miercuri, 20 februarie 2019

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă

INCENDIU DEVASTATOR. Luzia, cea mai veche fosilă umană, transformată în cenușă

Luzia, ''prima braziliană'' a cărei urmă a fost descoperită pe teritoriul acestei țări din America de Sud, s-a transformat în cenușă după ce fosila datată în urmă cu 12.000 de ani a fost mistuită de flăcările care au devastat duminică noapte Muzeul Național din Rio de Janeiro, relatează AFP.

"Luzia este o pierdere inestimabilă pentru orice persoană interesată de civilizație", a declarat pentru AFP Paulo Knauss, director al Muzeului Național de Istorie din Brazilia.

Bijuterie a colecției Muzeul Național din Rio de Janeiro, cu peste 20 de milioane de piese valoroase, Luzia este prima fosilă umană descoperită în Brazilia, în 1970, în regiunea Minas Gerais (sud-vest), în timpul unei misiuni conduse de specialista în antropologie Anette Laming-Emperaire.

Plecând de la craniul său, cercetătorii de la Universitatea din Manchester din Marea Britanie au reușit să reconstruiască în format digital chipul său, care a inspirat ulterior o sculptură expusă în muzeu.

"Luzia a murit în incendiu", a deplâns Katia Bogea, președinta Institutului patrimoniului artistic național (Iphan), citată de cotidianul Estado de S.Paulo.

Bogea a denunțat o "moarte anunțată", subliniind reducerile drastice ale bugetului care au afectează conservarea patrimoniului brazilian.

Pentru Paulo Knauss, această lipsă de resurse financiare se datorează ''unei crize instituționale, o criză a valorilor'', care afectează țara de mai mulți ani. "Este o problemă veche, însă trebuie să încetăm să vorbim de trecut și să ne gândim la viitor, (...) pentru a inversa un proces care ne face de rușine în fața generațiilor viitoare", a concluzionat el.

Considerat cel mai important muzeu de istorie naturală din America Latină, Muzeul Național din Rio de Janeiro, care a aniversat bicentenarul în luna iunie a acestui an, a fost deosebit de renumit pentru bogăția colecțiilor sale de paleontologie. Fostul palat imperial a adăpostit scheletul unui dinozaur descoperit în Minas Gerais, dar și 26.000 de fosile aparținând altor specii dispărute, precum tigrul preistoric Smilodon. În plus, în colecția muzeului se afla un meteorit descoperit în secolul al XVIII-lea, a notat agenția Xinhua.

Incendiul violent care a devastat duminică noapte Muzeul Național din Rio de Janeiro ar fi fost cauzat de un mic balon cu aer cald, din hârtie, care a aterizat pe acoperișul clădirii, a declarat luni ministrul Culturii din Brazilia, Sergio Sa Leitao. O altă posibilă origine a incendiului ar fi un scurtcircuit, a adăugat Leitao, citat de agenția Xinhua. Ministrul brazilian al Culturii a catalogat evenimentul drept o ''tragedie incomensurabilă'' și a recunoscut că intervenția a venit prea târziu. Ministrul a adăugat că va fi începută o investigație aprofundată pentru aflarea cauzei tragediei.

Creat de regele Ioan al VI-lea și deschis în 1818, Muzeul Național din Rio de Janeiro este unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase muzee din Brazilia. Această instituție culturală și științifică din America Latină deținea în colecția sa peste 20 de milioane de piese de mare valoare.

''Ce a supraviețuit? Clădirea și câteva obiecte, aproape 10%'', a declarat luni reporterilor în cadrul unei conferințe de presă Cristiana Serejo, director adjunct în cadrul muzeului.

În anul 2018, muzeul, afiliat Universității Federale din Rio de Janeiro (UFRJ), a primit doar 10% din bugetul necesar pentru întreținere, conform informațiilor publicate de media locale.

Președintele brazilian, Michel Temer, și-a exprimat într-un comunicat regretul pentru incendiul produs, calificând cele întâmplate drept "o zi tragică pentru muzeologia" din Brazilia. "Pentru Brazilia, pierderea patrimoniului Muzeului Național este incalculabilă" deoarece "au fost irosiți 200 de ani de muncă, cercetare și cunoaștere. Este o zi tristă pentru toți brazilienii", a arătat Temer.

Comenteaza aceasta stire

Cazul Skripal: Starea de sănătate a fostului spion rus otrăvit cu agentul chimic Noviciok s-a schimbat
De Mediafax 18 februarie 2019

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung și de asemenea, poate cauza probleme musculare.

România îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Președintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de președinte interimar al Venezuelei, anunță Administrația Prezidențială.

Criza din Venezuela. Nicolas Maduro amenință cu izbucnirea unui război civil și avertizează SUA
De Mediafax 4 februarie 2019

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiți să ne apărăm țara”, a adăugat Maduro.

Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!
De Neptun TV 3 februarie 2019

Nota de plată a Brexit: ce pagube creat până în prezent

La un pas de război? Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
De Neptun TV 2 februarie 2019

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

LEGEA MARȚIALĂ ar putea reveni în actualitate în Marea Britanie
De Neptun TV 27 ianuarie 2019

"Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă și teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare și medicale", a declarat o sursă pentru ziar.

TRAGEDIE! ATAC ARMAT la o bancă! Un fost gardian a UCIS 5 persoane
De Neptun TV 24 ianuarie 2019

Momentan nu se cunoaște dacă atacul a început ca un jaf armat, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Sebring, un mic oraș din Florida cunoscut pentru o cursa auto anuală de anduranță de 12 ore.

Lista nominalizărilor la premiile Oscar 2019; 'The Favourite' și 'Roma', câte zece selecții
De Mediafax 22 ianuarie 2019

Lungmetrajele "The Favourite", de Yorgos Lanthimos, și "Roma", de Alfonso Cuaron, conduc, cu câte zece selecții, în topul nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a galei Oscar, care va avea loc pe 24 februarie, la Los Angeles.