sîmbătă, 23 februarie 2019

INFERNUL DIN GRECIA. Imagini din dronă cu dezastrul lăsat în urmă de incendii - localitatea Mati arată ca după bombardament! GALERIE FOTO/VIDEO

INFERNUL DIN GRECIA. Imagini din dronă cu dezastrul lăsat în urmă de incendii - localitatea Mati arată ca după bombardament! GALERIE FOTO/VIDEO

Incendiile din Grecia au lăsat în urmă mii de case distruse și mari suprafețe de teren arse, traume de care supraviețuitorii nu vor scăpa, probabil, niciodată. Totul arată ca după bombardament, scrie adeavrul.ro.

Potrivit presei elene, patru indivizi au fost interogați, fiind bănuiți că ar fi pus intenționat focul, ca să facă loc pentru construcții noi. Din aer, amploarea distrugerilor îți taie răsuflarea. Străzi altădată pline de viață, cu restaurante și terase, arată acum ca niște uriașe cimitire. Doar într-un oraș, au ars o mie de case și peste 300 de mașini. În multe autoturisme salvatorii încă găsesc trupurile celor care nu putut scăpa din ghearele flăcărilor și fumului.

Orășelul Mati, aflat la aproximativ 30 de kilometri de Atena, a fost distrus în proporție de 98%. 20 de minute, atât a durat ca flăcările să transforme totul în scrum în Mati. Vântul a împins focul care ardea de câteva zile în pădurile de pin de pe dealuri și a ajuns în stațiunea de pe malul mării. În Mati soldații verifică locuințele în căutarea unor eventuali supraviețuitori și victime. Intră chiar în cele care par întregi, fiindcă se știe că multe dintre victime au murit intoxicate cu fum.

Unii localnici și-au făcut curaj să se reîntoarcă la ruinele care le-au fost casă. 81 de morți, acesta este cel mai recent bilanț al incendiilor care au distrus o stațiune de pe malul Mării Egee, aflată la doar 30 de kilometri de Atena. Printre victime au fost identificați un bărbat din Irlanda, care era în luna de miere, doi polonezi, mamă și fiu, și un belgian a cărui fiică adolescentă a fost salvată. Supraviețuitorii continuă să povestească prin ce au trecut.

Agni Gantona spune că se afla pe plajă cu circa 250-300 de alți oameni. Unii erau arși, alții aproape leșinau de la fum și de la flăcări.

„Stăteam grupați, ne țineam de mâini și ne strigam pe nume deoarece nu vedeam nimic prin fum. Ne tot băgam capul sub apă, ca să nu respirăm fumul, deoarece pinii din jurul plajei erau în flăcări și bucăți care ardeau cădeau în apă. Oamenilor care erau lângă copaci le cădeau în păr și în cap fragmente în flăcări. Am petrecut cinci ore de teroare“, își amintește femeia.

Autoritățile, acuzate că au permis o tragedie de asemenea proporții, încearcă să găsească explicații și vinovați. Oamenii spun că au intervenit lent și că nu au existat planuri de evacuare care să fie puse în aplicare rapid. Ar fi fost dificil oricum. Incendiul s-a răspândit fulgerător în localități dezvoltate haotic, cu multe drumuri înguste și înfundate.

Premierul Aleksis Tsipras a declarat că focul a pornit simultan în 15 locuri, în păduri, de jur împrejurul Atenei. Suspectează mână criminală și au cerut ajutorul Statelor Unite ca să trimită drone din care să poată să-i găsească pe eventualii piromani.

Galerie foto

Comenteaza aceasta stire

Manifestații violente în Spania: Incendii, autostrăzi blocate și proteste pe fondul judecării celor 12 politicieni separatiști
De Neptun TV 21 februarie 2019

Manifestanții pro-independență au programat proteste pentru întreaga zi de joi, aceștia fiind însoțiți de grupurile civile Omnium și Adunarea Națională Catalană. Un protest mult mai amplu este așteptat să se întâmple spre seară.

Cazul Skripal: Starea de sănătate a fostului spion rus otrăvit cu agentul chimic Noviciok s-a schimbat
De Mediafax 18 februarie 2019

Unele studii sugerează că expunerea la acest tip de agent chimic poate duce la pierderea memoriei pe termen lung și de asemenea, poate cauza probleme musculare.

România îl recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei!
De Neptun TV 8 februarie 2019

Președintele Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României și ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoașterea lui Juan Guaidó în calitatea de președinte interimar al Venezuelei, anunță Administrația Prezidențială.

Criza din Venezuela. Nicolas Maduro amenință cu izbucnirea unui război civil și avertizează SUA
De Mediafax 4 februarie 2019

„Îmi doresc ca nimeni să nu mai intervină în afacerile noastre interne... suntem pregătiți să ne apărăm țara”, a adăugat Maduro.

Nota de plată a Brexit: ce pagube a creat până în prezent!
De Neptun TV 3 februarie 2019

Nota de plată a Brexit: ce pagube creat până în prezent

La un pas de război? Președintele rus Vladimir Putin a anunțat că Rusia a suspendat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare
De Neptun TV 2 februarie 2019

Liderul de la Kremlin le-a mai spus oficialilor ruși să nu inițieze discuții privind dezarmarea cu Washingtonul.

LEGEA MARȚIALĂ ar putea reveni în actualitate în Marea Britanie
De Neptun TV 27 ianuarie 2019

"Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă și teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare și medicale", a declarat o sursă pentru ziar.

TRAGEDIE! ATAC ARMAT la o bancă! Un fost gardian a UCIS 5 persoane
De Neptun TV 24 ianuarie 2019

Momentan nu se cunoaște dacă atacul a început ca un jaf armat, a declarat un purtător de cuvânt al Poliției din Sebring, un mic oraș din Florida cunoscut pentru o cursa auto anuală de anduranță de 12 ore.