luni, 26 februarie 2018

Întâlnire crucială a reprezentanților celor 28 de state NATO la București: 'Nu vrem să izolăm Rusia; scopul nostru este pacea'

România a găzduit pentru cea de-a treia oară Adunarea Parlamentară NATO care a reunit reprezentanţi din toate cele 28 de state membre ale Alianţei. Printre subiectele principale aflate pe agenda întâlnirii s-a aflat situaţia tensionată cu Rusia. Oficialii aliaţei au subliniat că nu doresc un nou război rece şi au cerut Rusiei să îşi respecte angajamentele militare.

Rusia este în continuare foarte agresivă în Crimeea, Ucraina, în Moldova, în Georgia a declarat astăzi la București, președintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli. De altfel, situația tensionată din Marea Neagră a fost unul dintre subiectele principale aflate pe agenda oficialilor NATO de astăzi.

'Suntem preocupați de aculumarea capabilităților militare ruse în apropierea frontierelor NATO. Acest lucru evidențiază importanța unei abordări față de Rusia axată pe două elemente: combinarea apărării puternice cu dialogul, în cadrul Consiliului NATO-Rusia, în cadrul acordurilor bilaterale, prin contacte militare. Continuăm să cerem Rusiei să respecte angajamentele internaționale. Rusia este vecinul nostru. Rusia va rămâne aici. Nu vrea să izolăm Rusia. NATO nu vrea un nou Război Rece. Acțiunile noastre au rolul de a evita conflictele, nu de a le provoca. Menținem angajamentele în sensul transparenței și predictibilității, care sunt în interesul tuturor', a declarat secretarul general  al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.

 

Scopul nostru este pacea, nu războiul. NATO nu caută confruntarea și nu este o amenințare pentru Rusia, așa cum a arătat Alianța și la Varșovia. Însă, în relația cu Rusia, este nevoie de o strategie aliată cuprinzătoare și coerentă pe termen lung. Ea trebuie să includă dialogul, dar de pe o poziție puternică de apărare și descurajare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Oficialii NATO au apreciat decizia autorităților române  a de aloca 2% din PIB pentru apărare, pentru următorii 10 ani. În cadrul discursurilor oficiale s-a vorbit și despre contribuțiile importante ale țării noastre  în cadrul Alianței Nord-Atlantice, la apărarea colectivă și la securitatea comună.

'Mâine vom semna un contract important cu o firmă americană, care va produce armament în România, în colaborare cu o firmă românească. Tot ca un angajament pe termen lung este prezența României în NATO, ceea ce va însemna în această zonă a Europei, pe flancul estic și în Balcanii de Vest, ca un pilon de stabilitate și ca un partener strategic recunoscut a Alianței Nord Atlantice, inclusiv rolul nostru în asigurarea unității în securitatea europeană, cu sprijinul și sub umbrela NATO', a declarat premierul Mihai Tudose.

Agenda întrevederii a inclus și o evaluare a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, din anul 2016, și la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum și pregătirea agendei și rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018.

La finalul întrevederii președintele Iohannis și secretarul general al NATO au vizitat Brigada Multinațională de la Craiova, acolo se află și un contingent de militari polonezi. Este pentru a treia oară când țara noastră găzduiește întâlnirea Adunarii Parlamentare a NATO.

Adunarea reunește 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de țări membre NATO, delegați din cele 12 țări asociate, din țările cu statut de membri asociați mediteraneeni și observatori parlamentari.

Comenteaza aceasta stire

ROMÂNIA30.RO: Disperarea domnului Tapalaga
De Neptun TV 13 februarie 2018

Fostul colonel SRI, Danile Dragomir, a postat astăzi pe blogul său câteva concluzii după ce a citit editorialul de azi al domnului Tapalaga.

Alina Mungiu Pipidi menționează editorialul lui Daniel Dragomir publicat în EUObserver
De Neptun TV 13 februarie 2018

Este nevoie de o comunicare transparentă și argumentată a situației din România în mediile externe.

Daniel Dragomir, acuzații grave în 'Black Cube': Dosarul a pornit de la sesizarea lui Lucian Pahonțu, fostul șef SPP acuzat de Liviu Dragnea de implicare politică
De Robert Nenciu 9 februarie 2018

Noi acuzați în dosarul „Black Cube”. Prezent astăzi la DIICOT, fostul ofiter SRI Daniel Dragomir, inculpat in acest dosar, a venit cu noi date. El a declarat că dosarul a început de la o sesizare a șefului SPP, generalul Lucian Pahonțu. Fostul ofiter SRI a afirmat că va sesiza Inspecția Judiciară și ministerul Justiției în acest sens. Implicarea SPP în anumite dosare trebuie analizată în cadrul unei Comisii Parlamentare, este de părere președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care a spus că înființarea unei astfel de comisii este inevitabilă.

Carmen Dan a oferit explicația scăderea salariilor polițiștilor
De Robert Nenciu 7 februarie 2018

Continuă războiul declarațiilor pe tema salariilor. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a afirmat astăzi că sporul de 40% pentru polițiști nu s-a tăiat, ci nu mai este legal.

Amenzi mai mari pentru gesturi obscene, înjurături și amenințări în public!
De Neptun TV 5 februarie 2018

Senatul a adoptat, în ședința de azi, o propunere legislativă prin care vor fi majorate amenzile pentru gesturile obscene în public, în instituțiile publice, dar și amenzile pentru înjurăturile și amenințările cu acte de violență.

Călin Popescu Tăriceanu: 'România de astăzi, un stat în care abuzurile sunt la ordinea zilei'
De Neptun TV 30 ianuarie 2018

Călin Popescu Tăriceanu a susținut un discurs în care a vorbit despre problemele legate de abuzuri cu care se confruntă România zi de zi.

Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere al Parlamentului!
De Neptun TV 29 ianuarie 2018

Guvernul Dăncilă a primit votul de încredere în Parlament, după ce 282 de parlamentari au votat pentru, 136 împotrivă și o abținere.

EuObserver: 'România, la ceasul reîntoarcerii la epoca sovietică?'
De Neptun TV 27 ianuarie 2018

Abuzurile din justiție și poliția secretă din România, toate sub parafa luptei anticorupție, constituie subiectul unui editorial publicat în EuObserver.