miercuri, 17 iulie 2019

ALERTĂ LA MANGALIA! Infecție cu virusul West-Nile, confirmată la un adolescent de 15 ani! Autoritățile locale, lipsite de reacție!

ALERTĂ LA MANGALIA! Infecție cu virusul West-Nile, confirmată la un adolescent de 15 ani! Autoritățile locale, lipsite de reacție!

Autoritățile din Mangalia au intrat în alertă după confirmarea unui caz de infecție cu virusul West-Nile, infecție ce poate fi transmisă și prin sânge.

Anunțul a fost făcut, în această seară, de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța care a anulat o acțiune de colectă mobilă ce urma să aibă loc în data de 17 septembrie în Mangalia.

"În aceste condiții, persoanele cu domiciliul în Mangalia și localitățile învecinate (Limanu, Hagieni, Vama Veche, 2 Mai, Albești, Arsă, Vârtop, Coroana, Cotu Văii, 23 August), precum și cele cu domiciliul în alte zone din județ dar care lucrează aici, nu vor putea fi admise la donare până la dată de 31.10.2016 (sau o dată ulterioară, în funcție de evoluția situației epidemiologice).

Persoanele care nu locuiesc/ nu lucrează în zona sus-menționată, dar care tranzitează această zona (minim o noapte petrecută în zona, participare la activități în aer liber, pescuit, etc.) nu vor putea dona sânge timp de 28 zile de la întoarcerea din această zona restricționată", se arată într-un comunicat al Centrului de Transfuzii.

UPDATE. Reporterii Neptun TV au încercat, în această seară, să contacteze autoritățile abilitate în domeniu, însă s-au lovit de un zid al... nepăsării. Dacă la Direcția de Sănătate Publică, la Prefectură sau la Ministerul Sănătății nu a răspuns nimeni la telefon, secretarul de stat Raed Arafat a declarat că nu cunoaște cazul, la fel ca și primarul Mangaliei, Cristian Radu sau directorul medical al Spitalului Mangalia, Dan Lefter.

UPDATE. Reporterii Neptun TV au aflat că un adolescent de 15 ani a ajuns la spitalul din Mangalia după ce s-a infectat cu virusul West-Nile. Acesta a fost internat la Infecțioase pe 4 septembrie, de unde a fost externat pe 9 septembrie.

RECOMANDĂRILE SPECIALIȘTILOR

Cea mai ușoară metodă de prevenire a infectării este evitarea înțepăturilor de țântar. Medicii recomandă oamenilor să evite expunerea la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizeze substanțe chimice repelente de țânțari, să împiedice pătrunderea insectelor în casă (plase de protecție), să asigure desecarea băltirilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Virusul West Nile, răspândit pe patru continente

Virusul a fost descoperit pentru prima dată în anul 1937 în districtul West Nile din Uganda. Interesul experților față acest virus a crescut în momentul în care a fost depistat în Statele Unite, în News York City, în 1999, cand au fost confirmate 66 de cazuri, soldate cu șapte morți. În anul 2002, au fost raportate un total de 480 de cazuri, dintre care 24 de decese. Ulterior, în mai puțin de un an, virusul s-a extins în peste 11 state de-a lungul Coastei de Est.

Până în anul 1999, virusul West Nile a fost depistat doar în Africa, Asia, Orientul Mijlociu, și extrem de rar în Europa. Specialiști spun că virusul West Nile poate declanșa epidemii sezoniere în lunile de vară și toamnă.

Simptomele contractării virusului

În perioada de incubație - de regulă, pacienții dezvoltă simptomele după 3 - 14 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

Organismul uman răspunde diferit în urma contractării virusului, in ceea ce priveste simptomatologia; însă manifestările severe de boală (meningita sau encefalita) apare la aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile:
- febră puternică;
- dureri de cap;
- rigiditate la nivelul gâtului;
- stupoare, insensibilitate, amuțire;
- dezorientare;
- comă;
- tremor și convulsii;
- slăbiciune musculară;
- pierderea vederii;
- amorțeală și paralizie;

Medicii atrag atenția că simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire