sîmbătă, 17 februarie 2018

În 'pas de gâscă': Angela Merkel devine cel mai longeviv cancelar al Germaniei!

În 'pas de gâscă': Angela Merkel devine cel mai longeviv cancelar al Germaniei!

                                                                                            Editorial de Silviu Molnar

Din perspectiva Uniunii Europene alegerile din Germania sunt la fel de importante ca cele din Franța, dacă ținem cont de faptul că odată cu Brexit –ul, Germania și Franța sunt principalii piloni ai UE și reprezintă cele mai puternice economii europene.

În acest context, bătălia electorală dintre creștin democrați (încadrați în politica europeană populari, neoliberali), conduși de Angela Merkel și socialiști, conduși de fostul președinte al Parlamentului European Martin Schultz, capătă unele conotații care, cu siguranță vor avea repercusiuni asupra întregii Uniuni Europene.

Până ieri, creștin democrații și socialiștii au format în Germania așa numita „Marea Coaliție” și în pofida diferențelor majore de doctrină, programul politic prezentat în campania electorală nu prezintă mari diferențe. Ambele grupări politice sunt pentru consolidarea Uniunii Europene, pentru aceiași deschidere ca și până acum a Uniunii Europene și implicit a Germaniei în politica imigrației, promit noi locuri de muncă, dar și mărirea consistentă a ajutoarelor sociale. Interesant este faptul că oferta electorală a Uniunii Creștin Democrate, dar și a aliaților lor, în principal Uniunea Creștin Socială din Bavaria, deși au o doctrină fundamentată pe protejarea capitalului și care vorbește despre înlăturarea barierelor în dezvoltarea acestuia, promit șomaj zero și o mărire a cuantumului ajutoarelor sociale, întocmai precum o ofertă electorală socialistă. În fine, am venit cu acest exemplu pentru a scoate în evidență faptul că nu numai PSD-ul în România face promisiuni electorale ce sunt considerate de unii nerealizabile. Iată că într-o democrație consolidată, precum Germania, pentru buna funcționare a sistemului trebuie ținut cont de cetățean și de dorințele acestuia, indiferent de doctrina îmbrățișată. Poate servi exemplu actualei opoziții PNL, USR, PMP pentru care capitalul, marele capital și investițiile par a fi reprezentat calul pe care au pariat și care s-a dovedit, alături de alți factori, cel necâștigător.

Revenind la Angela Merkel, aceasta este pe cale de a deveni cel mai longeviv cancelar al Germaniei. Iată ce spune istoria: Merkel împlinește 12 ani în funcția de cancelar. În acest moment, mai longeviv decât ea în această funcție a fost, tot un creștin democrat, primul cancelar al Republicii Federale Germania, emblematicul Konrad Adenauer, care a ocupat funcția 14 ani. Figură legendară a istoriei și politicii europene, Konrad Adenauer a devenit, în 1949, primul cancelar al Republicii Federale Germania (Germania de Vest). Inițial, s-a crezut că Adenauer va fi cancelar doar pentru o perioadă scurtă de timp, având în vedere că avea deja 73 de ani la acea vreme. Cu toate acestea, în ciuda părerii generale, Adenauer, supranumit "Der Alte" — "Bătrânul" a continuat să ocupe această funcție în următorii 14 ani, devenind astfel nu numai cel mai tânăr primar al orașului Köln, ci și cel mai în vârstă cancelar pe care l-a avut Germania vreodată.

Pentru ca această comparație să fie completă trebuie să menționăm că, la fel ca și pe Adenauer, mulți o vad pe Mutty - "Mami", cum e alintată Angela Merkel, ca fiind garantul stabilității germane în plan intern și extern. Decizia de a deschide ușa pentru un milion și jumătate de refugiați, în 2015, a provocat pierderi electorale pentru CDU, dar o parte din terenul pierdut a fost recuperat.

Noi, restul Europei putem doar spera că acest al patrulea mandat în funcția de cancelar a lui Angela Merkel nu va fi unul în „pas de gâscă”(n.a. pas de defilare), prin care Germania, cu atuurile sale să își impună programul economic și politic în restul Europei, ci va fi unul al colaborării în construcția europeană, precum cel al înaintașului său creștin democrat Konrad Adenauer, personaj politic recunoscut ca fiind unul dintre părinții Uniunii Europene.

Comenteaza aceasta stire

O schimbă sau nu o schimbă?

În care este implicat viitorul unor personaje importante, cum este Liviu Dragnea sau Klaus Iohannis, dar și modul în care va decurge confruntarea politică între Stânga și Dreapta. Ca să nu mai vorbim despre factorul extern, aflat și el pe terenul de joc.

Laura Codruța Kovesi, la un capăt de drum

Din această perspectivă, întreaga societate românească este extrem de tensionată. Și, inevitabil, există din toate direcțiile opinii controversate sau chiar scandaloase.

De ce nu cedează DNA Prahova?

O lipsă de reacție din partea celor responsabili ar fi fost fatală. O lipsă de reacție ar fi însemnat nici mai mult nici ai puțin decât recunoașterea integrală a acuzațiilor aduse, ceea ce ar fi echivalat cu depunerea armelor. Operațiune urmată imediat de demisii în lanț, începând cu Laura Codruța Kovesi și mergând până a nivelul structurilor locale.

Scapi de cangrenă doar cu bisturiul

Este deja târziu și mă mir că până acum domnul Tudorel Toader, ministrul Justiției, care în mod constituțional este împuternicit să ia această măsură, nu i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis demiterea Laurei Codruța Kovesi.

Prezidențiale fără Klaus Iohannis

Mă număr printre foarte puținii analiști ai vieții politice care au avansat teza conform căreia Klaus Iohannis va renunța de bună voie și nesilit de nimeni la un al doilea mandat.

Infracțiunea de serviciu

Este vorba de faimosul abuz în serviciu. Presupun că acest fenomen nemaîntâlnit ar fi trebuit să-i pună pe gânduri și pe cei câțiva juriști de marcă din Parlamentul României. În mod straniu însă, nimeni nu pornește de la această premiză pentru ca, făcând o analiză, să identifice cele mai bune soluții de viitor.

România arsă pe grătarul UE

În vorbe sau chiar prin proceduri concrete. Iar promotorii schimbărilor legislative au fost din nou incapabili să prevină ofensiva antiromânească și la fel de incapabili să treacă la contraofensivă.

La DNA, politică de la un cap la altul

Mega escrocheria Microsoft a debutat politic sub aspectul anchetelor penale și s-a stins lamentabil, tot politic. Iar doamna Laura Codruța Kovesi, indiferent ce explicații abracadabrante ne dă, nu a avut încotro. A fost pur și simplu în situația de a pune capacul și de a suna stingerea peste furtul secolului.

A văzut și Iohannis statul paralel

Președintele Klaus Iohannis a avut o intervenție publică, prin care a contestat vehement existența statului paralel. Ceea ce este însă absolut straniu este că el însuși, și asta încă de la începutul mandatului, a pus umărul la edificarea unui stat paralel. Și a făcut-o nu în puterea nopții, ci ziua, în amiaza mare. Printr-un document oficial supus adoptării Parlamentului României. Acest document există. El se numește Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2015-2019. Iar acolo este prezentat pe larg conceptul statului paralel, avut în vedere de Klaus Iohannis.

Tabelul rușinii

Publicăm o situație pe care am intitulat-o ”tabelul rușinii”. Pe bună dreptate. Se va vedea cum România a fost până acum umilită în raport cu alte state în ceea ce privește numărul de europarlamentari raportat la numărul de cetățeni. Vom putea observa cum și în viitor această situație va continua, grație prestației lamentabile a președintelui Klaus Iohannis la ultimul Consiliu European.

Cum reparăm ce a stricat Iohannis?

Solicitând ca, pe cale judecătorească, Forumul Democrat al Germanilor din România să fie declarat ”succesorul de drept a tuturor instituțiilor și organizațiilor germane care au fost desființate prin constrângere”, Klaus Iohannis a solicitat de fapt ca FDGR să devină succesorul Grupului Etnic German, organzație declarată criminală și scoasă în afara legii în 1944.

