luni, 18 martie 2019

Impactul pestei porcine: Carnea de porc, mai ieftină în zonele afectate de epidemie

Impactul pestei porcine: Carnea de porc, mai ieftină în zonele afectate de epidemie

Gorjenii care cumpără un porc pentru Crăciun de la crescătorii locali plătesc 10 lei pentru un kilogram, în timp ce oltenii, unde au fost semnalate cazuri de pestă porcină, cumpără porcul cu 8 lei kilogramul, de la crescătorii din satele județului.

În județul Gorj nu s-au înregistrat cazuri de pestă porcină africană, iar porcul crescut la țară se vinde la același preț sau chiar mai ieftin ca anul trecut. Kilogramul de porc viu costă între 10 și 12 lei, însă oamenii sunt dispuși să negocieze.

La supermarket, prețul unui kilogram de carne tocată de porc pornește de la 10,99 lei, în timp ce pulpa de porc fără os costă 13 lei.

"În județul Gorj s-au sacrificat în jur de 45.000 de porci, după calculul nostru, la trichina. A fost foarte slab în ceea ce privește examinările, cel puțin în piețele din orașe. Nu au venit oamenii, cu toate că i-am atenționat că am avut nouă cazuri de trichină la mistreți, nu au venit. Probabil mulți nu au venit de teamă să nu ne ducem noi să le luăm porcii. (…). La noi nu au fost cazuri de pestă porcină. Trebuie ca oamenii să stie că nu se vinde nimic fără documente. Dacă e porcul viu este nevoie de formular de mișcare de la exploatația de unde pleacă, către cea la care ajunge. Dacă îl ia carcasă trebuie buletin pentru analiză trichină și formular de sacrificare, consum propriu", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.

De teamă să nu rămână cu porcii nevânduți, oamenii care locuiesc la țară sunt dispuși să negocieze, având interesul să vândă în perioada aceasta, a Crăciunului.

"Eu vând porc de 180 de kilograme, cred că are mai mult chiar, este negociabil prețul. Zece lei kilogramul este prețul de pornire, însă e negociabil. A mai luat în greutate în ultimele două săptămâni, dar calculăm la 180 de kilograme. Am toate actele, are cercel, nu e nicio problemă cu pesta", a spus un localnic din comuna Turburea, județul Gorj.

Site-urile de anunțuri sunt pline de oferte, iar vânzătorii sunt de toate felurile. Unii dintre ei sunt dispuși să lase mult la preț, doar să nu le fie cerute acte.

"Eu am un porc de 170 de kilograme și unul de 200. Prețul este de nouă lei pe kilogram. Am dat unul, mai avem doi, ne înțelegem la preț. Nu avem ce trebuie pentru transport. A venit cineva de la Târgu-Jiu și a cumpărat, dar tot așa. La noi nu au fost probleme cu pesta porcină", a spus o femeie din Crușeț.

Și în județul Olt, prețul este negociabil, dar nu din cauza actelor, ci din cauza faptului că în mai multe localități au fost semnalate cazuri de pestă porcină.

"Prețurile au rămas cam la fel ca anul trecut, chiar mai mici, cel puțin în zonă noastră, pentru că le e frică și oamenilor să cumpere, de teamă că ar putea fi din zona cu pestă", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, o femeie din comuna Urzica, județul Olt.

Prețurile pentru porcii îngrășați de Crăciun pornesc de la 8 lei pe kilogram.

Potrivit unui comunicat al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt, în județ au fost înregistrate cinci focare de pestă porcină africană, atât la porcii domestici din gospodării din localitățile Rusănești și Cilieni, cât și două cazuri la mistreți din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, satul Pestra.

În urma uciderii preventive a porcilor din localitățile afectate de pestă, în județul Olt, au fost întocmite 125 de dosare de evaluare pentru despăgubirea proprietarilor.

