miercuri, 25 aprilie 2018

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

În România vânarea opozanților politici nu trebuie să fie o infracțiune dusă la rangul de secret de stat

În contextul clarificării abuzurilor sistematice ale justiției, solicitarea Premierului României Viorica Dăncilă de desecretizare a protocoalelor secrete încheiate între instituțiile de forță din România, cu scopul deschiderii de dosare penale opozanților „Deep state” devine cea mai importantă acțiune de deconspirare a statului paralel.

Inițiativa este mult mai importantă, din punctul de vedere al consecințelor, decât dezvăluirile, cu același subiect, ale lui Sebastian Ghiță sau ale lui Marian Vanghelie. “Zicerile” lui Ghiță sau ale lui Vanghelie sunt interesante pentru că atribuie personaje fenomenului de confiscare a statului și pentru că descriu, cu lux de amănunte, metodele prin care s-a realizat acest lucru, dar fie vorba între noi sunt doar remix-uri ale unui șlagăr deja cântat. 

În schimb, solicitarea premierului se bazează pe prevederile legale potrivit cărora se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcării legii. Dacă desecretizarea se va realiza, semnatarii acestor documente și responsabilii care le-au secretizat se pot alege cu dosare penale pentru abuz în serviciu, dacă cineva va avea curaj să le instrumenteze. Mai mult o serie de condamnări și dosare penale instrumentate în baza acestor protocoale riscă să devină nule, datorită ilegalităților comise în etapa urmăririi penale.

De altfel, nu este greu să îți dai seama că solicitarea lui Viorica Dăncilă a produs panică. Este îndeajuns să te uiți în și la mijloacele media cunoscute ca fiind arondate așa zisului stat paralel și vei observa că este unul din rarele cazuri în care câteva componente ale mass-media, al cărei rol este acela de a informa cetățeanul, se opun unui act de informare.

Mă uitam zilele trecute la unul din posturile de televiziune arondate sistemului, unde un cunoscut analist se pronunța împotriva desecretizării acestor protocoale. O făcea atât de vehement de am crezut că va face apoplexie, în direct, în studio. Mă întrebam dacă e cazul să sun sau nu la urgențe și să anunț că moare unu'. Mă gândeam că moare în fața mea și riscam să devin complice măcar prin omisiune. Ce dacă ne despărțea ecranul televizorului, ce nu s-au mai văzut dosare în care s-au dat condamnări pe prezumția de comitere a faptelor prin telepatie? Probabil, dacă exista interes, după procurorii DNA puteam fi acuzat chiar de făptuire, deoarece intuiam că guru va avea un accident vascular și refuzam să îi dau dreptate!

Mă și gândesc cum ar fi sunat, la anchetă, reproșurile unuia ca procurorul zis Portocală: Puteai măcar să dai și tu din cap a aprobare, măcar așa la haules, pentru a preveni decesul omului!

Editorial de Silviu Molnar

Comenteaza aceasta stire

Coautor la înalta trădare

Înseamnă că la vârful ei a existat un al treilea personaj care poate fi acuzat de înaltă trădare. Ghici cine era ministrul Apărării când s-a declanșat operațiunea? Gabriel Oprea.

Talibanii foamei

Mișcarea Occupy, demonstrațiile pentru egalitatea de sexe, demonstrațiile pentru nediferențierea sexelor sau alte idealuri utopice, născute în laboratoarele unor "gânditori cu bască", finanțați de puzderia de ONG-uri de dreapta, ce papă banii exponenților serioși ai marelui capital sau ai corporațiilor, al căror scop este acela de a nu pierde pozițiile de lideri ai profiturilor.

Dovada simbiozei SRI-DNA

Săptămâna Patimilor nu s-a încheiat. Vor urma și altele. Statul paralel va fi călcat cu trenul. Ceea ce veți afla și veți vedea sunt probe furnizate de maiorul SRI Daniel Florea. Care astăzi trage ponoasele pentru că, în urmă cu mai mulți ani, înțelegând că se încalcă legea, a încercat să împiedice mizeria.

Taberele de vară SRI și traseul secretelor de stat

Acum, lucrurile s-au schimbat. Conținutul protocolului încheiat între Serviciul Român de Informații și Parchetul General, în ambele sale versiuni – fiindcă există unele diferențe între documentele aflate în arhiva celor două instituții – se referă la modul în care urmează să lucreze, să colaboreze sau, cum spune doamna Kovesi, să conlucreze sau, cum spun eu, să fuzioneze procurorii cu ofițerii SRI.

Cursul de semantică al doamnei Kovesi

La nicio săptămână după ce l-a amenițat cu un proces pe Sebastian Ghiță, răspunzându-i astfel „inculpatului”, din nou doamna Laura Codruța Kovesi iese la rampă. De această dată, pentru a ține un curs de semantică. Făcând diferența specifică dintre colaborare și cooperare. Cu trimitere expresă la faimoasele protocoale. Despre care până de curând a spus că nici măcar nu existau. Tot o chestiune de semantică.

Cercul vicios al protocoalelor

S-a ajuns într-o situație imposibilă. Tipică pentru un stat cu o democrație eșuată. Rapoartele de activitate ale Serviciului Român de Informații din 2015, 2016 și 2017, dacă Parlamentul își face datoria, trebuie analizate și este obligatoriu să primească un vot. Fie de aprobare, fie de respingere. În caz contrar, legile acestui stat vor fi ignorate și în 2018, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Parlamentul este însă legat de mâini și de picioare. Așa cum am demonstrat ieri, succint, pe pagina mea de Facebook. Veți vedea că blocajul e total.

Cercul vicios al protocoalelor

Fie de aprobare, fie de respingere. În caz contrar, legile acestui stat vor fi ignorate și în 2018, așa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Parlamentul este însă legat de mâini și de picioare. Așa cum am demonstrat ieri, succint, pe pagina mea de Facebook. Veți vedea că blocajul e total.