miercuri, 17 ianuarie 2018

În PSD câștigătorul pierde tot

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Indiscutabil, în ofensivă este Mihai Tudose. Acesta acționează pe cel puțin două planuri simultan. 1). Face presiuni, pentru a forța o reorganizare a Guvernului și amenință că, în caz contrar, demisionează. 2). A deschis un război secundar cu ministrul de Interne, identificând în acest scop și un pretext, vizată fiind, în primul și în primul rând, credibilitatea lui Liviu Dragnea. În aceste condiții, este firesc să ne întrebăm cum pot evolua lucrurile în viitorul apropiat.

Liviu Dragnea caută să-și consolideze suținerea exclusiv în interiorul PSD. Indiferent de blaturile pe care le-a făcut în trecut cu Sistemul sau pe care mai este încă dispus să le facă, el nu se poate aștepta la vreo susținere nici din partea SRI, nici din partea DNA, nici din parta lui Klaus Iohannis și, cu atât mai puțin, din direcția factorului extern, pentru care acest personaj, pe drept sau pe nedrept, este declarat indezirabil. Acesta este motivul pentru care el se concentrează pentru a-și mări suprafața de sprijin în teritoriu, în rândul reprezentanților filialelor locale.

În schimb, Mihai Tudose, care este percepul de întreaga opinie publică în mod eronat drept principalul său adversar din PSD, pune mai degrabă accentul pe sprijinul pe care l-ar putea primi din afara partidului. Tocmai fiindcă este oponent al lui Dragnea, e incurajat să acționeze și, sprijinit în acest sens, prin mijloace specifice, atât de către opoziția politică sau civică cât și de către președintele Klaus Iohannis. Ca să nu mai vorbim despre servicii și DNA. Nici ambasadele, în frunte cu cea a Statelor Unite, nu-i sunt ostile lui Mihai Tudose, care, pe drept sau pe nedrept, este perceput drept parte a statului paralel.

Am mai făcut această afirmație și o repet. Dacă Liviu Dragnea va fi înfrânt la capătul acestei luni și chiar în eventualitatea, greu de conceput, în care învingătorul va fi Mihai Tudose, autorii acestei operațiuni sunt alte centre de interes din interiorul PSD și care, din varii motive, i-au devenit ostile lui Dragnea.

Și acum, concret, să vedem ce se poate întâmpla în această lună. 1) Dacă, la Iași, Mihai Tudose va juca cu adevărat cu demisia pe masă, solicitând ultimativ restructurarea Guvernului. Sau dacă renunță. 2) Dacă rămâne consecvent ideii că doamna Carmen Dan, ministrul de Interne, trebuie să demisioneze sau dacă chiar o demite domnia sa în calitate de premier. Sau dacă face un pas înapoi și renunță.

În prima ipoteză, dacă impune restructurarea Guvernului, Mihai Tudose obține încă o victorie zdrobitoare și poate chiar decisivă împotriva lui Liviu Dragnea, restructurarea însemnând că el își va putea face propria echipă la Palatul Victoria, așa cum îl taie capul, partidul și chiar majoritatea parlamentară PSD plus ALDE urmând să se așeze în trena sa. Ceea ce, inevitabil, îl va așeza mai devreme sau mai târziu în fruntea PSD. În plus, va primi o nouă legitimitate din partea Parlamentului, care va fi nevoit să omologheze restructurarea. Dacă renunță, își pierde orice urmă de credibilitate și dovedește că este mult mai slab decât ne-am fi imaginat. Același lucru se va întâmpla și dacă partidul îi refuză restructurarea iar el nu demisionează.

Al doilea scenariu. Strategic, este mai puțin important dacă va câștiga sau nu războiul cu Carmen Dan. Psihologic, este însă decisiv. Premierul a declarat răspicat că doamna Carmen Dan trebuie să demisioneze din funcția de ministru de Intene și asta s-a întâmplat la scurt timp după ce a castrat-o cu brutalitate, făcând un gest fără precedent în istorie, prin refuzul deciziei ministrului de a-l demite pe șeful Poliției. Este adevărat că, în acest moment, poziția doamnei Carmen Dan este vulnerabilizată, că autoritatea ei este cvasi-inexistentă și este a fel de evident că s-a ajuns în această situație nu fiindcă doamna Carmen Dan ar fi greșit cu ceva ci pentru că premierul a provocat acest deznodământ parțial. Nu mai există drum de întors. Pentru a înscrie golul, Mihai Tudose trebuie să meargă până la capăt. Fie îi forțează o demisie doamnei Carmen Dan, fie o demite. Președintele Klaus Iohannis abia așteaptă să-și pună semnătura pe decret. Dacă renunță însă, Mihai Tudose devine un cal mort.

