miercuri, 20 martie 2019

Iarna protestelor: viața scumpă și grea și regimurile cu tendințe totalitare îi scot pe oameni în stradă în UE și în țările din jur

Iarna protestelor: viața scumpă și grea și regimurile cu tendințe totalitare îi scot pe oameni în stradă în UE și în țările din jur

Boom-ul economic record din ultimii ani din Europa și din alte părți ale lumii a lăsat locul marii încetiniri, care pune presiune pe cei la care prosperitatea nou creată n-a ajuns sau acolo unde guvernele au investit mai mult în consolidarea propriei puteri, scrie Ziarul Financiar.

În iunie, autoritățile de la Chișinău au reacționat rapid, cedând, la presiunea protestelor șoferilor contra scumpirii benzinei și motorinei. Benzina se scumpise cu 25% într-un an, în condițiile în care Republica Moldova este considerată cea mai săracă țară din Europa.

Pe 17 noiembrie are loc primul act al deja celebrelor proteste ale „vestelor galbene“ din Franța, și ele aprinse de scumpirea carburanților. Franța nu este o națiune săracă, însă boom-ul economic din ultimii ani i-a ocolit pe unii francezi, mai ales pe cei de la periferii. Weekendul trecut a marcat al cincilea episod al demonstrațiilor franceze, presărate cu scene violente și perturbatoare. Președintele Emmanuel Macron, cu populari­tatea în scădere, a cedat în cele din urmă, dar, spun unii, prea târziu.

n paralel cu filmul „vestelor galbene“ s-au făcut auzite și protestele șoferilor bulgari contra creșterii prețurilor benzinei și motorinei. Mai multe weekenduri la rând demons­trațiile s-au răspândit în aproape 20 de orașe, iar participanții au blocat drumuri principale. S-a vorbit de un cartel al prețurilor carburanților, dominat de Lukoil, care deține singura rafinărie de petrol din Bulgaria - LUKOIL Neftochim Burgas - și operează mai multe rezervoare de petrol în această țară. Autoritățile antimonopol au promis că vor cerceta practicile prin care retailerii de com­bustibil stabilesc prețurile.

 
 

Ecourile vestelor galbene s-au auzit în Belgia, unde în toamnă protestatarii au încercat să blocheze un depozit al Lukoil, în Olanda, în Germania, în Polonia, unde un grup de fermieri a blocat o autostradă pentru a cere compensații pentru porcii pe care au fost obligați să-i ducă la abator, și mai recent chiar în Turcia.

În Serbia, iarna a început cu mii de persoane adunate într-un marș prin Belgrad contra unui atac asupra unui politician de opoziție. Sâmbăta trecută, mii de sârbi s-au adunat din nou în capitala țării pentru a protesta împotriva a ceea ce ei consideră că este regimul autocrat al președintelui Aleksandar Vucic, fost responsabil cu propaganda pentru președintele Iugoslaviei și apoi al Serbiei Slobodan Miloșevici, condamnat de Tribunalul Internațional al Națiunilor Unite pentru crime împotriva umanității în războaiele din Iugoslavia și Kosovo. Demonstranții au cerut demisia lui Vucic, alegeri corecte și o presă liberă. În urma primelor proteste, de pe 8 decembrie, președintele a spus că nu va ceda, chiar dacă în stradă vor ieși cinci milioane de persoane, potrivit bne IntelliNews. De asemenea, presa locală l-a citat spunând că ar putea cere noi alegeri generale anticipate în primăvara anului viitor. Deși partidul său este de mult timp cel mai mare din parlamentul Serbiei, Vucic a mai recurs la astfel de manevre pentru a-și întări poziția. Protestele ar veni când tensiunile cu Kosovo cresc. La protestele din weekend a participat și primarul Belgradului, Dragan Djilas. Fost naționalist radical, Vucic spune acum că vrea să aducă Serbia în Uniunea Europeană, notează Deutsche Welle.

 

În Ungaria, duminică a fost a patra zi de proteste din ultimele cinci. Demonstrațiile din weekend au devenit cea mai închegată și susținută manifestare de opoziție față de politicile premierului Viktor Orban de când acesta a venit la putere, în urmă cu opt ani. Protestele au început miercuri ca reacție la două legi, una care forțează angajații să lucreze până la 400 de ore suplimentare pe an, iar cealaltă care permite crearea unui sistem de justiție paralel ce subminează sever principiul independenței puterii judecătorești, scrie The New York Times. Până duminică, demonstrațiile au devenit un protest general contra guvernării tot mai autocrate a premierului Orban. Acesta a fost reales în aprilie cu aproape 50% din voturi în alegeri despre care observatorii au spus că au fost libere, dar nu și corecte. Aliații premierului controlează massmedia și sectoare importante din economie. În weekend, analiștii au fost uimiți de unitatea de care au dat dovadă protestatarii, ceva rar în Ungaria, unde opoziția politică este foarte slabă. Demonstranții au fost rapid etichetați ca agenți ai fostului investitor americano-maghiar George Soros de ziarele și televiziunile controlate de aliații lui Orban. Televiziunea publică, "fabrica de minciuni“ după cum o descriu protestatarii, a devenit un simbol al guvernării Orban.

