duminică, 19 august 2018

În 'pas de gâscă': Angela Merkel devine cel mai longeviv cancelar al Germaniei!

În 'pas de gâscă': Angela Merkel devine cel mai longeviv cancelar al Germaniei!

                                                                                            Editorial de Silviu Molnar

Din perspectiva Uniunii Europene alegerile din Germania sunt la fel de importante ca cele din Franța, dacă ținem cont de faptul că odată cu Brexit –ul, Germania și Franța sunt principalii piloni ai UE și reprezintă cele mai puternice economii europene.

În acest context, bătălia electorală dintre creștin democrați (încadrați în politica europeană populari, neoliberali), conduși de Angela Merkel și socialiști, conduși de fostul președinte al Parlamentului European Martin Schultz, capătă unele conotații care, cu siguranță vor avea repercusiuni asupra întregii Uniuni Europene.

Până ieri, creștin democrații și socialiștii au format în Germania așa numita „Marea Coaliție” și în pofida diferențelor majore de doctrină, programul politic prezentat în campania electorală nu prezintă mari diferențe. Ambele grupări politice sunt pentru consolidarea Uniunii Europene, pentru aceiași deschidere ca și până acum a Uniunii Europene și implicit a Germaniei în politica imigrației, promit noi locuri de muncă, dar și mărirea consistentă a ajutoarelor sociale. Interesant este faptul că oferta electorală a Uniunii Creștin Democrate, dar și a aliaților lor, în principal Uniunea Creștin Socială din Bavaria, deși au o doctrină fundamentată pe protejarea capitalului și care vorbește despre înlăturarea barierelor în dezvoltarea acestuia, promit șomaj zero și o mărire a cuantumului ajutoarelor sociale, întocmai precum o ofertă electorală socialistă. În fine, am venit cu acest exemplu pentru a scoate în evidență faptul că nu numai PSD-ul în România face promisiuni electorale ce sunt considerate de unii nerealizabile. Iată că într-o democrație consolidată, precum Germania, pentru buna funcționare a sistemului trebuie ținut cont de cetățean și de dorințele acestuia, indiferent de doctrina îmbrățișată. Poate servi exemplu actualei opoziții PNL, USR, PMP pentru care capitalul, marele capital și investițiile par a fi reprezentat calul pe care au pariat și care s-a dovedit, alături de alți factori, cel necâștigător.

Revenind la Angela Merkel, aceasta este pe cale de a deveni cel mai longeviv cancelar al Germaniei. Iată ce spune istoria: Merkel împlinește 12 ani în funcția de cancelar. În acest moment, mai longeviv decât ea în această funcție a fost, tot un creștin democrat, primul cancelar al Republicii Federale Germania, emblematicul Konrad Adenauer, care a ocupat funcția 14 ani. Figură legendară a istoriei și politicii europene, Konrad Adenauer a devenit, în 1949, primul cancelar al Republicii Federale Germania (Germania de Vest). Inițial, s-a crezut că Adenauer va fi cancelar doar pentru o perioadă scurtă de timp, având în vedere că avea deja 73 de ani la acea vreme. Cu toate acestea, în ciuda părerii generale, Adenauer, supranumit "Der Alte" — "Bătrânul" a continuat să ocupe această funcție în următorii 14 ani, devenind astfel nu numai cel mai tânăr primar al orașului Köln, ci și cel mai în vârstă cancelar pe care l-a avut Germania vreodată.

Pentru ca această comparație să fie completă trebuie să menționăm că, la fel ca și pe Adenauer, mulți o vad pe Mutty - "Mami", cum e alintată Angela Merkel, ca fiind garantul stabilității germane în plan intern și extern. Decizia de a deschide ușa pentru un milion și jumătate de refugiați, în 2015, a provocat pierderi electorale pentru CDU, dar o parte din terenul pierdut a fost recuperat.

Noi, restul Europei putem doar spera că acest al patrulea mandat în funcția de cancelar a lui Angela Merkel nu va fi unul în „pas de gâscă”(n.a. pas de defilare), prin care Germania, cu atuurile sale să își impună programul economic și politic în restul Europei, ci va fi unul al colaborării în construcția europeană, precum cel al înaintașului său creștin democrat Konrad Adenauer, personaj politic recunoscut ca fiind unul dintre părinții Uniunii Europene.

Comenteaza aceasta stire