luni, 25 septembrie 2017

'I love democracy': democrația, la judecata spectatorilor!

Democraţia prost înţeleasă poate transforma un criminal într-un erou naţional luat ca model, iar un om nevinovat ajunge captiv în menghina “sistemului”. Este mesajul profund al piesei I love democracy care s-a jucat aseară, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Independent de la Constanţa. Piesa este scrisă de dramaturgul Sorin-Lucian Ionescu, directorul general al televiziunii Neptun şi este o dramatizare după romanul Fetiţa şi ţigara al francezului Benoit Duteurtre, în regia lui Andrei Roşu.

Ne lovim adesea de zidul crunt al superficialității și de multe ori refuzăm să ridicăm capul din pământ cu puterea de a avea altă viziune. De data aceasta teatrul este salvarea. I love democracy este o piesă profundă, cu o incărcătură socială puternică la finalul căreia publicul s-a înclinat, a reflectat, a zâmbit, câteodată amar recunoscând problemele unei societăți care se vrea liberă, dar este profund subjugată.

Satirizarea omului politic și al discursului său de campanie transformă personajul într-unul savuros. De altfel, totul se învârte în jurul unui caracter pe care mulți îl blamează, dar nimeni nu îl condamnă răspicat.

Clasa politică și defectele ei sunt și mai bine evidențiate în contextul unei justiții care nu este oarbă, așa cum ar trebui, ci mai degrabă stângace și părtinitoare. Nu scapă de o ironie acidă nici presa de scandal care ajută la transformarea unui criminal, într-un model național și aruncă un om nevinovat în brațele unei condamnări drastice, care devine, astfel, captiv în menghina “sistemului”.

Spectatorii au avut libertatea de a filtra prin propria persoană mesajele transmise de piesă.

'Este un subiect interesant, pus în valoare de o trupă tânără cu mult, mult talent. M-a fascinat! [...] A fost super, o idee foarte interesantă și o trupă tânără foarte bună'

au spus spectatorii la ieșirea din sală.

În spatele unui spectacol plin de însemnătate, stau tineri actori și regizori care și-au pus tot sufletul în piesă.

'Este diferit, de fiecare dată. Chiar poți spune că ai un spectacol diferit în fiecare seară în care joci. Aceasta pentru că nu sunt constante niște lucruri foarte importante: oamenii care te văd sunt diferiți, starea sufletească - sigur, textul rămâne, dar câte se pot face cu această unealtă?', spune actrița Alice Nicolae.

'Este prima piesă pe care o fac, și mi-am propus să îmi iasă, să văd dacă pot face asta. Și mi-a ieșit. Am lucrat foarte bine, sunt niște actori superbi, îi iubesc și le mulțumesc că m-au ajutat să îmi duc la îndeplinire acest vis', spune și regizorul Andrei Roșu.

Scenariul îi aparține dramaturgului Sorin Lucian Ionescu, directorul general al Televiziunii Neptun și este o dramatizare după romanul Fetița și Țigara al francezului Benoit Duteurtre. Piesa de teatru s-a desfașurat în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța.

'Marcel Iureș, Maia Morgenstern, Horațiu Mălăiele... nu vă dezvălui zilele, dar dacă spectatorii vor căuta vor descoperi zilele în care acești mari actori vor fi prezenți aici, la Constanța', a declarat Valentin Coman, coordonator comunicare FITIC.

A doua ediție a FITIC  se dovedește a fi un succes, la fel ca anul trecut, întrucât vorbim despre un maraton de opt zile de teatru unde intrarea este liberă.

Comenteaza aceasta stire

Drumul lui Ovidiu, prin artă: expoziție specială la Muzeul de Artă din Constanța
De Andreea Bajdechi 14 septembrie 2017

Reconstituirea drumului exilului parcurs de poetul Ovidiu este marcată prin artă, în vechiul Tomis, la două mii de ani de la moartea acestuia. Muzeul de Artă din Constanța se pregătește să primească o expoziție specială, ale cărei lucrări au pornit la drum exact pe urmele poetului, din Roma până la Constanța. În acest moment, picturile sunt expuse la Casa de Cultură din Mangalia, vechiul Callatis.

O zi până la marea gală 'Zece oameni de Valoare pentru Constanța'
De Andreea Bajdechi 14 septembrie 2017

O zi ne mai desparte de marea gală “Zece oameni de Valoare pentru Constanța.” Pe ultima sută de metri, emoțiile sunt uriașe atât pentru concurenți și organizatori, cât și pentru cei care și-au votat eroii în această competiție. Evenimentul va avea loc, mâine seară, la Casa de Cultură.

TEDx la Constanța: 'Life: how to…', cu Raed Arafat și alți invitați de marcă!
De Andreea Bajdechi 11 septembrie 2017

Unul dintre cele mai importante evenimente de “public speaking” din lume, TEDx, a fost prezent la Constanța. În ediția de anul acesta organizatorii au propus un joc de imaginație. Zece speakeri renumiți au schimbat idei și experiențe de viață. Invitat special a fost secretarul de stat Raed Arafat.

CONSTANȚA. Câștigători... fără premii, la Festivalul Internațional de Teatru Independent FITIC 2017
De Roxana Glăvan 11 septembrie 2017

A doua ediție a Festivalului Internațional de Teatru Independent a făcut istorie la Constanța. Peste 10 ore zilnic de teatru, tineri extrem de talentați și actori consacrați au hrănit publicul de la malul mării, atât de însetat de evenimente de calitate. Ceea ce puțini știu însă este că meritele acestor actori au fost răsplătite nu cu bani, ci cu premii simbolice, iar unii dintre ei s-au descurcat pe cheltuiala proprie. „Noi am venit din prietenie, dar nu știu dacă mai venim și la anul”, au spus actorii participanți la FITIC 2017.

FOTO/VIDEO. Spectacol de excepție pe străzile Constanței: animale fantastice și personaje de poveste au defilat prin oraș!
De Neptun TV 10 septembrie 2017

Personaje de basm au defilat, sâmbătă seara, pe străzile Constanței, spre încântarea miilor de oameni strânși pe bulevardul Tomis și în Piața Ovidiu.

CONSTANȚA. Restricții de circulație pe mai multe bulevarde, în acest weekend, din cauza evenimentului AMARE Street Fest
De Neptun TV 8 septembrie 2017

Primăria municipiului Constanța aduce la cunoștința opiniei publice faptul că în perioada 9 - 10 septembrie 2017, când în municipiul Constanța va avea loc evenimentul cultural-artistic AMARE STREET FEST – Festivalul Internațional de Teatru de Stradă, vor fi impuse restricții de circulație.

SPECTACOL ÎN MIJLOCUL STRĂZII! 'Amare Street Fest' - Festival Internațional de Teatru de Stradă, în Constanța!
De Neptun TV 6 septembrie 2017

Asociația Eurocult reia tradiția marilor celebrări, într-o reinterpretare modernă și o nouă structură, intitulată AMARE STREET FEST – Festivalul Internațional de Teatru de Stradă Constanța!

Spectacol special: 'Complet alb', în această seară pe scena Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski
De Neptun TV 6 septembrie 2017

Orașul Constanța a devenit, în luna septembrie, o adevărată Mecca artistică și culturală. Pentru al doilea an la rând, Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța, ediția a II-a sau, mai simplu, FITIC 2.0, a adunat zeci de artiști tineri și consacrați ai teatrului independent, în concurs și în off, umplând până la refuz sălile Teatrului Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”.

'I love democracy': democrația, la judecata spectatorilor!
De Andreea Filip 5 septembrie 2017

Democrația prost înțeleasă poate transforma un criminal într-un erou național luat ca model, iar un om nevinovat ajunge captiv în menghina “sistemului”. Este mesajul profund al piesei I love democracy care s-a jucat aseară, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent de la Constanța. Piesa este scrisă de dramaturgul Sorin-Lucian Ionescu, directorul general al televiziunii Neptun și este o dramatizare după romanul Fetița și țigara al francezului Benoit Duteurtre, în regia lui Andrei Roșu.

COSTINEȘTI. A început Gala HOP a Tânărului Actor, eveniment-concurs destinat absolvenților de Teatru din România
De Neptun TV 5 septembrie 2017

Cea de a XX-a ediție a Galei HOP a Tânărului Actor se desfășoară în perioada 4-7 septembrie și are ca temă "Singurătate - Suportabila singurătate a ființei la Anton P. Cehov".

FITIC 2.0: zeci de spectacole de teatru și premiere de strategie culturală - PROGRAMUL COMPLET al evenimentului
De Neptun TV 4 septembrie 2017

Gustul publicului este suveran, dincolo de argumente cu iz tehnic și detalii subtile de mecanica artei. Dacă place, place și dacă nu, publicului nu-i este teamă să arate asta. Nu toți actorii sunt, însă, pregătiți să accepte o atare abordare. De aceea s-a inventat Festivalul Internațional de Teatru Independent de la Constanța (FITIC).