miercuri, 21 august 2019

Hotelurile ar putea administra suprafețe de plajă, în funcție de numărul locurilor de cazare

Hotelurile ar putea administra suprafețe de plajă, în funcție de numărul locurilor de cazare

Hotelurile de pe litoral ar putea administra suprafețe de plajă în funcție de numărul locurilor de cazare, a declarat astăzi, la Constanța, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, precizând însă că acest lucru se poate întâmpla de anul viitor, transmite agenția Mediafax.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, a fost prezent, luni, la o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților locale și agenți economici din județele Constanța, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila și Tulcea, aceștia cerându-i ministrului să fie luată în discuție o solicitare mai veche a hotelierilor de pe litoral, care cer de mulți ani să primească în administrare suprafețe de plajă. În prezent, acestea sunt oferite spre închiriere de către Apele Române tuturor celor care respectă caietele de sarcini, indiferent dacă dețin sau nu unități de cazare.

Este un subiect pe care îl avem în dezbatere de 20 de ani. (…) Sigur că ne dorim să se întâmple acum, prin legea turismului pe care o dezbatem astăzi. După cum ați văzut și dumneavoastră, în lege se prevede ca plajele să treacă în exploatarea hotelierilor în așa fel încât pachetele turistice să fie complete, iar serviciile oferite de către hotelieri să fie de bună calitate. Sigur că și turiștii își doresc ca atunci când vin la mare să-și aibă șezlonguri pe plajă, să nu mai plătească, să fie inclus în pachetul turistic”, a declarat președintele Asociației Patronale Mamaia, Nicolae Bucovală, apreciind că există plaje suficiente pentru toți hotelierii.

Președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoș Răducan a spus, la rândul său, să fiecare hotel ar putea să primească între 200 și 500 de metri pătrați.

Solicitarea pe care noi o avem este ca fiecare hotel de pe litoral să primească în exploatare o suprafață în funcție de numărul de paturi disponibile și de gradul de confort al hotelului. Aceasta înseamnă că fiecare hotel va primi undeva între 200 și 500 de metri pătrați de plajă. (…) Noi solicităm ca undeva în jur de 20 - 25 la sută din plajele de pe litoral să fie alocate în mod direct către hotelieri și, bineînțeles, nu fără plată. Deci nu este o administrare gratuită, ci este o administrare cu plată pentru că în acest fel dorim să oferim servicii complete turiștilor noștri care vor putea beneficia gratuit de un loc la plajă, că va fi cu șezlong, că va fi cu cearșaf asta rămâne să hotărască fiecare hotelier pentru că, la ora actuală cel puțin, în capetele de sezon un șezlong pe plajă este mai scump decât un pat de cazare în unitățile noastre hoteliere”, a spus Răducan.

Prezent la discuții, directorului Administrației Bazinale de Apă Dobrogea - Litoral, Hristu Uzun, a spus că, în prezent, unitățile de cazare au prioritate la închiriatul sectoarelor de plajă, dar au fost și hotelieri care nu au vrut să participe la licitații.

De principiu, hotelierii au prioritate. Au un punctaj favorizant și politica Apelor Române este ca hotelierii să aibă plajă. Obiectivul hotelierului este ca turistul să facă plajă și să aibă un serviciu comun, hotel și plajă. Pe vremuri însă, s-au schimbat patronii, hotelierii nu au vrut plajă și din cauza asta au apărut alte societăți care și-au permis să vină la licitație și au câștigat licitația. Din acest motiv unele hoteluri nu au plajă. (…) Noi am încercat să împărțim plaja pe sectoare, în funcție de destinația hotelurilor. Dacă unele hoteluri nu au participat, asta a fost”, a explicat Uzun.

Acesta a precizat, însă, că, în prezent, există contracte care nu se pot rezilia.

„Contractele care au fost luate prin procedură de licitație nu se pot rezilia. Sunt contracte pe 10 ani, cu drept de preempțiune și care au dezvoltat plaja. Nu se pot rezilia! Vom fi dați în judecată și apar probleme de altă natură”, a mai declarat directorul ABADL.

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, le-a dat dreptate hotelierilor, spunând că operatorii economici care dețin unități de cazare pe litoralul Mării Negre ar trebui să aibă un drept de preemțiune în astfel de cazuri, „pentru a-și închide un cerc al activităților”, dar a apreciat că legea trebuie gândită foarte bine pentru că sunt și hoteluri care nu au ieșire la plajă.

Trebuie să ne gândim foarte serios ce facem cu această chestiune. Eu cred că este dreptul hotelierilor, să aibă servicii complete să se introducă această noțiune. (...) Aici trebuie văzut și cum se împart sectoarele de plajă, pentru că sunt hoteluri cu ieșire directă la plajă, mai au partea de faleză în față, sunt alte hoteluri care sunt mai în spate, și atunci trebuie împărțite corect aceste sectoare de plajă. (…) În funcție de numărul locurilor de cazare clasificate pe fiecare unitate în parte să venim cu o suprafață anume pe fiecare turist. Așa ar fi normal, să putem face un calcul, că avem un hotel care are 125 de camere sau avem un hotel care are 300 de camere și trebuie să vedem exact și în funcție de numărul locurilor de cazare cum se poate realiza”, a spus Dobre.

Ministrul a mai spus că această problemă trebuie discutată și cu Ministrul Apelor și Pădurilor, plajele fiind în prezent în administrarea Companiei Naționale Apele Române.

Întrebat dacă acest lucru s-ar putea petrece începând cu sezonul viitor, ministrul Turismului a spus că este „imposibil!”.

Gândiți-vă că legea după ce se va publica în Monitorul Oficial; va intra în vigoare la 180 de zile, pentru că trebuie pregătite și autoritățile publice locale, inclusiv și cele centrale, dar și operatorii economici, că nu putem să introducem o lege în momentul publicării să-i dăm acea noțiune de termen 30 de zile”, a mai spus Dobre.

Comenteaza aceasta stire