vineri, 22 februarie 2019

Încă un motiv pentru scumpirea asigurărilor RCA: din cauza companiilor falimentare, fondul Carte Verde a scăzut dramatic!

Încă un motiv pentru scumpirea asigurărilor RCA: din cauza companiilor falimentare, fondul Carte Verde a scăzut dramatic!

Fondul administrat de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a scăzut la mai puțin de jumătate în ultimul an, în condițiile falimentului Astra Asigurări. Organizația care reprezintă România în rețeaua internațională Carte Verde are de încasat peste 17 milioane de euro de la Fondul de Garantare a Asiguraților, însă ritmul în care FGA efectuează plățile este mult sub cel în care BAAR achită daune.

În aceste condiții, arată sursele Profit.ro, este foarte posibil ca în următoarea perioadă să fie nevoie de încă o majorare a cotizației asigurătorilor către Fondul Carte Verde, ceea ce ar echivala și cu o scumpire a tarifelor RCA, după expirarea perioadei de plafonare la jumătatea lunii mai, scrie profit.ro.

De altfel, prin statut, dacă nivelul deținerilor scade sub 7 milioane de euro, cotizația crește automat.

Contribuția firmelor de asigurare a mai crescut anul acesta, în momentul în care Fondul a scăzut sub 11 milioane de euro. În prezent, la dispoziția BAAR mai sunt puțin peste 7 milioane de euro.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții FGA au arătat că BAAR a trimis 5.356 de cereri de plată cu o valoare totală de peste 17,2 milioane de euro. Majoritatea acestor cereri vizează societatea Astra Asigurări.

Probleme cu plățile vor fi însă și pentru Carpatica Asig, societatea care are, de asemenea, licența ridicată, dar și pentru City Insurance care a acumulat întârzieri importante în cee ace privește plata daunelor provocate în străinătate de clienții săi cu RCA.

Ce riscă BAAR și România 

Dacă vreunul dintre membrii Biroului (societățile care vând RCA în România) acumulează datorii restante în afara țării, aceste datorii vor fi achitate automat din fondul Carte Verde. Membră a organizației era și Astra Asigurări, astăzi în faliment.

Mai mult, Astra era cea mai activă societate în ceea ce privește vânzările de RCA pentru românii din afara țării și pentru șoferii profesioniști, motiv pentru care avea și cele mai multe daune de plătit peste graniță.

Din informațiile noastre, BAAR achită, lunar, până la 2 milioane de euro în contul Astra. Dacă la aceste sume s-ar mai adăuga și restanțele City și Carpatica, ar fi o problemă serioasă. BAAR a mărit cotizația membrilor, la 2% din primele brute încasate din RCA, pentru că disponibilitățile Fondului Carte Verde au scăzut sub 11 milioane de euro.

BAAR este formată din toți asigurătorii care vând RCA în România și este parte a Consiliului Birourilor Auto de la Bruxelles. Acest sistem, cunoscut drept sistemul Carte Verde, a fost conceput pentru a garanta plata daunelor transfrontaliere.

Comenteaza aceasta stire

Sfaturi de la polițiști pentru circulație în siguranță pe vreme rea! Nu vă angajați în depășiri riscante
De Neptun TV 12 februarie 2019

Pentru o călătorie în siguranță, în contextul avertizărilor meteorologice, polițiștii vă sfătuiesc să circulați cu viteză redusă și să nu vă angajați în depășiri riscante.

Mii de vehicule verificate în trafic de RAR anul trecut prezentau pericol de accidente. Componentele la care au fost descoperite cele mai multe probleme
De Mediafax 11 februarie 2019

Registrul Auto Român a verificat, anul trecut, din punct de vedere tehnic în trafic, 67.807 vehicule, în toată țara, și a constatat că aproape jumătate dintre acestea erau neconforme, informează un comunicat al autorității.

ATENȚIE, ȘOFERI! Schimbări ale taxei de drum pentru transportatorii care circulă în Ungaria, din 3 februarie
De Neptun TV 29 ianuarie 2019

MAE anunță că, de la 3 februarie, transportatorii care tranzitează Ungaria vor fi obligați să introducă noi informații în sistemul de colectare a taxelor de drum HU-GO, precum marca autovehicului, certificatul de înmatriculare și anul fabricației, pentru verificarea încadrării în normelor de poluare