 lire turcești, adică vreo cinci dolari. Ieftin și bun, nerecomandat burtoșilor, a căror culoare preferată e negru. Cu un astfel de tricou, Gokhan Guclu, un fost soldat acuzat de participare la puciul eșuat din 15 iulie 2016, a apărut în fața instanței. Bănuiala mea e că neintenționat - doar nu și-a comandat special, prin avocat; pur și simplu îl avea la îndemănă, în bagaje. Sau poate, cine știe.

Și-a turbat regimul Erdogan, din cauza mesajului subliminal, adică! Mai nou, Autoritățile turce sunt în căutarea persoanelor care poartă tricouri cu inscripția „Erou“, întrucât cred că acestea au legătură cu mișcarea clericului islamist Fethullah Gulen și cu puciul eșuat împotriva regimului Erdogan. În ultimele zece zile, polițiștii au reținut aproape 30 de persoane doar pentru că purtau tricouri cu inscripția „HERO“!?!  „Unii mergeau la examen, alții erau în campusuri universitare... Aproape oricine purta un asemenea tricou a fost luat la rost de către polițiști”, au relatat jurnaliștii CNNTurk. Pînă și turiști teribiliști au fost luați pe sus și ținuți în beciuri cu orele. Repet, tricoul s-a vîndut în mod legal, inclusiv în Turcia!

Pe vremea comunismului românesc, creatori autohtoni acuzau că cenzura și statul polițienesc blocau mesaje, incluse în operele culturale, absolut fără nicio noimă. Li se părea lor, autorităților, că unele fraze, imagini, texte incită. Prin interzicere, le transformau în mesaje virale. Tricourile din magazinul din București, cu ''Hero'' au dispărut peste noapte. Mesajul a devenit politic, cu țintă exactă: regimul totalitar al lui Erdogan. Al meu e făcut la o ''imprimerie'', nu e original. Dar arată al naibii de autentic! Și, dacă e nevoie, mai facem.

 

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire

Nimic despre decizia CCR: Nevoia de 'tătuc'

E ceva în gena societății noastre, care ne face ciclic să căutăm un fel de părinte al națiunii, un lider de necontestat, indiferent că acesta are sau nu legătură cu evoluția pe care ne-o dorim. Să fiu mai explicit.