sîmbătă, 18 august 2018

Inspecția Judiciară demarează controale la toate parchetele privind aplicarea protocolului PG-SRI!

Inspecția Judiciară demarează controale la toate parchetele privind aplicarea protocolului PG-SRI!

Inspecția Judiciară demarează un control tematic la toate parchetele din cadrul Ministerului Public privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și Serviciul Român de Informații (SRI), anunță instituția.

"Inspectorul șef al Inspecției Judiciare a emis azi (miercuri - n.r.) ordinul privind efectuarea unui control tematic la toate parchetele din cadrul Ministerului Public privind modalitatea de aplicare a Protocolului de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securității naționale, declasificat și re-înregistrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub nr. 884/C din 29 martie 2018", se arată într-un comunicat de presă al Inspecției Judiciare.

Obiectivele generale ale controlului sunt: stabilirea, după caz, a modalității de primire, înregistrare și aplicare a protocolului la nivelul parchetelor vizate de control; identificarea dosarelor constituite că urmare a unor sesizări din oficiu, întocmite de procurori pe baza informațiilor transmise, în temeiul protocolului, de Serviciul Român de Informații și identificarea măsurilor dispuse de către procurorii cu funcții de conducere și execuție de la parchetele vizate de control, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, privind aplicarea protocolului.

Controlul va avea trei etape.

Prima vizează solicitarea de "relații în conformitate cu obiectivele generale de la conducătorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție, Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism și ai parchetelor de pe lângă curțile de apel, atât pentru unitatea proprie cât și pentru unitățile din rază de competență".

Etapa a doua constă în analizarea materialului documentar transmis în prima etapă și stabilirea măsurilor organizatorice pentru etapa următoare precum obiectivele specifice, componența echipei de control, structura raportului de control și termenele.

Cea de-a treia etapă se referă la efectuarea de verificări pe baza obiectivelor specifice și finalizarea controlulu

Comenteaza aceasta stire

Tudorel Toader propune OUG pentru revizuirea condamnărilor 'pe bază de interceptări sau protocoale'
De Neptun TV 2 august 2018

Tudorel Toader a declarat că va propune adoptarea unei ordonanțe de urgență care să modifice revizuirea ca metodă de reformare a unei hotărâri definitive.

Schimbări majore în sala de judecată, aduse de noua lege privind organizarea judiciară: Avocatul, la același nivel cu procurorul!
De Mediafax 24 iulie 2018

În noua lege 304/2004 privind organizarea de judecată, la articolul 7, după alineatul 2 a fost introdus un nou alineat. Astfel, portivit alineatului 3 „ Configurația sălii de judecată trebuie să reflecte principiul egalității de arme în ceea ce privește așezarea judecătorului, procurorilor și avocaților.”