miercuri, 21 august 2019

Încep Perseidele! La noapte va avea loc cel mai spectaculos fenomen astronomic!

Încep Perseidele! La noapte va avea loc cel mai spectaculos fenomen astronomic!

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea, în 2018, punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din București.

În această perioadă, curentul de meteori Perseide este foarte activ, iar momentul de activitate maximă va fi de duminică seară, începând cu ora 22.00, până luni.

Acest moment de activitate maximă va fi foarte ușor de observat anul acesta, potrivit Observatorului Astronomic. Satelitul natural al Pământului va fi în a doua zi după faza de Lună Nouă. Acest lucru înseamnă că, duminică seară, Luna se va afla aproape de Soare și va apune la scurt timp după acesta. Lumina Lunii nu va deranja pe parcursul nopții și amatorii vor putea observa mai mulți meteori.

Curentul de meteori Perseide, unul dintre cele mai strălucitoare fenomene de acest tip, se poate observa în fiecare an, între 17 iulie și 24 august.

Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelația Cassiopeia este o "perseidă", potrivit Observatorului Astronomic.

Denumite după constelația din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.

Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracțiune de secundă cei interesați pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numește "meteoroid", iar pietroiul care cade pe Pământ se numește "meteorit".

În cazul Perseidelor, toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează și praful cosmic prins în nucleul înghețat este eliberat în spațiu.

Fenomenele astronomice de acest tip se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Așa că din orașele mari nu se pot observa mulți meteori. Cel mai bun este un loc la țară sau la munte, dar este bun și un loc de observații aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat pot vedea în general între 60 și maximum 100 de meteori pe oră. Cei ce observă din orașe vor vedea în general 10-20 de meteori pe oră.

Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesați nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea întinși, un sac de dormit sau un șezlong. Le mai trebuie îmbrăcăminte groasă, pentru că nopțile de august sunt destul de răcoroase. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, este nevoie să privească spre cer măcar o oră.

Observatorul Astronomic bucureștean mai informează că Perseidele nu pot fi comparate cu ploaia de stele. În timpul unei ploi de stele se pot observa câteva mii de meteori pe oră, acestea fiind, de altfel, foarte rare.

Comenteaza aceasta stire