miercuri, 17 iulie 2019

INEDIT! Un robot a scris un roman cu titlul 'Ziua în care un computer scrie un roman'!

INEDIT! Un robot a scris un roman cu titlul 'Ziua în care un computer scrie un roman'!

Robotul programat de japonezi a fost coautor al unui scurt roman cu titlul insolit și autoreferențial 'The Day A Computer Writes a Novel', care a ajuns în cursa pentru premiile literare naționale Nikkei Hoshi Shinichi, transmite digitaltrends.com.

Metanarațiunea "The Day A Computer Writes a Novel" n-a câștigat premiul cel mare la gala premiilor literare naționale japoneze Nikkei Hoshi Shinichi, dar a fost pe lista scurtă a candidaților la distincție.

Oficial, romanul a fost scris de o echipă de ființe umane care au programat evoluția și abilitatea de exprimare a inteligenței artificiale. Hitoshi Matsubara și echipa sa de la Future University Hakodate din Japan au selectat opere și fraze și au dispus parametrii pentru configurarea robotului, înainte de a-l lăsa să "scrie" individual romanul.

Două opere au fost înscrise de echipa de cercetători în cursa pentru premiile literare. În ciuda politicii festivalului de literatură din Japonia de a nu informa membrii juriului dacă au fost implicați roboți în procesul de scriere al cărții, unul dintre romanele înscrise a trecut în faza finală a concursului.

De câțiva ani, premiul literar Hoshi Shinichi poate fi acordat și unor concurenți "non-umani" (ce intră în categoria "Inteligențe artificiale și altele"). Anul acesta a fost prima oară când juriul a primit propuneri de opere literare scrise de roboți. În total, unsprezece dintre cele 1,450 de opere înscrise în competiție au fost scrise, cel puțin parțial, de entități non-umane.

"Am fost surprins să citesc romanul, pentru că are o structură bine închegată. Există totuși probleme pe care roboții trebuie să le depășească în privința construcției personajelor, pentru ca un autor cu inteligență artificială să se claseze pe prima poziție în această competiție", a declarat Satoshi Hase, autor de romane științifico-fantastice, prezent la conferința de presă ce a urmat galei de decernare a premiilor literare.

Bineînțeles, mulți critici și adepți ai conceputului de inteligență artificială s-au pus de acord că unul dintre obstacolele pe care roboții "conștienți" trebuie să-l depășească este "transcenderea" programelor tehnologice, pentru a căpăta o similitudine cu ființele umane.

Dacă roboții nu pot percepe oamenii, oamenilor le va fi la rândul lor greu să priceapă exprimarea în scris a roboților. Probabil că aceasta este cauza construcției inautentice a personajelor în romanul "Ziua în care un computer scrie un roman".

"Până în prezent, roboții au rezolvat probleme cu răspuns fix, ce țin de matematică, s-au confruntat cu oamenii la jocul de Go și la shogi. Eu vreau să expandez potențialul inteligențelor artificiale, așa încât să reproducă vasta creativitate umană", a spus cu fermitate și patimă profesorul Matsubara.

Comenteaza aceasta stire