marţi, 25 septembrie 2018

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă

Luzia, ''prima braziliană'' a cărei urmă a fost descoperită pe teritoriul acestei țări din America de Sud, s-a transformat în cenușă după ce fosila datată în urmă cu 12.000 de ani a fost mistuită de flăcările care au devastat duminică noapte Muzeul Național din Rio de Janeiro, relatează AFP.

"Luzia este o pierdere inestimabilă pentru orice persoană interesată de civilizație", a declarat pentru AFP Paulo Knauss, director al Muzeului Național de Istorie din Brazilia.

Bijuterie a colecției Muzeul Național din Rio de Janeiro, cu peste 20 de milioane de piese valoroase, Luzia este prima fosilă umană descoperită în Brazilia, în 1970, în regiunea Minas Gerais (sud-vest), în timpul unei misiuni conduse de specialista în antropologie Anette Laming-Emperaire.

Plecând de la craniul său, cercetătorii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie au reușit să reconstruiască în format digital chipul său, care a inspirat ulterior o sculptură expusă în muzeu.

"Luzia a murit în incendiu", a deplâns Katia Bogea, președinta Institutului patrimoniului artistic național (Iphan), citată de cotidianul Estado de S.Paulo.

Bogea a denunțat o "moarte anunțată", subliniind reducerile drastice ale bugetului care au afectează conservarea patrimoniului brazilian.

Pentru Paulo Knauss, această lipsă de resurse financiare se datorează ''unei crize instituționale, o criză a valorilor'', care afectează țara de mai mulți ani. "Este o problemă veche, însă trebuie să încetăm să vorbim de trecut și să ne gândim la viitor, (...) pentru a inversa un proces care ne face de rușine în fața generațiilor viitoare", a concluzionat el.

Considerat cel mai important muzeu de istorie naturală din America Latină, Muzeul Național din Rio de Janeiro, care a aniversat bicentenarul în luna iunie a acestui an, a fost deosebit de renumit pentru bogăția colecțiilor sale de paleontologie. Fostul palat imperial a adăpostit scheletul unui dinozaur descoperit în Minas Gerais, dar și 26.000 de fosile aparținând altor specii dispărute, precum tigrul preistoric Smilodon. În plus, în colecția muzeului se afla un meteorit descoperit în secolul al XVIII-lea, a notat agenția Xinhua.

Incendiul violent care a devastat duminică noapte Muzeul Național din Rio de Janeiro ar fi fost cauzat de un mic balon cu aer cald, din hârtie, care a aterizat pe acoperișul clădirii, a declarat luni ministrul Culturii din Brazilia, Sergio Sa Leitao. O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao, citat de agenția Xinhua. Ministrul brazilian al Culturii a catalogat evenimentul drept o ''tragedie incomensurabilă'' și a recunoscut că intervenția a venit prea târziu. Ministrul a adăugat că va fi începută o investigație aprofundată pentru aflarea cauzei tragediei.

Creat de regele Ioan al VI-lea și deschis în 1818, Muzeul Național din Rio de Janeiro este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase muzee din Brazilia. Această instituție culturală și științifică din America Latină deținea în colecția sa peste 20 de milioane de piese de mare valoare.

''Ce a supraviețuit? Clădirea și câteva obiecte, aproape 10%'', a declarat luni reporterilor în cadrul unei conferințe de presă Cristiana Serejo, director adjunct în cadrul muzeului.

În anul 2018, muzeul, afiliat Universității Federale din Rio de Janeiro (UFRJ), a primit doar 10% din bugetul necesar pentru întreținere, conform informațiilor publicate de media locale.

Președintele brazilian, Michel Temer, și-a exprimat într-un comunicat regretul pentru incendiul produs, calificând cele întâmplate drept "o zi tragică pentru muzeologia" din Brazilia. "Pentru Brazilia, pierderea patrimoniului Muzeului Național este incalculabilă" deoarece "au fost irosiți 200 de ani de muncă, cercetare și cunoaștere. Este o zi tristă pentru toți brazilienii", a arătat Temer.

Comenteaza aceasta stire

URAGANUL FLORENCE. Cel puțin 12 morți, peste 800.000 de gospodării fără curent electric. Trump va ajunge în zonele afectate!
De Neptun TV 15 septembrie 2018

Cel puțin cinci persoane, inclusiv o mamă și copilul ei, au murit în Carolina de Nord, pe măsură ce furtuna tropicală Florence se deplasează încet prin Carolina de Nord și Carolina de Sud, au anunțat autoritățile locale, transmite postul CNN.

17 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001
De Neptun TV 11 septembrie 2018

Circa 3.000 de oameni și-au pierdut viața în atacurile din 11 septembrie, care încă mai modelează politica americană, cu toate că ele sunt mai puțin prezente în conștiința publică, la 17 ani de la producerea lor.

SUA, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea Rusiei în cazul Skripal
De Neptun TV 6 septembrie 2018

Premierul britanic Theresa May a indicat miercuri că operațiunea de contaminare a fostului spion rus cu un agent neurotoxic a fost efectuată de ofițeri din cadrul serviciului militar rus de informații (GRU).

Stare de urgență din cauza uraganului Gordon
De Neptun TV 5 septembrie 2018

Reprezentanții NHC au avertizat că uraganul reprezintă „o amenințare a vieții cetățenilor”.

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă
De Neptun TV 4 septembrie 2018

O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao.

ATAC ARMAT. Zece persoane, împușcate într-un ansamblu rezidențial. Trei sunt în stare critică
De Neptun TV 3 septembrie 2018

Oamenii au mers afară pentru a juca jocuri într-o zonă comună a ansamblului rezidențial în care se găsesc circa 100 de locuințe, a precizat poliția.

Marea Britanie se îndreaptă tot mai vizibil către un Brexit fără acord cu UE. Theresa May promite că nu va face niciun compromis
De Mediafax 2 septembrie 2018

Premierul a promis că nu va fi „presată” să ia nicio decizie contrară principiilor sale în timpul negocierilor.