Comenteaza aceasta stire

Exerciții militare în valuri de 5 metri. Forțele Navale Române participă la 'ARIADNE 19'
De Neptun TV 16 martie 2019

Forțele Navale Române participă cu nava maritimă hidrografică „Alexandru Cătuneanu” la exercițiul militar „ARIADNE 19”, defășurat în Marea Mediterană.

CONSTANȚA. Urmărire ca-n filme pe străzile din oraș - șofer oprit cu un foc de armă, după ce a lovit 5 mașini! VIDEO din mașina Poliției
De Neptun TV 15 martie 2019

În timp ce conducea cu viteză, mașina a lovit 5 autoturisme, dintre care 2 aflate în mers și 3 oprite.

România se oprește, astăzi, 15 minute, să ceară construcția de autostrăzi!
De Mediafax 15 martie 2019

Anunțat în urmă cu 11 zile, protestul inițiat de omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi, care a construit primul și singurul metru de autostradă din Moldova, a devenit unul național, iar vineri, zeci de mii de oameni opresc lucrul, la ora 15, pentru 15 minute.

CONSTANȚA. Percheziții de amploare la contrabandiștii de tutun! GALERIE FOTO/VIDEO
De Neptun TV 15 martie 2019

Un număr de 98 de percheziții, în 22 de județe și în Capitală, au loc, vineri dimineață, la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite și la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat.

14 martie 2019 - Ziua Mondială a numărului Pi și 140 de ani de la nașterea lui Albert Einstein!
De Neptun TV 13 martie 2019

Ziua de 14 martie 2019 marchează atât sărbătorirea la nivel mondial a numărului Pi, cât și împlinirea a 140 de ani de la nașterea savantului de origine germană laureat cu Nobel Albert Einstein.

PREMIERĂ MONDIALĂ. Laserul de la Măgurele a atins cea mai mare putere din lume: 'A zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ, concentrată într-o rază de lumină'
De Mediafax 13 martie 2019

Laserul de la Măgurele, proiect cofinanțat din fonduri europene, a atins 10 PetaWatts, cea mai mare putere din lume, Executivul organizând, miercuri, un eveniment pentru a marca această premieră mondială.

Senatorul Vergil Chițac, pasibil de dosar penal pentru fals în declarații!
De Neptun TV 12 martie 2019

Senatorul de Constanța Vergil Chițac riscă să fie cercetat penal pentru fals în declarații. Parlamentarul constănțean nu a specificat în declarațiile de interese faptul că deține și funcția de președinte al Asociației „Constanța Altfel”.

Începe Postul Paștelui. Tradiții și obiceiuri de lăsatul secului - ce ai voie să mănânci astăzi!
De Neptun TV 10 martie 2019

Duminica lăsatului sec de brânză este Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, amintind, astfel, înainte de intrarea în Postul Sfintelor Paști, de căderea lui Adam din Rai prin păcat, adică prin despărțirea de Dumnezeu, omul pierzând astfel asemănarea cu El, amintește Adrian Cocoșilă într-un material publicat pe site-ul www.crestinortodox.ro.

Marinari repatriați după ce autoritățile au vândut vasul din Portul Constanța și au plătit salariile
De Neptun TV 10 martie 2019

Marinarii de pe o navă sub pavilion Panama, reținută în portul Constanța, au putut fi repatriați după ce autoritățile portuare au vândut vasul pentru plata salariilor navigatorilor, restante de jumătate de an, transmite corespondentul MEDIAFAX.

SĂRBĂTOARE MARE astăzi! Sfinții 40 de Mucenici - tradiții și superstiții! Ce NU trebuie să faci în această zi
De Mediafax 9 martie 2019

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc sâmbătă pe Sfinții 40 de Mucenici, soldați romani care pentru credința lor au fost omorâți în vremea împăratului Licinius, din porunca guvernatorului Agricola, 9 martie fiind și ziua în care s-a păstrat tradiția de a se prepara și împărți mucenici copți sau fierți.