Iohannis îl reîncarnează pe Hitler

În consecință, în 1999 s-a dispus retrocedarea către FDGR a întregului patrimoniu intrat în posesia statului în 1948. Grupul Etnic German, care fusese creat în 1940, la presiunea Berlinului, printr-un decret semnat de mareșalul Ion Antonescu și având drept purtător de cuvânt Partidul Nazist, i-a transformat pe etnicii germani în luptători SS, circa 80.000 și a sfârșit prin a fi declarat drept organizație criminală de către Puterile Aliate, atât prin Tratatul de Pace cât și prin Convenția de Armistițiu.

Nucleara lui Golban pe capul lui Iohannis

Profesor doctor Radu Golban, stabilit în Elveția și autor al mai multor tratate de economie, lansează o adevărată bombă nucleară împotriva lui Klaus Iohannis. El a apelat la doi reputați specialiști din Germania și din Elveția în drept internațional public, iar aceștia au elaborat ample expertize prin care demonstrează că România a încălcat în mod flagrant atât tratatul de pace încheiat de Marile Puteri după cel de-al Doilea Război Mondial cât și Convenția de Armistițiu. Nici măcar fosta Germania Federală sau Uniunea Sovetică nu și-au permis în timpul Războiului Rece să ignore aceste documente internaționale.

Obiectivul ratat

Dar, înainte de toate, ar trebui să vedem dacă țintele alese de liberali sunt sau nu cele corecte. Dacă nu care cumva aceștia aleargă după cai verzi pe pereți.

Coșmarul Vestului – emanciparea Estului

În ce scop? Ce urmărește Vestul? De ce pentru vestul Europei emanciparea estului Europei reprezintă un coșmar?

Guvernul longeviv

Pentru a avea o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat și pentru a vedea cum ar putea deveni longeviv al treilea Guvern, cel al doamnei Viorica Dăncilă, este indispensabilă o abordare mai profundă a situației politice de la noi. Din perspectiva diviziunii muncii. Între Executiv, partid și Parlament.

O miză excesiv de mare

Între opoziție și putere. Între multinaționale și PSD. Iar în plan extern acest front a fost transferat pentru început la Bruxelles. Urmează să primim și o nouă reacție de la Washington. Se joacă pe Legile Justiției din România excesiv politic în plan intern și excesiv geopolitic în plan extern.

Singurul colac de salvare

Și din Parlament, și din Palatul Victoria, și de la Cotroceni. Cu același rezultat. Ce nu a funcționat? Eu unul am ajuns la concluzia că cel mai puternic motor al emancipării României este educația. Educația nu a funcționat!

Justiția eșuată

Un important expert UE, Gary Cartwright a întocmit un raport prin care solicită nici mai mult nici mai puțin decât instituirea unui moratoriu prin care să se suspende extrădările către România. Și este doar începutul. Ceața de pe ochii oficialilor europeni începe să se ridice. Iar prima consecință este că majoritatea parlamentară este obligată nu să încetinească, ci să accelereze reformarea Justiției.

Înalta Curte a fost umilită

Înalta Curte de Casație și Justiție nu are niciun cuvânt de spus în legătură cu activitatea de legiuitor a Parlamentulul. Magistrații pur și simplu trebuie să aplice legile, astfel cum sunt ele făcute de Parlament. Umilința este maximă.

Liberalii perseverează. În prostie!

Ultimele declarații ale lui Ludovic Orban sunt relevante. Liberalii transpiră pentru a-i determina pe cât mai mulți dintre parlamentarii PSD să voteze împotriva noului Guvern sau pur și simplu să chiulească din Parlament. Speranța liderului PNL este ca, la capătul acestui efort, PSD să se aleagă cu buza umflată. Să constate că nu are Guvern. După care procedura să se poată relua. Între timp, cine știe dacă nu care cumva #Rezist declanșează o revoluție și mătură Stânga de pe scena politică.