joi, 13 decembrie 2018

Încă un motiv pentru scumpirea asigurărilor RCA: din cauza companiilor falimentare, fondul Carte Verde a scăzut dramatic!

Încă un motiv pentru scumpirea asigurărilor RCA: din cauza companiilor falimentare, fondul Carte Verde a scăzut dramatic!

Fondul administrat de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a scăzut la mai puțin de jumătate în ultimul an, în condițiile falimentului Astra Asigurări. Organizația care reprezintă România în rețeaua internațională Carte Verde are de încasat peste 17 milioane de euro de la Fondul de Garantare a Asiguraților, însă ritmul în care FGA efectuează plățile este mult sub cel în care BAAR achită daune.

În aceste condiții, arată sursele Profit.ro, este foarte posibil ca în următoarea perioadă să fie nevoie de încă o majorare a cotizației asigurătorilor către Fondul Carte Verde, ceea ce ar echivala și cu o scumpire a tarifelor RCA, după expirarea perioadei de plafonare la jumătatea lunii mai, scrie profit.ro.

De altfel, prin statut, dacă nivelul deținerilor scade sub 7 milioane de euro, cotizația crește automat.

Contribuția firmelor de asigurare a mai crescut anul acesta, în momentul în care Fondul a scăzut sub 11 milioane de euro. În prezent, la dispoziția BAAR mai sunt puțin peste 7 milioane de euro.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții FGA au arătat că BAAR a trimis 5.356 de cereri de plată cu o valoare totală de peste 17,2 milioane de euro. Majoritatea acestor cereri vizează societatea Astra Asigurări.

Probleme cu plățile vor fi însă și pentru Carpatica Asig, societatea care are, de asemenea, licența ridicată, dar și pentru City Insurance care a acumulat întârzieri importante în cee ace privește plata daunelor provocate în străinătate de clienții săi cu RCA.

Ce riscă BAAR și România 

Dacă vreunul dintre membrii Biroului (societățile care vând RCA în România) acumulează datorii restante în afara țării, aceste datorii vor fi achitate automat din fondul Carte Verde. Membră a organizației era și Astra Asigurări, astăzi în faliment.

Mai mult, Astra era cea mai activă societate în ceea ce privește vânzările de RCA pentru românii din afara țării și pentru șoferii profesioniști, motiv pentru care avea și cele mai multe daune de plătit peste graniță.

Din informațiile noastre, BAAR achită, lunar, până la 2 milioane de euro în contul Astra. Dacă la aceste sume s-ar mai adăuga și restanțele City și Carpatica, ar fi o problemă serioasă. BAAR a mărit cotizația membrilor, la 2% din primele brute încasate din RCA, pentru că disponibilitățile Fondului Carte Verde au scăzut sub 11 milioane de euro.

BAAR este formată din toți asigurătorii care vând RCA în România și este parte a Consiliului Birourilor Auto de la Bruxelles. Acest sistem, cunoscut drept sistemul Carte Verde, a fost conceput pentru a garanta plata daunelor transfrontaliere.

Comenteaza aceasta stire

Cum arată NOUA TAXĂ DE POLUARE. Cine va plăti și ce autoturisme sunt scutite
De Neptun TV 27 noiembrie 2018

Nivelul acesteia va fi calculat în funcție de...

Sfaturi de la polițiști pentru șoferi pe vreme rea!
De Neptun TV 17 noiembrie 2018

Evenimentul cultural se desfășoară sub egida Centenarului „România 100” și reunește un număr mare de organizații și instituții implicate în realizarea lui.

Bulgaria pune taxe pe poduri, tuneluri și trecători montane
De Neptun TV 16 noiembrie 2018

Românii care vor să tranziteze Bulgaria sau să petreacă vacanța în țara vecină trebuie să știe că vor fi nevoiți să plătească taxe pentru traversarea podurilor, tunelurilor și trecătorilor montane.

ATENȚIE, ȘOFERI! România va avea radare fixe din 2019: lista celor 74 de camere amplasate în țară!
De Neptun TV 14 noiembrie 2018

Poliția Rutieră a semnat un protocol cu CNAIR și va folosi camerele de supraveghere cu rol de radare fixe din 2019.