sîmbătă, 24 martie 2018

În PSD câștigătorul pierde tot

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Indiscutabil, în ofensivă este Mihai Tudose. Acesta acționează pe cel puțin două planuri simultan. 1). Face presiuni, pentru a forța o reorganizare a Guvernului și amenință că, în caz contrar, demisionează. 2). A deschis un război secundar cu ministrul de Interne, identificând în acest scop și un pretext, vizată fiind, în primul și în primul rând, credibilitatea lui Liviu Dragnea. În aceste condiții, este firesc să ne întrebăm cum pot evolua lucrurile în viitorul apropiat.

Liviu Dragnea caută să-și consolideze suținerea exclusiv în interiorul PSD. Indiferent de blaturile pe care le-a făcut în trecut cu Sistemul sau pe care mai este încă dispus să le facă, el nu se poate aștepta la vreo susținere nici din partea SRI, nici din partea DNA, nici din parta lui Klaus Iohannis și, cu atât mai puțin, din direcția factorului extern, pentru care acest personaj, pe drept sau pe nedrept, este declarat indezirabil. Acesta este motivul pentru care el se concentrează pentru a-și mări suprafața de sprijin în teritoriu, în rândul reprezentanților filialelor locale.

În schimb, Mihai Tudose, care este percepul de întreaga opinie publică în mod eronat drept principalul său adversar din PSD, pune mai degrabă accentul pe sprijinul pe care l-ar putea primi din afara partidului. Tocmai fiindcă este oponent al lui Dragnea, e incurajat să acționeze și, sprijinit în acest sens, prin mijloace specifice, atât de către opoziția politică sau civică cât și de către președintele Klaus Iohannis. Ca să nu mai vorbim despre servicii și DNA. Nici ambasadele, în frunte cu cea a Statelor Unite, nu-i sunt ostile lui Mihai Tudose, care, pe drept sau pe nedrept, este perceput drept parte a statului paralel.

Am mai făcut această afirmație și o repet. Dacă Liviu Dragnea va fi înfrânt la capătul acestei luni și chiar în eventualitatea, greu de conceput, în care învingătorul va fi Mihai Tudose, autorii acestei operațiuni sunt alte centre de interes din interiorul PSD și care, din varii motive, i-au devenit ostile lui Dragnea.

Și acum, concret, să vedem ce se poate întâmpla în această lună. 1) Dacă, la Iași, Mihai Tudose va juca cu adevărat cu demisia pe masă, solicitând ultimativ restructurarea Guvernului. Sau dacă renunță. 2) Dacă rămâne consecvent ideii că doamna Carmen Dan, ministrul de Interne, trebuie să demisioneze sau dacă chiar o demite domnia sa în calitate de premier. Sau dacă face un pas înapoi și renunță.

În prima ipoteză, dacă impune restructurarea Guvernului, Mihai Tudose obține încă o victorie zdrobitoare și poate chiar decisivă împotriva lui Liviu Dragnea, restructurarea însemnând că el își va putea face propria echipă la Palatul Victoria, așa cum îl taie capul, partidul și chiar majoritatea parlamentară PSD plus ALDE urmând să se așeze în trena sa. Ceea ce, inevitabil, îl va așeza mai devreme sau mai târziu în fruntea PSD. În plus, va primi o nouă legitimitate din partea Parlamentului, care va fi nevoit să omologheze restructurarea. Dacă renunță, își pierde orice urmă de credibilitate și dovedește că este mult mai slab decât ne-am fi imaginat. Același lucru se va întâmpla și dacă partidul îi refuză restructurarea iar el nu demisionează.

Al doilea scenariu. Strategic, este mai puțin important dacă va câștiga sau nu războiul cu Carmen Dan. Psihologic, este însă decisiv. Premierul a declarat răspicat că doamna Carmen Dan trebuie să demisioneze din funcția de ministru de Intene și asta s-a întâmplat la scurt timp după ce a castrat-o cu brutalitate, făcând un gest fără precedent în istorie, prin refuzul deciziei ministrului de a-l demite pe șeful Poliției. Este adevărat că, în acest moment, poziția doamnei Carmen Dan este vulnerabilizată, că autoritatea ei este cvasi-inexistentă și este a fel de evident că s-a ajuns în această situație nu fiindcă doamna Carmen Dan ar fi greșit cu ceva ci pentru că premierul a provocat acest deznodământ parțial. Nu mai există drum de întors. Pentru a înscrie golul, Mihai Tudose trebuie să meargă până la capăt. Fie îi forțează o demisie doamnei Carmen Dan, fie o demite. Președintele Klaus Iohannis abia așteaptă să-și pună semnătura pe decret. Dacă renunță însă, Mihai Tudose devine un cal mort.

Așadar, în cel puțin două planuri, premierul s-a pus în situația de a juca o partidă politică finală. Sfârșitul său sau al lui Dragnea este aproape. Este mai aproape sfârșitul său decât al lui Dragnea.

Aici, în final, este necesară o precizare. Dragnea pierde chiar dacă aparent câștigă. Este posibil și poate chiar probabil ca Mihai Tudose să iasă înfrânt din această operație. Dar niciodată Dragnea, cât va mai fi în fruntea PSD, nu va mai avea autoritatea de altădată și nu va mai putea conduce cu mână de fier partidul. Să ne imaginăm, fie și numai pentru o secundă, ce coșmar începe pentru Liviu Dragnea din momentul în care va fi pus în situația de a instala, evident cu acordul lui Klaus Iohannis, un nou Guvern la Palatul Victoria. Va avea nevoie de întreaga solidaritate a partidului, pe care va trebui să o negocieze. Sau chiar să o cerșească. Pentru el, nici viitorul nu mai e ce-a fost odată.

Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Capturarea Justiției

S-o luăm pe rând. Lavinia Coțofană își expune drama personală, relatând cum a fost măturată de la judecătoria din Arad ca pedeapsă pentru că a descoperit, chiar în interiorul acestei instituții, operațiuni financiare ilegale, pe care le-a semnalat la CSM. Dar dincolo de executarea acestei judecătoare, care în sine este un fapt scandalos, ni se înfățișează încă un mecanism diabolic, care a condus la capturarea Justiției și la edificarea statului paralel. Am aflat și m-am crucit. Iar acum puteți să vă cruciți și dvs. Serviciul Român de Informații face training cu judecătorii și procurorii.

S-au pierdut scrisorile?

Oare s-au pierdut somațiile scrise ale Comisie din arhivele Ministerului Justiției? Știm acum că toate depeșele îi erau adresate ministrului Justiției. Indiferent cine a fost acesta.

Aștept despăgubiri! Mari!

Dar începe calvarul pentru ANI. Fiindcă îi cer despăgubiri substanțiale. Pe care sper din tot sufletul să le plătească cei vinovați. Nu dumneavoastră sunteți vinovați. Ci ei.

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat.

Putin al Rusiei

Este vital pentru orice analiză care vizează Federația Rusă sau care îl are drept țintă pe Vladimir Putin să răspundem corect la întrebarea dacă la început a fost oul sau găina. Este Federația Rusă, așa cum o vedem azi, produsul marketat al lui Vladimir Putin? Sau Vladimir Putin, conducătorul acestui stat, este produsul Rusiei? Am toate motivele să afirm că ambele aserțiuni sunt corecte, dar că, puse într-o relație reciprocă, fără a se anula reciproc, se potențează una pe alta.

Listele negre ale statului paralel

În toți acești ani în care o inchiziție a electrocutat România, distrugând oameni politici, oameni de afaceri, capital românesc și, înainte de toate, distrugând destine, noi ne-am închipuit că Traian Băsescu este cauza tuturor relelor.

Dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu: 'Să pui în pericol viața pacienților și practic să recurgi la șantaj, e un act de o gravitate extraordinară'

În plenul Parlamentului European dr. Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut factorilor de decizie europeni reanalizarea regulamentelor și regulilor de funcționare ale producătorilor și distribuitorilor europeni de medicamente.

Gustul amar al victoriei

Liviu Dragnea a câștigat. Și-a zdrobit literalmente toți adeversarii interni. La vârf dispune de o nouă conducere. Care va îndeplini necondiționat și întocmai toate...

Traian Băsescu, între statul paralel și România Mare

O spun ca unul care se numără printre acuzatorii săi. În același timp, niciunul dintre acești analiști nu remarcă faptul că Traian Băsescu duce astăzi cea mai importantă campanie pentru România Mare. Iar din această perspectivă ne aflăm toți într-o gravă eroare. Haideți să încercăm să-i dăm totuși Cezarului ce-i al Cezarului.

