joi, 18 iulie 2019

'I love democracy': democrația, la judecata spectatorilor!

Democraţia prost înţeleasă poate transforma un criminal într-un erou naţional luat ca model, iar un om nevinovat ajunge captiv în menghina “sistemului”. Este mesajul profund al piesei I love democracy care s-a jucat aseară, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa. Piesa este scrisă de dramaturgul Sorin-Lucian Ionescu, directorul general al televiziunii Neptun şi este o dramatizare după romanul Fetiţa şi ţigara al francezului Benoit Duteurtre, în regia lui Andrei Roşu.

Ne lovim adesea de zidul crunt al superficialității și de multe ori refuzăm să ridicăm capul din pământ cu puterea de a avea altă viziune. De data aceasta teatrul este salvarea. I love democracy este o piesă profundă, cu o incărcătură socială puternică la finalul căreia publicul s-a înclinat, a reflectat, a zâmbit, câteodată amar recunoscând problemele unei societăți care se vrea liberă, dar este profund subjugată.

Satirizarea omului politic și al discursului său de campanie transformă personajul într-unul savuros. De altfel, totul se învârte în jurul unui caracter pe care mulți îl blamează, dar nimeni nu îl condamnă răspicat.

Clasa politică și defectele ei sunt și mai bine evidențiate în contextul unei justiții care nu este oarbă, așa cum ar trebui, ci mai degrabă stângace și părtinitoare. Nu scapă de o ironie acidă nici presa de scandal care ajută la transformarea unui criminal, într-un model național și aruncă un om nevinovat în brațele unei condamnări drastice, care devine, astfel, captiv în menghina “sistemului”.

Spectatorii au avut libertatea de a filtra prin propria persoană mesajele transmise de piesă.

'Este un subiect interesant, pus în valoare de o trupă tânără cu mult, mult talent. M-a fascinat! [...] A fost super, o idee foarte interesantă și o trupă tânără foarte bună'

au spus spectatorii la ieșirea din sală.

În spatele unui spectacol plin de însemnătate, stau tineri actori și regizori care și-au pus tot sufletul în piesă.

'Este diferit, de fiecare dată. Chiar poți spune că ai un spectacol diferit în fiecare seară în care joci. Aceasta pentru că nu sunt constante niște lucruri foarte importante: oamenii care te văd sunt diferiți, starea sufletească - sigur, textul rămâne, dar câte se pot face cu această unealtă?', spune actrița Alice Nicolae.

'Este prima piesă pe care o fac, și mi-am propus să îmi iasă, să văd dacă pot face asta. Și mi-a ieșit. Am lucrat foarte bine, sunt niște actori superbi, îi iubesc și le mulțumesc că m-au ajutat să îmi duc la îndeplinire acest vis', spune și regizorul Andrei Roșu.

Scenariul îi aparține dramaturgului Sorin Lucian Ionescu, directorul general al Televiziunii Neptun și este o dramatizare după romanul Fetița și Țigara al francezului Benoit Duteurtre. Piesa de teatru s-a desfașurat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța.

'Marcel Iureș, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăiele... nu vă dezvălui zilele, dar dacă spectatorii vor căuta vor descoperi zilele în care acești mari actori vor fi prezenți aici, la Constanța', a declarat Valentin Coman, coordonator comunicare FITIC.

A doua ediție a FITIC  se dovedește a fi un succes, la fel ca anul trecut, întrucât vorbim despre un maraton de opt zile de teatru unde intrarea este liberă.

Comenteaza aceasta stire