SIMULARE EVALUARE 2019: Luni încep testările pentru elevii de clasa a VIII-a și a VII-a/ Calendar și SUBIECTE
De Mediafax 8 martie 2019

Simularea se adresează celor aproximativ 350.000 de elevi înscriși în clasele VII-VIII la începutul anului școlar 2018-2019, anunță Ministerul Educației Naționale, într-un comunicat de presă.

Sărbătoare mare sâmbătă! Ce să nu faci niciodată de Sfinții 40 de mucenici
De Neptun TV 8 martie 2019

Potrivit tradiției populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceștia sunt duși la biserică pentru a fi binecuvântași, iar apoi sunt consumați în familie.

8 Martie - Ziua Internațională a Femeii, de la activism la sărbătoare
De Mediafax 7 martie 2019

Ziua Internațională a Femeii, marcată pe 8 martie, a fost la începuturi o expresie a dorinței femeilor muncitoare de dobândire a unor drepturi, însă, de-a lungul timpului, s-a transformat într-un prilej de sărbătorire a reprezentantelor sexului frumos, indiferent de religie și rasă.

CONSTANȚA. Cum vor arăta viitoarele semafoare!
De Neptun TV 7 martie 2019

Primăria își propune prin astfel de proiecte mărirea vizibilității semafoarelor și scăderea numărului accidentelor rutiere în oraș.

CONSTANȚA. Cine sunt pescarii căutați pe mare - unul dintre ei este patron de cherhana!
De Neptun TV 7 martie 2019

Trei pescari din sudul litoralului au dispărut miercuri seara, după ce au ieșit pe mare pe furtună. La căutări participă și autoritățile din Bulgaria.

Două nave românești participă la cel mai amplu exercițiu organizat de Turcia. 'Federația Rusă a încălcat suveranitatea a trei state care nu sunt membre NATOî
De Neptun TV 6 martie 2019

Corveta „Contraamiral Eustațiu Sebastian” și dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” vor efectua o serie de exerciții în comun, pe mare, alături de două nave militare ale Turciei.

4 martie 1977, ziua celui mai mare CUTREMUR din România. Cum au fost distruse 35.000 de locuințe în 56 secunde
De Mediafax 4 martie 2019

Chiar dacă în primele ore de după cutremur reacția autorităților a fost slabă, un număr mare de români s-au solidarizat și au ajutat la îndepărtarea dărâmăturilor și la salvarea victimelor. Măsurile de sporire a producției de alimente au fost luate, în urma apelului prezidențial, pentru a asigura necesarul populației și s-a dispus restabilirea rețelelor utilitare - apă, gaz, telefonie, curent electric. Au fost trimise ajutoare din toată țara către zonele afectate.

BABELE - Tradiții, superstiții și cum se aleg în funcție de zonă
De Mediafax 3 martie 2019

Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare românești și, încă din cele mai vechi timpuri, au fost văzute drept vestitoare ale primăverii.

Efectele negative ale Instagramului. Psiholog: Poate duce la depresie și anxietate
De Mediafax 3 martie 2019

Una dintre cele mai celebre platforme online, Instagram, nu are doar efecte pozitive asupra utilizatorului. Deși a depășit un miliard de beneficiari în întreaga lume, psihologii spun că aplicația poate duce la anxietate și depresie, scrie Descoperă.

JUDEȚUL CONSTANȚA. Restricții de circulație pe Autostrada A4. TRAFIC redirecționat
De Neptun TV 2 martie 2019

Program restricții: luni, 4.03.2019, in interval orar: 9:00 – 11:00 pe Autostrada A4, km 9+900, calea I (Ovidiu – Agigea Port), circulația va fi deviată de pe banda 2 pe banda 1.

Mărțișorul, de la vestitor al primăverii la tradiție inclusă în patrimoniul imaterial UNESCO
De Mediafax 28 februarie 2019

Mărțișorul, un obiect-bijuterie prins într-un șnur alb cu roșu ce este oferit celor dragi pe 1 martie, a primit de-a lungul timpului semnificații diverse, de la vestitor al primăverii la simbol al renașterii naturii. Din 2017, tradiția este inclusă în lista patrimoniului imaterial al UNESCO.