Așadar, în cel puțin două planuri, premierul s-a pus în situația de a juca o partidă politică finală. Sfârșitul său sau al lui Dragnea este aproape. Este mai aproape sfârșitul său decât al lui Dragnea.

Aici, în final, este necesară o precizare. Dragnea pierde chiar dacă aparent câștigă. Este posibil și poate chiar probabil ca Mihai Tudose să iasă înfrânt din această operație. Dar niciodată Dragnea, cât va mai fi în fruntea PSD, nu va mai avea autoritatea de altădată și nu va mai putea conduce cu mână de fier partidul. Să ne imaginăm, fie și numai pentru o secundă, ce coșmar începe pentru Liviu Dragnea din momentul în care va fi pus în situația de a instala, evident cu acordul lui Klaus Iohannis, un nou Guvern la Palatul Victoria. Va avea nevoie de întreaga solidaritate a partidului, pe care va trebui să o negocieze. Sau chiar să o cerșească. Pentru el, nici viitorul nu mai e ce-a fost odată.

Editorial de Sorin Roșca Stănescu

Comenteaza aceasta stire

Viorica Dăncilă – 'Doamna de Fier' a României

Nominalizarea Comitetului Executiv al PSD pentru funcția de premier al României în persoana doamnei Viorica Dăncilă este schimbarea de paradigmă de care avea nevoie PSD. Afirm acest lucru la puțin timp după nominalizare și cred că, din foarte multe puncte de vedere, este alegerea corectă. Prima femeie premier al României capătă contur în persoana unei doamne a politicii românești în adevăratul sens al cuvântului. Fidelă partidului și politicii social democrate, Viorica Dăncilă are un background care cu greu ar putea fi contestat.

La mâna președintelui

Nu are importanță pentru moment în ce circumstanțe a făcut-o. Nu se va ajunge la repetarea rușinosului procedeu al automoțiunii de cenzură pentru dărâmarea în Parlament de către PSD a propriului premier. Urmează să aflăm cum reacționează președintele Klaus Iohannis.

Și dacă Tudose nu se lasă?

Dar dacă Tudose nu se lasă? Dacă are niște ași în mânecă? Dacă se confirmă că este o dronă? Să vedeți în ce scenariu putem intra.

În PSD câștigătorul pierde tot

În timp ce Liviu Dragnea aleargă prin filiale, într-o operațiune tipică de campanie electorală, în Palatul Victoria, Mihai Tudose se pregătește. De un război pe care îl crede final. Fiecare dintre cei doi protagoniști acționează conform unui model propriu. Finalmente însă, scopul urmărit este acela de a obține un număr cât mai mare de susținători la sfârșitul acestei luni, când se va produce confruntarea de la Iași.

Tăriceanu atacă la baionetă

Mai necesar chiar decât noaptea cuțitelor lungi din PSD. El atacă în forță controversata temă a înarmării României. Dintr-o altă perspectivă, a parteneriatuui strategic consolidat cu Statele Unite.

Bădălău face jocul și câștigă PSD

În timp ce analiștii vorbeau din ce în ce mai insistent despre doi poli de putere în PSD, cel mai important fiind reprezentat de Liviu Dragnea și celălalt de nou sositul în competiția finală Mihai Tudose, eu am afirmat constant că sunt trei poli de putere. Și am atras atenția asupra influenței din ce în ce mai mari pe care o are Niculae Bădălău.

Război în statul paralel. Miza e PSD!

Dragnea poate juca sau nu cu demisia pe masă. Dacă o face, fiecare dintre părți speră la un rezultat decisiv în favoarea ei. Ar fi, deci, o provocare în dublu sens. Între atât de multe necunoscute, există totuși și o certitudine. Momentul este bine ales. Pentru că PSD, practic, nu are în acest moment vreun adversar suficient de puternic pentru a-i lua locul la guvernare.

Ziariști cumpărați la bucată. Sau în vrac
De Neptun TV 7 ianuarie 2018

Adică la grămadă, cu toate redacțiile pe care le dirijează. Ceea ce înseamnă că, la rândul lor, au intoxicat alți ziariști sau i-au transformat pur și simplu în unelte numai bune de executat diversiuni media. Și sunt doar două exemple. Atâta tot!

V4 sau V8?

Dar noua solidaritate este întrucâtva sub semnul întrebării. Ce urmăresc statele de la Visegrad în cele două formule? Ce șanse au ele de a-și impune din ce în ce mai energic interesele în fața nucleului dur al Uniunii Europene? Unde este interesul României?

Paradisul SRI

Sub ultimii trei prim-miniștri, Victor Ponta, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, media salariilor din această instituție a crescut exponențial, ajungând la 4.500 de lei pe lună. A crescut și numărul pensionarilor de lux, SRI numărând în prezent 10.410, de la 8.800 cât erau în 2011. Cum se explică acest fenomen?