Ca un ecou la mișcarea “Vestelor Galbele“ din Franța, mii de turci au demonstrat duminică contra scumpirii traiului, spunând că refuză "să plătească prețul crizei economice“, scrie AFP. Protestele s-au concentrat în sudul și sud-estul țării. Oamenii au acuzat mai ales creșterile puternice ale prețurilor din ultimele luni. Situația economică din Turcia s-a degradat mai ales din cauza prăbușirii lirei turcești pe fondul unor tensiuni diplomatice între Ankara și Washington în această vară și al reacțiilor piețelor la politicile economice ale guvernului. În noiembrie, inflația a atins un ritm anualizat de 21,6%, nivel ușor mai slab decât în luna anterioară. Presa turcă a acordat o acoperire largă mișcării „vestelor galbene“ din Franța, iar președintele turc Recep Tayyip Erdogan, acuzat de reprimarea brutală a libertății de expresie, a criticat dur „violența disproporționată“ a forțelor de ordine din Paris contra demonstranților.

 

Comenteaza aceasta stire

Alertă cu bombă la Bruxelles. Au fost evacuate 40 de persoane
De Neptun TV 19 martie 2019

O parte din cartierul european, unde se află și o firmă de consultanță pentru Comisia Europeană unde s-a făcut apelul, a fost închis, iar traficul a fost deviat.

O explozie recentă a unui meteorit a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima!
De Mediafax 18 martie 2019

Recenta explozie a unui meteorit deasupra Mării Bering a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba atomică de la Hiroshima, spun specialiștii de la NASA, fiind primul fenomen de acest tip de o asemenea amploare înregistrat din 2013 și al doilea cel mai mare din ultimii 30 de ani.

ALERTĂ - Un bărbat a deschis focul asupra pasagerilor dintr-un tren. Posibil atac terorist
De Neptun TV 18 martie 2019

Incidentul s-a petrecut luni dimineață, în jurul ori locale 10:45 (ora Românie, 11:45), în zona Oktoberplein din Utrecht.

Protestul #sieu a ajuns în atenția presei britanice. BBC: 'Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune'
De Mediafax 16 martie 2019

„Cea mai mică autostradă din lume face de rușine o națiune” este titlul unui articol publicat, sâmbătă, pe site-ul BBC despre campania „România vrea autostrăzi” și în care este relatată inaugurarea de vineri de la Suceava.

ATACURI armate la moschei din Noua Zeelandă - zeci de persoane, ucise! Unul dintre atacatori a transmis LIVE pe Facebook în timp ce împușca oameni! VIDEO
De Mediafax 15 martie 2019

Patru suspecți, trei bărbați și o femeie, au fost reținuți în urma atacurilor armate ce au vizat două moschei din Christchurch, Noua Zeelandă, soldate cu decesul sau rănirea mai multor persoane, a anunțat poliția, informează cotidianul The Guardian.

Uniunea Europeană suspendă zborurile avioanelor Boeing 737 Max
De Mediafax 12 martie 2019

Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) a decis, marți seară, suspendarea zborurilor avioanelor Boeing 737-8 Max și 737-9 Max în spațiul Uniunii Europene, după accidentul aerian din Etiopia, soldat cu 157 de morți.

Cutia neagră a avionului Boeing prăbușit în Etiopia, recuperată - aeronava a făcut un crater adânc de 10 metri! 157 de oameni au murit
De Mediafax 11 martie 2019

Autoritățile au recuperat luni dimineață cutia neagră a aeronavei Boeing 737 MAX 8, a companiei aeriene Ethiopian Airlines, prăbușită duminică în apropierea orașului Bishoftu din Etiopia, relatează Reuters.

Criza din Venezuela. Juan Guaido dorește să paralizeze sectorul public pentru a crește presiunea asupra lui Maduro
De Mediafax 6 martie 2019

De asemenea, opoziția dorește să profite de momentul întoarcerii lui Guaido în Venezuela, în pofida amenințărilor, pentru a-i demonstra lui Nicolas Maduro că este momentul să predea puterea.

Imaginile DEZASTRULUI. Peste 2.000 de pompieri se luptă contracronometru cu zecile de incendii de vegetație VIDEO
De Mediafax 4 martie 2019

Cel mai periculos este un incendiu izbucnit vineri în zona parcului statal Bunyip, care a devastat deja 12.000 de hectare de vegetație și amenință un număr mare de comunități. Persoanele din comunitățile amenințate de incendiu au fost evacuate.

Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie AMÂNATĂ chiar dacă Acordul Brexit va fi aprobat
De Mediafax 2 martie 2019

Michael Barnier a precizat Bruxellesul este pregătit să ofere Londrei "garanții suplimentare, asigurări și clarificări că soluția menținerii statutului frontierei irlandeze va fi doar temporară".

Acuzații de FRAUDĂ la alegerile din Republica Moldova - Se cere intervenția UE, a SUA și a României
De Neptun TV 24 februarie 2019

Cei doi lideri ai opoziției pro-europene au declarat că nu vor recunoaște valabilitatea rezultatelor alegerilor din cele două circumscripții deschise pentru cetățenii din regiunea transnistreană. Ei susțin ca acolo cetățenii au fost aduși la vot în mod organizat și că acestora le-au fost propuși bani contra voturilor.

Manifestații violente în Spania: Incendii, autostrăzi blocate și proteste pe fondul judecării celor 12 politicieni separatiști
De Neptun TV 21 februarie 2019

Manifestanții pro-independență au programat proteste pentru întreaga zi de joi, aceștia fiind însoțiți de grupurile civile Omnium și Adunarea Națională Catalană. Un protest mult mai amplu este așteptat să se întâmple spre seară.

Cazul Skripal: Starea de sănătate a fostului spion rus otrăvit cu agentul chimic Noviciok s-a schimbat
De Mediafax 18 februarie 2019

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung și de asemenea, poate cauza probleme musculare.