duminică, 18 august 2019

Inspector judiciar despre controlul la DNA: 'Laura Codruța Kovesi a refuzat să ne dea acte; ceream mere, primeam pere'

Inspector judiciar despre controlul la DNA: 'Laura Codruța Kovesi a refuzat să ne dea acte; ceream mere, primeam pere'

Procurorul Monica Pleșea, unul dintre inspectorii judiciari care a participat la verificările la DNA, a declarat, astăzi, la CSM, că prin acest control nu s-au vânat greșelile Direcției Naționale Anticorupție (DNA), precizând că rolul unui raport nu este acela de a aduce laude neasemuite.

Doamna procuror șef direcție (Laura Codruța Kovesi - n.red.) a afirmat că rolul unui control nu este acela de a vâna greșeli. Este foarte adevărat. Noi nu am vânat greșeli. Dar în același timp, să știți că rolul unui raport nu este acela de a aduce laude neasemuite șefilor pe care îi controlăm. Rolul unui control este acela de a constata cu obiectivitate și de a consemna cu obiectivitate în raport ceea ce inspectorii au constatat. Urmare a acestor constatări este că trag niște concluzii. Urmare a acestor concluzii se fac propuneri în vederea eficientizării activității. Presupun că aceste laude sunt lăsate de aceste rapoarte de bilanț”, a spus Pleșea, în fața Secției de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Afirmațiile inspectorului judiciar vin în contextul în care procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a spus, vineri, în fața procurorilor din CSM, referitor la raportul întocmit de IJ după controlul efectuat la DNA că „rostul unui control nu este acela de a vâna greșeli”.

Recomandare: Laura Codruta Kovesi - sora lui Big Brother! DNA va intercepta, decoda și înregistra ABSOLUT TOT!

Noi puteam să nu venim în contact cu ea (Kovesi - n.red.) deloc. (...) A intervenit în momentul în care ceva nu convenea. Nu știu de ce. Încă nu am depistat. Pleca cererea de la noi, mergea la Bulancea, Bulancea la ea și Kovesi venea la noi. A început o sarabandă. Cam asta a fost între noi. Refuza să ne dea anumite acte. Era ceva: Vrei mere? Nu am, îți dau pere”, a mai spus Pleșea.

De asemenea, și Gheorghe Stan, inspector șef adjunct al Inspecției Judiciare, a mers, azi, în fața procurorilor din CSM, pentru a își susține punctul de vedere referitor la controlul efectuat la DNA și la raportul întocmit ca urmare a verificărilor. El a spus că afirmațiile șefei DNA, potrivit cărora controlul făcut de inspectori ar fi avut și alte obiective, sunt „insinuări” pe care instituția le respinge, precizând că intenția a fost de a crea premisele contestării raportului.

Mă întreb dacă este în favoarea sistemului judiciar și a credibilității acestuia să susții, în calitate de conducător de unitate de parchet, că a avut senzația că ar fi fost anumite teme care trebuie verificate. Este destul de periculos și dăunător sistemului judiciar și societății civile să spui că Inspecția Judiciară (..).se ocupă de cu totul alte aspecte decât cele pentru care a fost înființată.

Recomandare: Raport devastator la adresa Laurei Codruta Kovesi: aspecte cu iz infractional, anchete ilegale, dosare nelucrate de 11 ani!

Aceeași senzație a avut-o doamna procuror șef și cu privire la acel bilețel pe care inspectorul judiciar a scris numărul de dosare penale suținând că în realitate, pe lângă acest control, au făcut și alte chestiuni exterioare verificărilor. Mă gândesc că prin aceste afirmații s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu și-au exercitat atribuțiile de serviciu cu obiectivitate și imparțialitate, senzație care este departe de adevăr. Respingem categoric astfel de insinuări”, le-a spus Gheorghe Stan procurorilor din CSM.

Gheorghe Stan a criticat acțiunile șefului echipei de control Elena Rădescu.

În urma punctelor de vedere prezentate de inspectorii judiciari, membrii Secției de procurori a CSM a adresat mai multe întrebări legate de controlul la DNA. La dezbateri este prezent și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care a afirmat, în acest context, că are sentimentul că membrii Consiliului „fac anchetă cu inspectorii judiciari”.

Fac un apel la un fel de echilibru, de egalitate de arme. Sentimentul meu e că faceți (procurorii din CSM - n.red) anchetă cu dânșii (inspectorii judiciari - n.red.) acum. Până la urmă, au relatat ce au avut de relatat”, a spus Toader.

Comenteaza aceasta stire