miercuri, 13 decembrie 2017

În 'pas de gâscă': Angela Merkel devine cel mai longeviv cancelar al Germaniei!

În 'pas de gâscă': Angela Merkel devine cel mai longeviv cancelar al Germaniei!

                                                                                            Editorial de Silviu Molnar

Din perspectiva Uniunii Europene alegerile din Germania sunt la fel de importante ca cele din Franța, dacă ținem cont de faptul că odată cu Brexit –ul, Germania și Franța sunt principalii piloni ai UE și reprezintă cele mai puternice economii europene.

În acest context, bătălia electorală dintre creștin democrați (încadrați în politica europeană populari, neoliberali), conduși de Angela Merkel și socialiști, conduși de fostul președinte al Parlamentului European Martin Schultz, capătă unele conotații care, cu siguranță vor avea repercusiuni asupra întregii Uniuni Europene.

Până ieri, creștin democrații și socialiștii au format în Germania așa numita „Marea Coaliție” și în pofida diferențelor majore de doctrină, programul politic prezentat în campania electorală nu prezintă mari diferențe. Ambele grupări politice sunt pentru consolidarea Uniunii Europene, pentru aceiași deschidere ca și până acum a Uniunii Europene și implicit a Germaniei în politica imigrației, promit noi locuri de muncă, dar și mărirea consistentă a ajutoarelor sociale. Interesant este faptul că oferta electorală a Uniunii Creștin Democrate, dar și a aliaților lor, în principal Uniunea Creștin Socială din Bavaria, deși au o doctrină fundamentată pe protejarea capitalului și care vorbește despre înlăturarea barierelor în dezvoltarea acestuia, promit șomaj zero și o mărire a cuantumului ajutoarelor sociale, întocmai precum o ofertă electorală socialistă. În fine, am venit cu acest exemplu pentru a scoate în evidență faptul că nu numai PSD-ul în România face promisiuni electorale ce sunt considerate de unii nerealizabile. Iată că într-o democrație consolidată, precum Germania, pentru buna funcționare a sistemului trebuie ținut cont de cetățean și de dorințele acestuia, indiferent de doctrina îmbrățișată. Poate servi exemplu actualei opoziții PNL, USR, PMP pentru care capitalul, marele capital și investițiile par a fi reprezentat calul pe care au pariat și care s-a dovedit, alături de alți factori, cel necâștigător.

Revenind la Angela Merkel, aceasta este pe cale de a deveni cel mai longeviv cancelar al Germaniei. Iată ce spune istoria: Merkel împlinește 12 ani în funcția de cancelar. În acest moment, mai longeviv decât ea în această funcție a fost, tot un creștin democrat, primul cancelar al Republicii Federale Germania, emblematicul Konrad Adenauer, care a ocupat funcția 14 ani. Figură legendară a istoriei și politicii europene, Konrad Adenauer a devenit, în 1949, primul cancelar al Republicii Federale Germania (Germania de Vest). Inițial, s-a crezut că Adenauer va fi cancelar doar pentru o perioadă scurtă de timp, având în vedere că avea deja 73 de ani la acea vreme. Cu toate acestea, în ciuda părerii generale, Adenauer, supranumit "Der Alte" — "Bătrânul" a continuat să ocupe această funcție în următorii 14 ani, devenind astfel nu numai cel mai tânăr primar al orașului Köln, ci și cel mai în vârstă cancelar pe care l-a avut Germania vreodată.

Pentru ca această comparație să fie completă trebuie să menționăm că, la fel ca și pe Adenauer, mulți o vad pe Mutty - "Mami", cum e alintată Angela Merkel, ca fiind garantul stabilității germane în plan intern și extern. Decizia de a deschide ușa pentru un milion și jumătate de refugiați, în 2015, a provocat pierderi electorale pentru CDU, dar o parte din terenul pierdut a fost recuperat.

Noi, restul Europei putem doar spera că acest al patrulea mandat în funcția de cancelar a lui Angela Merkel nu va fi unul în „pas de gâscă”(n.a. pas de defilare), prin care Germania, cu atuurile sale să își impună programul economic și politic în restul Europei, ci va fi unul al colaborării în construcția europeană, precum cel al înaintașului său creștin democrat Konrad Adenauer, personaj politic recunoscut ca fiind unul dintre părinții Uniunii Europene.

Comenteaza aceasta stire

'Politically Correct': despre abrevieri și etichete aberante. Astăzi, despre TFL

Deși sună bine la prima vedere, termenul lasă loc la o serie de întrebări legitime. Prima dintre ele ar fi: oare cele două etichete – „frumos“ și „liber“ – îi definesc cel mai bine pe cei tineri? De ce „frumos“, și nu „inteligent“? Poate pentru că, în era Facebook, Instagram, etc. și a revistelor glossy, adjectivul „inteligent“ este, cumva, desuet?

Greșeala fatală a lui Ludovic Orban

Mișcările de protest, chiar dacă nu au fost spontane și chiar dacă nu au fost legale, pentru că nimeni nu a solicitat o autorizație pentru ele, au avut totuși, până duminică, o legitimitate morală.

Ungaria da, România ba
De Sorin-Lucian Ionescu 11 decembrie 2017

Și mai interesant și surprinzător (pentru unii) este că Ungaria atrage O TREIME din investișiile chineze în Europa Centrală și de Est, deci nu mai e vorba doar de fostele țări comuniste. Iar importurile Chinei din Ungaria (cel mai probabil high tech, că doar nu grîu, oi sau porumb) au cresut în ultima vreme cu 20%! Numai anul trecut, schimburile bilaterale au crescut cu peste 10%, ajungînd la aproape 9 miliarde de dolari, ceea ce face din Ungaria al treilea partener economic și comercial al Chinei din Europa!? Ungaria a fost clar, anul trecut, cea mai importantă sursă de importuri a Chinei din Europa.

Scânteia care îl aruncă în aer pe Liviu Dragnea

În linii mari, PSD este în prezent dominat de trei grupări. Cea mai consistentă este alcătuită din cei care au perceput pericolul statului paralel și care s-au angajat într-o luptă fără precedent împotriva acestuia. În esență, statul paralel este perceput ca fiind tot ce intervine în deciziile importante, fără a avea o legitimitate conferită de Constituție sau de electorat.

La câtă suveranitate renunțăm?

Și dacă pilonii care susțin întregul eșafodaj al gândirii moderne încep să se clatine sau chiar dispar, atunci tot ceea ce știm trebuie reevaluat. Și analizat dintr-o cu totul și cu totul altă perspectivă. Prin urmare, mai este România un stat suveran? Mai este politica noastră externă o expresie a politicii interne? Da sau nu?

Radicalii liberi

Dacă acestea sunt obiectivele reale sau nu, aceasta este o dilemă care va continua să frământe opinia publică. Dacă România este sau nu expusă unor atacuri cum sunt cele reclamate de demonstranți, din nou trebuie să stabilim cu certitudine.

China ciudată
De Sorin-Lucian Ionescu 7 decembrie 2017

Cu siguranță ați mai auzit, referitor la China, sintagme gen țară a contrastelor, exotică sau impresionantă. Dar ciudată? Pentru cetățeanul occidental, chiar și pentru cel european, este.

Gabriel Sandu a fost pedepsit exemplar

Faimosul ”culoar” a funcționat. Culoarul din Justiție. Așa cum l-a denumit Daniel Dragomir, unul dintre foștii șefi ai SRI. Spre deosebire de generalul Dumitru Dumbravă, care i-a spus ”câmp tactic”.

Suntem totemiști

Imaginați-vă un prehominid acum 3.5 milioane de ani. Mic, pipernicit, neajutorat. Se aude un foșnet în ierburi. - O fi vântul, zice. Și era un prădător care tocmai îi închide șansa de a-și transmite prin urmași, genele. Sau e un prădător și fuge... Cu toate că era vântul. O reacție fals pozitivă a celor care au lăsat urmași.

Guvernul umflă bugetul statului paralel

Filozofia bugetului pe 2018 este diferită de viziunea și angajamentul PSD. Din cel puțin trei puncte de vedere. Al învățământului și sănătății. Al investițiilor în obiective de natură să pună în mișcare morișca economică. Al statului paralel.

Ambasadori americani acuzați de trafic de influență

Printr-un amplu document, sunt precizate faptele pentru care aceștia sunt incriminați în dosarul Microsoft. Compania însăși face și ea obiectul sesizării.

Denunț adresat Procurorului General al Statelor Unite

Voi posta de fapt două denunțuri. Unul adresat Procurorului General al Statelor Unite, Jeff Sessions, și altul chiar președintelui Statelor Unite, Donald Trump. Cele două documente au un conținut identic. Informațiile din aceste documente nu pot fi sub nicio formă ignorate de autoritățile din Statele Unite. Și nici nu vor fi.

În România s-a declanșat Războiul Rece!

Din ce în ce mai multe persoane și instituții, nu numai din România ci și din străinătate, sunt antrenate într-un veritabil Război Rece declanșat la București. Disputa acestuia, care îi are drept protagoniști principali, pe de-o parte, pe liderii majorității iar pe de altă parte pe însuși președintele Klaus Iohannis, se desfășoară în jurul a două teme incendiare.

Kovesi 'mama justiției' sau 'mama ei de justiție'!?

Dacă trecem pe lângă faptul că șefa anticorupției se afla la aceiași masă cu un judecat chiar pentru fapte de corupție și asta înaintea unei pronunțării unei decizii ce urmează să o ia, definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casație și Justiție chiar în procesul lui, interesant și cu multe semne de întrebare este unul dintre subiectele abordate la întrunirea acestui ONG și anume „scoaterea în afara legii a PSD”?!

Agenția European-Occidentală a Medicamentului
De Sorin-Lucian Ionescu 21 noiembrie 2017

În România, subiectul relocării Agenției Medicamentului și a șanselor reale ale României în această candidatură a fost cel mai bine acoperit de DC News, în particular de jurnaliștii Val Vâlcu și Bogdan Bolojan. Nimeni n-a scris mai mult ca ei pe subiect.

'Politically Correct' despre isteria autonomiei lui Kelemen Hunor

Aspirațiile minorității maghiare privind obținerea autonomiei teritoriale este un gest cu o importantă semnificație politică, dar utopic din punct de vedere practic.