vineri, 19 iulie 2019

Încă un român a fost condamnat la pedeapsa cu moartea în Malaezia pentru trafic de droguri

Încă un român a fost condamnat la pedeapsa cu moartea în Malaezia pentru trafic de droguri

Ministerul Afacerilor Externe anunță că miercuri s-a judecat recursul în cazul celui de-al doilea cetățean român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri, Curtea Federală de Justiție a Malaysiei confirmând pedeapsa.

Ministerul de Externe transmite că magistrații Curții Federale de Justiție a Malaysiei au confirmat pedeapsa printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

"Avocații cetățeanului român urmează să depună o cerere de grațiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta. Conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Grațiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentința nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluționată cererea de grațiere, iar acest demers poate fi de durată", se arată în comunicatul remis MEDIAFAX.

Sursa citată anunță că autoritățile române, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și al Ambasadei României la Kuala Lumpur, vor continua demersurile, având în vedere situația în care se aduce atingere dreptului la viață al unui cetățean român.

"Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat și a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistență cetățenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluția procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanență cu avocații apărării și a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuții consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetățenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit și a obținut facilități pentru îmbunătățirea regimului de detenție aplicat și a menținut legătura cu familiile aparținătoare din țară", mai transmite MAE.

În cazul primului român, Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie 2015, apelul introdus de Ionuț Alexandru Gologan, de 23 de ani din județul Prahova, arestat pentru trafic de droguri. El a fost condamnat la pedeapsa capitală în primă instanță, pe 16 octombrie 2013, și a decis respingerea apelului și menținerea sentinței primei instanțe.

 

 

Comenteaza aceasta stire