Corupția invizibilă

Iar în cele ce urmează voi utiliza trei exemple, pentru a fi cât mai explicit. De la escrocheriile Bechtel și Microsoft, la mega-escrocheria preconizată cu uriașul zăcământ de gaze naturale, care urmează să fie exploatat din platforma continentală a Mării Negre.

Mega atac la siguranța națională

Obiectivul jafului preconizat înseamnă în cifre nu mai puțin de 84 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Este vorba de întreg perimetrul denumit Neptun Deep de pe platforma continentală a Mării Negre. O uriașă bogăție naturală. Conform Constituției, resursele sunt proprietatea publică a statului. În realitate, tocmai sunt pe cale să fie în totalitate cedate unor concerne private cu capital străin. Sub acest aspect, atacul la siguranța națională este maxim.

Izmeneala Coldea-Maior-Dragnea

Primul și cel mai recent numitor comun al celor trei personaje este că fiecare, în felul lui, se izmenește în raport cu prezența și prestația sa în fața Comisiei de control a activității Serviciului Român de Informații. George Maior vine la Comisie doar când aterizează în România și atunci spune jumătăți de adevăruri și minciuni integrale. Florian Coldea ba vine, ba e răcit, ba revine, dar tot nu ajunge să dea piept cu parlamentarii. Iar Liviu Dragnea se cere insistent de trei luni la Comisie, în timp ce subordonatul său, Claudiu Manda, îl tot amână. Frustrare mare din toate direcțiile.

Trădare națională pe resurse!

În ceea ce privește parteneriatul dintre OMV-Petrom și Exxon-Mobile pentru exploatarea perimetrului Neptun Deep, acesta continuă să reprezinte un interes major, atât pentru statul român, cât și pentru investitori.” Dar de ce atâta agitație?

Clasamente la corupți? Cum se mânăresc statisticile?

Prin arestările televizate, prin cătușiada continuă și prin deschiderea de dosare, DNA a creat, în ultimii cinci ani, impresia de nestrămutat că România este o țară profund coruptă, că întreaga clasa politică este compusă din infractori condamnați și că singura soluție pentru ieșirea din această situație este Laura Codruța Kövesi.

Cine este struțul PSD?

Solicitând în mod imperativ ca Justiția să-și rezolve singură problemele, fără nicio intervenție a factorului politic, el a pus pe masă, la schimb, două posibile trofee: spațiul Schengen și ridicarea MCV-ului. Este un șantaj elegant. Atâta doar că cei șantajați adoptă politica struțului. Cine este struțul PSD?

Când cifrele DNA nu mint

Și, ca de obicei, a oferit cifre. Cifre care nu mint. Așa cum, cu emfază, ne-a atenționat președintele Klaus Iohannis. Să traducem aceste cifre care nu mint.

Executarea lui Daniel Zamfir

O face în mod public. Lipsit de echivoc. În plus, îl ștampilează drept populist. Practic, Ludovic Orban îi arată ușa lui Daniel Zamfir.

Contraofensiva lui Liviu Dragnea

Și nu oricum. El a preluat pur și simplu mișcarea politică a adversarilor săi interni, ducând-o mai departe. Și confiscând în beneficiu propriu, chiar și forța pe care aceștia au imprimat-o loviturii împotriva sa. Dacă ei au vrut Congres Extraordinar, iată, îl face Dragnea.

Autodemascarea

Iar demascarea este atât de clară încât nu mai lasă niciun fel de dubiu în ceea ce privește maniera în care șefa instituției anticorupție și procurorul general Augustin Lazăr înțeleg să intervină brutal în viața publică, excedându-și atribuțiile și competențele. Așa s-a ajuns în situația în care, cu o uluitoare promtitudine, domnul Tudorel Toader este acuzat că a încălcat în mod grav legea. Pentru moment, doar verbal.

Ștafeta otrăvită

Aproape fără excepție, contestatarii doamnei Laura Codruța Kovesi se întreabă ce l-a apucat pe preedintele Klaus Iohannis. Cum de a reacționat atât de promt un personaj cu reacții în mod obișnuit lente? De ce atât de vehement, încât mai-mai nu și-a lăsat nicio altă cale de ieșire din această situație, cu excepția unei respingeri a solicitării ministrului Justiției? Există un atu pe care îl ține președintele în mânecă? Sau asistăm pur și simplu la debutul unei negocieri în termeni extrem de duri?