vineri, 22 februarie 2019

În relația București - Tel Aviv, Klaus Iohannis este precum elefantul în magazinul de porțelanuri

În relația București - Tel Aviv, Klaus Iohannis este precum elefantul în magazinul de porțelanuri

În una dintre cele mai sensibile teme de politică externă, recte mutarea capitalei Israelului de la Tel-Aviv la Ierusalim și implicit mutarea Ambasadei României, Klaus Iohannis demonstrează că principala atribuție a funcției de președinte e o pălărie prea mare pentru el.

Precum un elefant în magazinul de porțelanuri, Klaus Iohannis dovedește că nu știe cum să meargă, fără să producă cioburi. Ultima gafă, care mie mi se pare de “proporții biblice” având în vedere înălțimea funcției, a fost declarația despre scopul vizitei lui Liviu Dragnea în Israel, al cărei mesaj a fost unul asemănător mesajelor adepților teoriei conspirației și care din surse obscure împânzesc social media și care vorbesc de israelieni ca fiind manipulatorii din umbră ai lumii. 

Klaus Iohannis să spui din funcția de Președinte al României o frază de genul: „Cine știe ce înțelegeri secrete face Dragnea cu evreii ?!” e un gest care depășește calificativul unei simple inabilități politice sau a unei deficiențe de a vorbi în limba română. Coroborată cu declarația de mai târziu, după ce au început să apară criticile și în care, în loc de „dresul busuiocului”, bagi o scuză penibilă, dar spui că „am spus ce am spus” frizează penibilul, fie el și prezidențial, indiferent de răfuiala pe care crezi că o ai cu Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă.

Dacă ar fi să disecăm metodic afirmația „Cine știe ce înțelegeri secrete face Dragnea cu evreii ?!” oricum am da-o nu iese bine! 

În primul rând, involuntar, lași impresia că în evaluarea situației pornești de la premisa că oficialii Israelului sunt capabili de o înțelegere secretă cu cel ce în retorica ta este definit ca fiind „machiavelicul Dragnea ”. Este un lucru care de la înălțimea unei funcții, cea de președinte, al cărei principal atribut este politica externă și reprezentarea externă a României, îți este interzis să o spui, dacă dorești cu adevărat o relație specială cu unul dintre cele mai importante state ale planetei. 

Apoi, inabilitatea ta sau subconștientul ți-a dictat ca în același context, în care folosești sintagma „înțelegeri secrete” să numești poporul lui Israel cu expresia aproape peiorativă de „evrei”. Nefericită declarație, mai ales că în nazismului german, unul dintre marșurile acelor vremuri criminale, avea un  vers cumplit – „Să curgă sânge de evreu”!

   Editorial de Silviu Molnar

Ar putea sa va intereseze:

Comenteaza aceasta stire