marţi, 23 octombrie 2018

Încă un motiv pentru scumpirea asigurărilor RCA: din cauza companiilor falimentare, fondul Carte Verde a scăzut dramatic!

Încă un motiv pentru scumpirea asigurărilor RCA: din cauza companiilor falimentare, fondul Carte Verde a scăzut dramatic!

Fondul administrat de Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) a scăzut la mai puțin de jumătate în ultimul an, în condițiile falimentului Astra Asigurări. Organizația care reprezintă România în rețeaua internațională Carte Verde are de încasat peste 17 milioane de euro de la Fondul de Garantare a Asiguraților, însă ritmul în care FGA efectuează plățile este mult sub cel în care BAAR achită daune.

În aceste condiții, arată sursele Profit.ro, este foarte posibil ca în următoarea perioadă să fie nevoie de încă o majorare a cotizației asigurătorilor către Fondul Carte Verde, ceea ce ar echivala și cu o scumpire a tarifelor RCA, după expirarea perioadei de plafonare la jumătatea lunii mai, scrie profit.ro.

De altfel, prin statut, dacă nivelul deținerilor scade sub 7 milioane de euro, cotizația crește automat.

Contribuția firmelor de asigurare a mai crescut anul acesta, în momentul în care Fondul a scăzut sub 11 milioane de euro. În prezent, la dispoziția BAAR mai sunt puțin peste 7 milioane de euro.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții FGA au arătat că BAAR a trimis 5.356 de cereri de plată cu o valoare totală de peste 17,2 milioane de euro. Majoritatea acestor cereri vizează societatea Astra Asigurări.

Probleme cu plățile vor fi însă și pentru Carpatica Asig, societatea care are, de asemenea, licența ridicată, dar și pentru City Insurance care a acumulat întârzieri importante în cee ace privește plata daunelor provocate în străinătate de clienții săi cu RCA.

Ce riscă BAAR și România 

Dacă vreunul dintre membrii Biroului (societățile care vând RCA în România) acumulează datorii restante în afara țării, aceste datorii vor fi achitate automat din fondul Carte Verde. Membră a organizației era și Astra Asigurări, astăzi în faliment.

Mai mult, Astra era cea mai activă societate în ceea ce privește vânzările de RCA pentru românii din afara țării și pentru șoferii profesioniști, motiv pentru care avea și cele mai multe daune de plătit peste graniță.

Din informațiile noastre, BAAR achită, lunar, până la 2 milioane de euro în contul Astra. Dacă la aceste sume s-ar mai adăuga și restanțele City și Carpatica, ar fi o problemă serioasă. BAAR a mărit cotizația membrilor, la 2% din primele brute încasate din RCA, pentru că disponibilitățile Fondului Carte Verde au scăzut sub 11 milioane de euro.

BAAR este formată din toți asigurătorii care vând RCA în România și este parte a Consiliului Birourilor Auto de la Bruxelles. Acest sistem, cunoscut drept sistemul Carte Verde, a fost conceput pentru a garanta plata daunelor transfrontaliere.

Comenteaza aceasta stire

Ministrul Mediului: Vrem o nouă TAXĂ AUTO care să nu fie atacată în justiție!
De Neptun TV 4 octombrie 2018

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că instituția pe care o conduce pregătește, în colaborare cu alte ministere, o nouă taxă auto, care să nu mai poată fi atacată în instanțe de către români.

UTIL ȘOFERILOR. Acte necesare pentru preschimbarea permisului auto - cinci documente cu care trebuie să te prezinți la ghișeu!
De Neptun TV 2 octombrie 2018

Cei care vor să-și schimbe permisul auto, fie că a expirat sau va expira foarte curând, au nevoie de o serie de documente.

OPERAȚIUNEA 'XENON'. Toate mașinile second hand verificate de ANAF: a doua mașină cumpărată într-un an va fi reținută!
De Neptun TV 26 septembrie 2018

De la începutul anului au fost identificate 38 de firme românești care au realizat achiziții intracomunitare de autoturisme second-hand în valoare de aproximativ 180 milioane lei și s-au sustras de la plata obligațiilor fiscale, cauzând bugetului de stat prejudicii totale calculate la peste 20 de milioane lei.