vineri, 22 martie 2019

În căutarea Mona Lisei lui Da Vinci cu radare ultraperformante

O echipă de cercetători din Italia vrea să descifreze misterul care stă în spatele identității personajului Mona Lisa. Câțiva specialiști au plecat în căutarea mormântului femeii enigmatice care a fost modelul pentru cel mai cunoscut tablou al lui Leonardo Da Vinci.

 

Echipa de cercetători folosește un radar special cu ajutorul căruia caută sub pământ, la Mănăstirea Sant` Orsola din centrul Florenței. Se crede că aici a fost îngropată Lisa Gherardini, cunoscutul model al lui Leonardo Da Vinci. Recent a fost descoperit un certificat de deces care sugerează că Gherardini – care ar fi fost soția unui nobil florentin - a murit la această mănăstire, în 1542. Oamenii de știință speră să găsească fragmente de craniu și să-i reconstituie chipul. Identitatea Mona Lisei rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale lumii artistice. Timp de cinci secole, nimeni nu a putut să spună cu exactitate cine a fost modelul lui Leonardo Da Vinci pentru unul dintre cele mai cunoscute picture din lume. Unii experți sunt de părere că portretul este chiar o combinație între mai multe chipuri. Cercetătorii nu sunt siguri că oasele pe care le vor găsi pot fi folosite la reconstituire, dar speră să colecteze mostre de ADN pe care să le compare cu ADN-ul descendenților Lisei Gherardini. Această etapă va fi decisivă pentru a determina dacă Mona Lisa este, într-adevăr, cea al cărei zâmbet misterios a fost reprodus de Da Vinci.

 

Comenteaza aceasta stire

20 martie. Echinocțiul de primăvară 2019 marchează debutul primăverii astronomice
De Mediafax 19 martie 2019

Miercuri, 20 martie, ora 23.58, este momentul echinocțiului de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.