joi, 14 decembrie 2017

Întâlnire crucială a reprezentanților celor 28 de state NATO la București: 'Nu vrem să izolăm Rusia; scopul nostru este pacea'

România a găzduit pentru cea de-a treia oară Adunarea Parlamentară NATO care a reunit reprezentanţi din toate cele 28 de state membre ale Alianţei. Printre subiectele principale aflate pe agenda întâlnirii s-a aflat situaţia tensionată cu Rusia. Oficialii aliaţei au subliniat că nu doresc un nou război rece şi au cerut Rusiei să îşi respecte angajamentele militare.

Rusia este în continuare foarte agresivă în Crimeea, Ucraina, în Moldova, în Georgia a declarat astăzi la București, președintele Adunării Parlamentare NATO, Paolo Alli. De altfel, situația tensionată din Marea Neagră a fost unul dintre subiectele principale aflate pe agenda oficialilor NATO de astăzi.

'Suntem preocupați de aculumarea capabilităților militare ruse în apropierea frontierelor NATO. Acest lucru evidențiază importanța unei abordări față de Rusia axată pe două elemente: combinarea apărării puternice cu dialogul, în cadrul Consiliului NATO-Rusia, în cadrul acordurilor bilaterale, prin contacte militare. Continuăm să cerem Rusiei să respecte angajamentele internaționale. Rusia este vecinul nostru. Rusia va rămâne aici. Nu vrea să izolăm Rusia. NATO nu vrea un nou Război Rece. Acțiunile noastre au rolul de a evita conflictele, nu de a le provoca. Menținem angajamentele în sensul transparenței și predictibilității, care sunt în interesul tuturor', a declarat secretarul general  al Alianței Nord-Atlantice Jens Stoltenberg.

 

Scopul nostru este pacea, nu războiul. NATO nu caută confruntarea și nu este o amenințare pentru Rusia, așa cum a arătat Alianța și la Varșovia. Însă, în relația cu Rusia, este nevoie de o strategie aliată cuprinzătoare și coerentă pe termen lung. Ea trebuie să includă dialogul, dar de pe o poziție puternică de apărare și descurajare”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Oficialii NATO au apreciat decizia autorităților române  a de aloca 2% din PIB pentru apărare, pentru următorii 10 ani. În cadrul discursurilor oficiale s-a vorbit și despre contribuțiile importante ale țării noastre  în cadrul Alianței Nord-Atlantice, la apărarea colectivă și la securitatea comună.

'Mâine vom semna un contract important cu o firmă americană, care va produce armament în România, în colaborare cu o firmă românească. Tot ca un angajament pe termen lung este prezența României în NATO, ceea ce va însemna în această zonă a Europei, pe flancul estic și în Balcanii de Vest, ca un pilon de stabilitate și ca un partener strategic recunoscut a Alianței Nord Atlantice, inclusiv rolul nostru în asigurarea unității în securitatea europeană, cu sprijinul și sub umbrela NATO', a declarat premierul Mihai Tudose.

Agenda întrevederii a inclus și o evaluare a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varșovia, din anul 2016, și la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum și pregătirea agendei și rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018.

La finalul întrevederii președintele Iohannis și secretarul general al NATO au vizitat Brigada Multinațională de la Craiova, acolo se află și un contingent de militari polonezi. Este pentru a treia oară când țara noastră găzduiește întâlnirea Adunarii Parlamentare a NATO.

Adunarea reunește 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de țări membre NATO, delegați din cele 12 țări asociate, din țările cu statut de membri asociați mediteraneeni și observatori parlamentari.

Comenteaza aceasta stire

Bugetul SRI pentru 2018, majorat! 75% din bani merge spre pensii și salarii
De Antonia Maer 12 decembrie 2017

După un an în care Serviciul Român de Informații a fost intens criticat pentru abuzurile comise împreună cu DNA, după ce un fost ofițer a dezvăluit cum serviciul secret a creat un stat paralel, astăzi comisia parlamentară de control a avizat un buget mai mare cu 13 la sută pentru SRI în 2018. Analiștii politici critică decizia și spun că banii vor fi folosiți pentru a plăti pensile nesimțite de zeci de mii de lei pentru cei din sistem care și-au cerut retragerea anticipată, ceea ce este în paguba românului de rând.