Când Elena Udrea va vorbi...

2018 este anul în care, inevitabil, Elena Udrea va vorbi. În 2018 ea va fi pusă literalmente la zid. Va primi o condamnare după gratii. Acest deznodământ, corect sau incorect, nu mai poate fi evitat. La fel cum reacția previzibilă a Elenei Udrea nu lasă loc la prea multe incertitudini. Mulți dintre cei care au încercat să se decupleze de ea vor plăti, la pachet, o factură publică. Morală. Dar care poate deveni și penală.

Retragerea SRI din politică

Sunt zile în care analiștii se întrec în predicții despre 2018. Dar nicio prognoză nu poate sta în picioare, fără a avea un răspuns la întrebarea din titlu. Dacă SRI se retrage din politică, este una. Dacă SRI nu se retrage și continuă să supravegheze populația în masă, în scopul utilizării politice a informațiilor astfel obținute, este cu totul și cu totula alta. Prin urmare, eu unu mă încumet să încerc un răspuns.

Ambasadorii și orbul găinii

Unii ambasadori ai statelor europene acreditați la București, dacă nu sunt rău intenționați atunci ei suferă de orbul găinii. Este o expresie românească, pe care dânșii au cum să o înțeleagă întrucât, după cum au declarat, dispun de traducători. Întâmplător sau nu, ambasadorii la care mă refer, care se declară printr-o petiție colectivă îngrijorați de modificările aduse legilor Justiției, fac parte din nucleul dur al UE, construit în jurul Germaniei și care încă mai susține teza unei comunități cu mai multe viteze. Unde, evident, doar ei își asumă viteza cea mai mare. Așadar, aceștia se pregătesc să dea de pământ cu Parlamentul suveran al României, dar nu sunt la curent cu ceea ce, de fapt, s-a întâmplat în forul legiuitor al acestei țări. Am să le spun eu câte ceva.

Supravegherea în masă

România a făcut și face obiectul unor experimente. Cum a fost de pildă într-un trecut nu prea îndepărtat, în anii stalinismului, experimentul Pitești. În prezent, avem experimentul DNA. Și simultan mai avem și experimentul supravegherii în masă a românilor. Cât de nocive sunt asemenea practici este destul de ușor de evaluat. De ce anume am devenit un laborator de cobai mai întâi al Estului și, acum, al Vestului, iată o întrebare pentru care merită să facem efortul de a găsi un răspuns.

Inteligență marca SRI

Domnul Marincea ne anunță că investigațiile au ajuns la un alt nivel. După atât de multe zile și nopți, în care presupun că agenții SRI au gândit neobosit, fiind ajutați de Ministerul de Interne și Procuratură, care sunt organe de investigații, ne comunică următoarele.

Discordie pe frontul radicalilor liberi

Adevărata noutate constă în faptul că s-a putut observa cât de dezbinat este frontul #Rezist. Opoziția civică, la fel ca și opoziția politică.

Sub greutatea crimei

Sub greutatea acestui omor, săvârșit în ziua de Crăciun, am trăit până acum. Și nu sunt motive care să sugereze că vom ridica asasinatul de pe conștiința românilor. Și că îl vom atribui adevăraților responsabili.

Palatul Victoria va fi luat cu asalt

Pe aceleași rețele de socializare a fost făcută o paralelă între evenimentele din decembrie 1989 și ceea ce urmează în România acestui sfârșit de an.

Orban ia bătaie de la Cioloș

Scorul dintre cei doi pe internet este năucitor. Dacian Cioloș îl calcă literalmente în picioare pe Ludovic Orban. În ceea ce priveste numărul de afișări. În ceea ce privește numărul de like-uri. Dar și de distribuiri. Ceea ce este straniu e că mesajele celor doi sunt de același tip. Nici conținutul și nici modul de exprimare nu diferă prea mult. Să fi devenit Cioloș peste noapte atât de popular în comparație cu Ludovic Orban? Sau explicația acestui fenomen paranormal trebuie căutată în altă parte?

Statul paralel a ucis și ucide

Trimisă de statul paralel. În misiune. Și teleghidată de o altă dronă, însuși premierul României, Mihai Tudose. Nici nu a venit bine și a reușit o primă performanță. 36 de milioane de euro mai puțin pentru Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sumă de care beneficiază ”industria”. Cum a reușit? Care sunt dedesubturile? Cine este acest Laurențiu Teodor Mihai, adus președinte la Casa Națională?

PNL, o nouă greșeală capitală

Inițial, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunțat în mod ferm că va ataca noile legi la Curtea Constituțională.