Camera Deputaților: Modificările privind Statutul magistraților și Legea ANI au fost adoptate!
De Neptun TV 11 decembrie 2017

Plenul Camerei Deputaților a început, azi, cu 30 de minute mai devreme decât ora stabilită inițial, președintele de ședință, Gabriel Vlase, anunțând că supune la votul final al plenului Statutul magistraților și legea privind ANI.

Circ în Parlament! Senatorul Șerban Nicolae către Cosette Chichirău: 'Penală e mama dvs. care v-a făcut așa nesimțită. Spălați-vă pe dinți' VIDEO
De Robert Nenciu 6 decembrie 2017

Dezbaterile din plenul Camerei Deputaților la Statutul Magistraților s-au lăsat cu jigniri și replici dure. Protagoniștii au fost deputatul USR Cosette Chichirău și senatorul PSD Șerban Nicolae.

Prima moțiune de cenzură la adresa Guvernului Tudose a picat!
De Robert Nenciu 23 noiembrie 2017

156 de voturi. Atât au reușit reprezentanții opoziției să adune astăzi la votul asupra moțiunii de cenzură depusă de PNL. Aveau nevoie, însă, de 233. În timpul dezbaterilor, în exterior, aproximativ 4.000 de persoane, în mare parte membrii sau simpatizanți PNL, au încercat formarea unui lanț uman în jurul clădirii Parlamentului. Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au refuzat să conducă lucrările plenului reunit, iar deputații și senatorii PSD și ALDE, au părăsit sala înaintea votului.

Se întețește războiul cu DNA - președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuză instituția că face justiție selectivă!
De Robert Nenciu 22 noiembrie 2017

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, acuză din nou DNA de modul în care instrumentează dosarele și spune că instituția a devenit un instrument politic și face justiția selectivă. În ceea ce privește o posibilă revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, Tăriceanu a spus că este treaba ministrului Justiției să facă evaluarea. Replica lui Kovesi a venit imediat, șefa DNA anunțând că l-a reclamat deja pe președintele Senatului la CSM.

Liviu Dragnea a ajuns la DNA pentru a lua la cunoștință instituirea sechestrului - zeci de jandarmi la fața locului!
De Neptun TV 21 noiembrie 2017

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns, marți, la DNA, unde a fost citat de procurori pentru a lua la cunoștință instituirea sechestrului în dosarul în care a fost pus sub învinuire pentru constituirea unui grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene.

Ședința Comitetului Executiv Național al PSD. Care a fost rezoluția dată împotriva statului paralel
De Robert Nenciu 17 noiembrie 2017

Ședința Comitetului Executiv Național al PSD s-a încheiat astăzi cu adoptarea în unanimitate a unei rezoluții în care PSD acuză statul paralel că folosește instituții și fonduri publice pentru a prelua puterea. Totodată, liderii social democrați arată cu degetul spre președintele României, Klaus Iohannis, care a permis comiterea de abuzuri. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că în urma discuțiilor de astăzi s-a luat decizia ca filialele județene de partid să aibă libertatea organizării de mitinguri.

Noi dezvăluiri ale lui Daniel Dragomir! Kovesi i-ar fi dat o mașină de lux unei martore în schimbul unui denunț! FOTO
De Neptun TV 16 noiembrie 2017

Fostul colonel SRI, Daniel Dragomir, aduce noii acuzații la adresa șefei DNA. Daniel Dragomir a povestit pe blog-ul său cum i-ar fi dat Laura Codruța Kovesi unei martore un Porsche Cayenne pentru un denunț.

Controverse pe tema Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene!
De Robert Nenciu 15 noiembrie 2017

Noul raport al Mecanismului de Cooperare și Verificare al Comisiei Europene a născut controverse în România. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că raportul este unul pozitiv. Nu de aceeași părere este și Parchetul General, potrivit căruia că propunerile de modificare a Legilor Justiției au un impact negativ față de progresele înregistrate de România. Nici Consiliul Superior al Magistraturii nu crede că noul raport MCV poate fi apreciat ca fiind unul pozitiv.